Pedestrian, městský chodec, zvukový cestovatel

Vůbec poprvé v České republice budete moci cestovat s ním – Novoměstskou radnicí na pražském Karlově náměstí v rámci hlavní události dvoudenního projektu Krok Stranou, která se uskuteční v pátek 30. května. Kdo je Pedestrian, jak zní jeho hudba a proč má tak blízko k drum'n'bassu? Čtěte v našem profilu.


12. 5. 2014, publikoval RUDEBOY

text: KROK STRANOU

Pokud jej neznáte, vězte, že příběhy, které ve své hudbě vypráví, jsou skutečně hodně variabilní. K Mag jej v roce 2012 zařadil do desítky nejtalentovanějších bass producentů, a to už tehdy měl na svém hudebním triku releasy na několika renomovaných značkách. Všiml si jej například věhlasný Gilles Peterson, což vyústilo v zápis tracku Hei Poa na jeho značce Brownswood a pak ještě na labelu Push & Run spolu s edity třeba od Frederica Robinsona, kterého v té době ještě znal asi málokdo. Sám Pedestrian zremixoval geniální hitovku How You Gonna Feel od Commix, která vyšla na jinak drum’n’bassových Metalheadz jako součást remixové kompilace jejich zlomového alba Call To Mind. Tahle Pedestrianova ťu­kačka zůstala v hlavě po poslechu celého alba na hodně dlouho.

Od té doby již však uplynuly dva roky a Jack Sibley aka Pedestrian se stihl zařadit mezi jména, se kterými je prostě potřeba počítat. Hudebně stále s klidem cestuje mezi škatulkami a nechává se ovlivnit svými drum’n’bassovými začátky. Kromě sebe v odrazu blikajícího monitoru vídá ve studiu často třeba Maribou State nebo Jasperdrum, s druhým jmenovaným vymysleli skvělou záležitost Kalakuta pro značku 2nd Drop. Největší dosavadní úspěch ale přišel v podobě tracku Hoyle Road v roce 2013. Ten si i s Jackovým vlastním hlasem vzali do parády mimo jiné Spectrasoul, Benjamin Damage & Doc Daneeka a vznikl tak jeden z nejvýraznějších releasů loňského roku na poli současného elektronického zvu­ku.

Rok 2014 nás zatím nechává v očekávání. Pedestrian vypustil „jen“ několik free tracků a parádní Snowbombing mix, kromě toho se ale také množí drobné zprávy o chystaných releasech. Dle všeho se dočkáme další desky na Zabielově labelu Born Electric. Pokud však čekáte další Hoyle Road, čekáte marně – Pedestrian rozhodně nehodlá dvakrát vstupovat do jedné řeky a dost prý bylo písniček. Těšit se údajně máme na něco od podlahy, na což my říkáme jediné – sem s tím!

K produkci neodmyslitelně patří DJing, u Pedestriana to platí minimálně dvojnásob. Na pódiu jej můžete vidět po boku Jamese Zabiely nebo Spectrasoul, jeho sety jsou plné různorodé selekce od hip hopu, bass music, houseu až po drum’n’bass. Především jsou ale skvěle zamíchané a s nepřekonatelnou atmosférou, která vás občas donutí hodit bokem, občas jen zavřít oči a snít.

Přesvědčit o tom se budete moci již brzy, 30. května na akci Krok Stranou.


Pondělí 26/05, 
Café Neustadt
Open Studio Krok Stranou (FDU + UMPRUM)
Jednodenní výstava studentů Intermedií a Visual Arts Doc. MgA. Mileny Dopitové

Afterparty
DJ Face + Filip Markes Live Sax
Sta
Krok Stranou DJs

Pátek 30/05, Café Neustadt
Krok Stranou

Pedestrian (UK)
Floex DJ Set
Subject Lost Live
Andre Allin
Cubik
Krok Stranou DJs 

www.drumix.cz/krokstranou

publikoval RUDEBOY
Shadowbox DJ a moderátor našeho pořadu na Radiu 1