Profil ICICLE: průkopník deepu a křištálově čisté produkce

Byl jedním z prvních, kdo světu ukázal, že mezi liquid-funkem a tech-stepem je pořád spousta místa. Řeč je o holandském producentovi Jeroenu Snikovi, který si říká Icicle a vystoupí 30. ledna v pražském klubu Storm.


28. 1. 2015, publikoval Panorama

text: Fallen Gemini

Pseudonym Icicle je pro jeho zvuk příznačný. Charakterizují ho totiž především ledově chladná a chirurgicky čistá rytmika spolu se silnými basovými linkami.

Icicle se poprvé do povědomí drum & bassových fanoušků zapsal v roce 2007, kdy vydal hned několik singlů na předních labelech. Jednalo se například o Fokuz/Celsius, zaměřený především na liquidfunk, či dceřiné labely slavných vydavatelství Hospital Records a Shogun Audio (Meschool a SGN: LTD), nebo značky orientované na temnější produkci (Critical Music a Subtitles Music). Na některých z těchto releasů také spolupracoval se svými krajany, nejčastěji s Nymfem a Switchem.



O rok později pak vydává další nálož singlů a připisuje si spolupráci s dalšími představiteli deepové odnože drum & bassu, která tehdy teprve nabírá vítr do plachet. Na skladbách tak spolupracuje třeba se SpectraSoul a Alixem Perezem.

Jeho hudba vychází i na Soul:r, Osiris Music či Cylon Recordings. Daří se mu také vydat svůj první sólový singl právě na Shogun Audio – dodnes vysoce ceněný Spartan/Hang On. Ostatně právě Shogun Audiu se později upsal jako domovské stáji a přestěhoval se do Londýna, aby se mohl produkci věnovat naplno.

Roku 2009 mu ještě vychází poslední drum & bassové releasy mimo Shogun Audio, konkrétně singl Frozen/Cold Revenge na Renegade Hardware a track Magnetism na Fokuz Recordings, zároveň však na svém domovském labelu vydává vynikající EP Cold Fear, které dodnes definuje jeho přístup ke zvuku a produkčním postupům – technický a inovativní.

V následujícím roce pak vydává na Shogun Audio kromě jednoho ze svých stěžejních tracků Minimal Funk (součást prvního Shogun Evolution EP) i první dubstepový singl – Xylophobia/Minimal Dub (stočtyřicítková verze Minimal Funku) a dokazuje tak svoji produkční variabilitu. Ta vychází z raných hudebních vlivů, především techna.

Rok 2011 je pro něj pak rokem zlomovým, vydává totiž své dlouho očekávané debutové album u Shogun Audio. LP nese název Under The Ice a kromě drum & bassu se na něm objevuje i dubstep a techno.

Tomu však stihne předejít singl Dreadnaught/Arrows. Právě Dreadnaught s vokály SP:MC se ještě před svým vydáním stává jednou z nejhranějších skladeb a definuje novou kapitolu v rámci deepového drum & bassu. Ten totiž do té doby bývá až na výjimky čistě instrumentální záležitostí.

   

Poté se s deepovými tracky s nesmlouvavými vokály rozličných MCs nadobro roztrhne pytel a kombinace zůstává populární až dodnes.

V následujících letech se pak jednotlivé jeho tracky objevují spíše sporadicky na kompilačkách a EP Shogun Audio, jedinou výjimku tvoří další dubstepové EP s názvem BNC z roku 2012. Což platí až do podzimu roku 2014, kdy vydává své druhé album nazvané Entropy.

Tomu na přelomu září a října předchází singl Problem/The Edge a Icicle tak definitivně potvrzuje posun k tvrdšímu a agresivnějšímu zvuku.  Alespoň co se drum & bassu týče. Na albu to poté dokládá třeba i povedená Isolation, kterou dělal společně s Mefjusem, a navázali s ní na předchozí společný počin Contemporary.

Nejen své nové album Entropy, které se dočkalo pozitivních ohlasů kritiky i publika, přijede Icicle představit tuzemskému publiku v rámci další Authentic Music Night do pražského Storm Clubu. O jeho výjimečném DJském umění a schopnosti jako jeden z mála vkusně kombinovat různé žánry elektronické hudby vás přesvědčí 30. ledna v nabitém dvouhodinovém setu.

Authentic Music Night @ Storm Club, 30. 1. 2015
Icicle (NL/Shogun Audio), Rudeboy, Schooler, Panorama & Peejay, Entita, Fallen Gemini vstup do 22h 90,–/po 22h 150,–
událost na Facebooku: https://www.facebook.com/…87422878295/