PR // Parallel Activity: Interview k Wonderland 2015

Také letošní ročník Wonderlandu importuje do Brniště kvalitní drumandbass v podání předních domácích djs a jednoho zahraničního headlinera. Dnes jsme si vzali na paškál známou pražskou grupu Parallel Activity, kteří na festivalu zahráli loni a těšit se na jejich dj set na pomezí deep a neurofunk drumandbassu můžete i letos v rámci pátečního programu barevné stage radia Color.


6. 8. 2015, publikoval M4Y4

Ptal se: (Honza, DJ Bica)


Ahoj kluci, jak už bylo v úvodu zmíněno, do Brniště míříte po loňský premiéře pobavit návštěvníky i letos, tak jaký vzpomínky ve vás zanechalo vaše loňský vystoupení?


Dan (Neighbour): Prostě „Wonderland“ se vším všudy – úžasná akce, jedna z TOP loňskýho léta. Milujeme tyhle DIY akce dělaný od srdce, kde na tebe z každýho koutu dýchá přátelská atmoška a pohoda, takže jsem fakt rád, že ani letos nebudu chybět.


Honza (Frock): Já jsem se loni nakonec bohužel nemohl zúčastnit, protože moje žena byla v očekávání a DJ MiniFrock už hlasitě klepal na dveře:) Letos už to ale určitě klapne a protože jsem od Dana s Dawosem (Dawe Trumpeteer) i dalších lidí slyšel jen samý pozitiva, nemůžu se už dočkat. Ba co víc, velmi si Honzo vážím tvý nabídky stát se pro letošek i součástí vašeho produkčního týmu a kromě hraní tak mít možnost přiložit ruku k dílu. Spolupracovat na takový akci je pro mě radost a příjemný připomenutí si časů, kdy jsem sám podobný akce každoročně pořádal.


Honza (Bica): Já se na naší spolupráci taky těšil, protože sám jsem na několika tvých akcích taky vystupoval, vždycky jsem si je moc užil a cítil jsem z nich tu pohodu, kterou se snažíme lidem nabídnout i na Wonderlandu.


Honza (Frock): Pevně doufám, že se line up, který jsem pro návštěvníky s Danem připravili, bude líbit. Naším cílem nebylo prvoplánově dovézt a nalákat lidi na notoricky profláknutý jména domácí scény. Zaměřili jsme se hlavně na lidi se scény, který se dlouhodobě zasluhují o její rozvoj, jsou samozřejmě výborní djs, ale i fajn lidi, s kterými je pořádná kalba:)




Oba dva se znáte a hrajete spolu už pěknou řádku let, tak nám prozraďte, jak jste se vlastně poznali a jak váš společný projekt Parallel Activity vznikl?


Honza: Spojila nás hudba, která má právě tuhle úžasnou moc. Dana jsem poznal v době, kdy mu ještě teklo mlíko po bradě:) Je to asi tak pět let, možná víc, strašně to letí. Život je jeden velkej mejdan a těch společných prokalených víkendu už jsme spolu zažili nespočet. Každopádně v Danovi jsem už od začátku viděl obrovský potenciál a elán do hraní, a tak jsem ho začal na svých mejdanech dost protěžovat. To bylo v době, kdy jsem ještě pořádal CzechPointy. Zpočátku jsme ale hráli každý samostatně. Až po pár pokusech back2back jsme si uvědomili, že nás spojuje víc, než bychom si mohli myslet. V minulosti jsem hrával back2back s několika djs, ale jak šel čas a člověk se hudebně vyvíjel, tak se naše cesty vždycky rozešli. S Danem je to naopak. Je vidět, že jsme nasedli na stejnou vlnu, po který se vezeme dodnes, takže vznik společnýho projektu byl jen logickým vyústěním našeho vzájemnýho hudebního i lidskýho souznění. Zrovna nedávno jsme si říkali, jak už nás to vlastně samostatně tolik hrát ani nebaví.


Dan: Já si zase tolik protěžovanej nepřipadal:) Ale tím neříkám, že bych Honzovi neděkoval. Pomohl mi jak po djský stránce, tak promotérský, kde mi dal spoustu cenných rad. Jak Honza říká, projekt Parallel Activity nevznikl ze dne na den, ale za pomyslný milník se dá považovat jedno vykalený ráno, nebo spíš už teda brzký odpoledne na Čáry Fest openairu 2012, který Honza pořádal. Pamatuju si to jako dneska, seděli jsme spolu kde jinde než na baru a řekli si, že tomu našemu šmrdlání dáme oficiální tvář, Honzu napadl název a já jsem ho kvitoval s tím, že já budu Parallel, protože hraju víc deep a on Activity, protože vždycky valí o krapet víc:)


Vy jste vlastně od sebe i dost věkově vzdálení, že jo? ? To vzájemný souznění a posouvání se navzájem dobře chápu, hned jsem si vzpomněl na svýho parťáka v Inside Kru DJs – Ezopa.


Honza: Tak já už jsem fotr od rodiny. A Dan, to je zas, jak mu s Dawosem familiárně říkáme klasickej „youngsta“, ale na rozdíl od mnohých svých vrstevníků to má v hlavě srovnaný. Takže přesto že nás věkově dělí víc jak 12 let, rozumíme si, můžeme se na sebe spolehnout a stali se z nás fakt dobrý kámoši. V tom taky vidím jeden z hlavních důvodů, že nám to v Parallel Activity tak klape.


Dan: Co k tomu dodat moudrost stáří a energie mládí je syntéza, co funguje.


Drumandbass je v dnešní době opravdu široký pojem. V úvodu bylo zmíněno, že na Wonderland přivezete svůj typický deep neurofunk zvuk, kterým se v současný době prezentujete. Co vás právě na tomhle subžánru tak baví?


Honza:Tak kromě toho zvuku samotnýho především to, že to u nás nehraje každej druhej dj. Dlouhou dobu jsme valili klasický neuro a techstep, ale s jeho rostoucí popularitou mezi djs i lidmi jsme se čím dál tím víc začali zaměřovat na deepovější polohy. Protože ale vnímáme, že lidi v dnešní době na mejdanech vyžadují především pořádnej val, tak se neustále snažíme hledat balanc mezi tím, co baví nás a co lidi chtěj. Záleží samozřejmě taky, na jaký akci a v jakou hodinu hrajeme, ale pokud bysme si mohli vždycky vybrat nezávisle na okolnostech, tak právě deepovější poloha je v současný době naše hlavní krevní skupina.


Dan: Mě několik posledních let baví sound na pomezí neura a deepu. Z široký řady producentů týhle muziky mě neustále oslovuje svou nadprůměrně kvalitní produkcí Break, Nickbee nebo Silent Witness. Po celou dobu hraní si zakládám na tom, že nehraju mainstream tracky a nebo skladby, který padnou za jednu noc xkrát. Tím neříkám nikdy, ale snažím se v mixu o to roztančit lidi skrze emoci, kterou ta hudba sděluje a ne přes provařenou melodii. Rád si čas od času zahraju liquid funk, který byl subžánrem stojícím na počátku mého djování před osmi lety a kterým jsem úspěšně „nakazil" Honzu. Jo a taky na ten liquid holky líp vrtí zadkem, než na neuro:)




A co jiný hudební styly? Můžeme od vás slyšet třeba i něco jinýho než jen drumandbass?


Honza: Samostatně ano. Já byl, co se elektronický hudby týče, odpaněnej technem a přestože dneska hraju téměř výhradně drumandbass, tak techno mi pořád koluje v žilách a když je příležitost, tak nikdy neodmítám. Baví mě hodně bassovej deep techno minimal sound. Vzpomínám třeba moc rád na hraní v kempu Věšín, kde jsme dřív pořádali CzechPoint Openairy a Čáry Festy. Tuším, že v roce 2013 tam pořádali svůj letní fest Mayapur a Spirituálci. Tam jsem si to tehdy užil snad víc než kdejakej drumandbassovej gig. Jinak jsem taky hrával dubstep, který mě fakt moc bavil. Bohužel se ale v Česku tenhle styl nijak zvlášť nechytnul a protože jsem se mu věnoval jen okrajově, nedostal jsem se k lepším mejdanům a hrát pro čtyři zdi a pár kámošů mě časem přestalo bavit.


Dan: Od puberty do teď si ujíždím na starých mixech z roku 2001 a dál od Trávy, Romana Raie, Loutky a tak dál. Před dvěma roky jsem prostě začal kupovat rovný pecky a rok na to jsem byl schopen dát do kupy kvalitní mix a přišly první gigy. Baví mě vibe na pomezí deep housu a jemnějšího techna. Hrát rovný beat je pro mě relax, nemusím nikam spěchat oproti drumandbassu, track má mnohdy i deset minut. V rovných beatech mi přijde daleko líp definovatelný feeling, který parketu předáváš.


Hrajete pořád z gramofonů, co už dneska začíná být v době digitalizace a nadvlády CD playerů a nejrůznějších dj konzolí skoro rarita. Nemyslíte si, že by se to časem mohlo stát vaším částečným handicapem?


Honza: Není to tak dávno, kdy jsem se s jedním z našich známých djů bavil o tom, že když nepřejdeme na cdčka, tak ať se nejspíš rozloučíme s lepším hraním. Blbost. A i kdyby, tak radši menší hraní, než takovýhle podřizování se. Já jsem dj ze starý školy, a tak pro mě gramce byly, jsou a do konce mojí djský kariéry budou jediným médiem, skrze který chci lidem hudbu předávat. Osobně respektuju mnohem víc každýho dje, který dokáže zahrát technicky přesný a selekcí vynikající set z gramců než toho, který pouští ze tří, čtyř nawarpovaných cdéček. Takže velký díky tomu, kdo vymyslel DVS vinyl systém, z kterýho v současný době s Danem hrajeme. Pro mě to je jediná přípustná alternativa ke klasickýmu vinylu. A jako takovou nostalgickou připomínku těch zlatejch vinyl času si doma nechávám všechny svoje desky.


Dan: Handicap to rozhodně není. Vnímám to jako možnost odlišit se od tisíce djs hrajících z playerů. Gramce mají šmrnc a styl. Mě osobně baví daleko více sledovat dje na party, jak hraje z gramofonů, než jak bouchá do cue buttonu. Máme v plánu pořizovat vlastní gramofony, abychom byli vybavený a žádný „chytrolín” nás nepovažoval za djs s handicapem, což je ten největší bullshit, co jsem slyšel hned po „Vesmírných lidech Aštara Šerana”:)


Výraznou postavou ve vašem projektu je váš dvorní MC a trumpetista, Dave Trumpeteer. Přestože s vámi letos bohužel nemůže dorazit, povězte, proč právě on je nedílnou součástí Parallel Activity?


Honza: Samozřejmě nás to moc mrzí, že nepřijedeme kompletní. Dawe je totiž úžasnej bavič a skvělý muzikant, takže každý náš dj set posouvá do jiný roviny. Mimo projektu Parallel Activity působí ale i v několika dalších projektech a tak je to dost obtížný nás zabookovat v plný sestavě, pokud nás promotéři neosloví dostatečně dopředu. Tím spíš během léta. Každopádně s Dawem jsem se poznal ještě mnohem dřív než s Danem a už od prvního společnýho hraní jsme věděli, že to je ono. Sedli jsme stejně jako s Danem i po lidský stránce, a tak nebylo o čem, když jsem Parallel Activity zakládali. Vzhledem k tomu, jak obtížný je nás zabookovat společně, tak považujeme naše společný hraní za poměrně exkluzivní. Osobně už se tak moc těším na září, kdy v Praze budeme hrát na akci Southern Vision po boku Pixieho a Sukiho – to bude zas jednou mejdan jako cýp:)


Dan: Dawe je ztělesněním slova „party“. Fakt neznám moc lidí kolem sebe, z kterých by sršelo tolik energie a dokázali přitom vystupovat tak často bez toho, aniž by po čase ztráceli drive. Je to jeden z mála lidí, který ví, co chce, tvrdě na tom maká a hlavně hudbou žije každou sekundu svýho života.




Sice ses Honzo zmiňoval o tom, že už akce nepořádáš, ale tak úplně pravda to zas není, viď?


Honza: Tak že bych nedělal vůbec nic, to ne, ale vzhledem k mýmu časovýmu vytížení a prioritám, který se přesunuly víc k rodině po narození syna, to není nic zásadního. Příležitostně s Danem spolupracujeme s klubem Cross, kam jsme vloni v prosinci přivezli po dlouhý době do Česka dje Breaka. Nedávno jsme tam taky v rámci oslav 8. výročí našeho bookingu Sety.cz bookovali stoupající ukrajinskou star, producenta NickBee, který v Česku ještě nehrál a bohužel tedy ani tentokrát nezahrál, protože nakonec nedostal potřebný víza. V Crossu taky pořádáme už dva roky midweek mejdan DNB Lounge zaměřený na deep a intelligent drumandbass a čas od času taky spolupracujeme s žižkovským klubem Signal, se kterým nás pojí mnoho let a kaleb:)


Dan: Dá se říct, že já jsem po Honzovi převzal štafetu. Většinou v posledních letech přijdu s nápadem udělat nějakou party a Honza mi pomůže, jak jen to jde. Je super dělat akce s parťákem, na kterého se dá spolehnout. Chceme dál dělat párkrát do roka akce se zajímavými ahraničními djs. U mě je to o tom, že touto cestou poznám producenty, který mám rád a sám jejich tracky hraju, což mě naplňuje. Někdy se sice vztekám, pořádání akcí s sebou přináší spoustu starostí a nečekaných překvapení, ale ten pocit, kdy hraješ pro plnej Cross, kam přišli lidi na tvou party, kterou si připravoval několik měsíců, je k nezaplacení. Shodou okolností po tomhle rozhovoru jdu odpovědět na mail agentovi, takže pomalu už na zimu připravujeme další mejdan s opravdu exkluzivními hosty. A rozhodně to nebudou, jak je naším zvykem ti, kteří tady hrajou xkrát do roka.


A co vy a vlastní hudební produkce?


Honza: Když jsi narážel v jedný z tvých předchozích otázek na to, jestli hraní z gramofonů nepovažujeme za náš handicap, tak musíme přiznat, že absence právě vlastní produkce jím určitě je. V dnešní době se to ukazuje už jako téměř nutnost, pokud chceš být víc vidět a dostat se na top mejdany. Protože nás ale djing neživí a oba dva jsem s Danem v soukromym i pracovním životě hodně zaneprázdněný, na produkci už tak prostě nezbývá čas, byť bychom hrozně moc rádi ten čas na to jednou našli. Myslím si, že na to, začít produkovat, není nikdy pozdě. Třeba jednou vyhrajeme ve Sportce pár mega a až se tak z nás stanou rentiéři, tak se do toho vrhneme:)


Dan: Tak to bych měl po tomhle rozhovoru vyplnit tiket a nezapomenou zaškrtnout šanci:)


A co vaše další plány do budoucna?


Honza: Já mám teď prioritu doma. Před rokem se mi narodil syn Patrik, takže z něj teď musím pro scénu vychovat mýho jména hodnýho následovníka:) Do ničeho ho samozřejmě nutit nebudu, ale když bude chtít dělat hudbu, ať už jakoukoli, budu moc rád, protože to považuju za ušlechtilýho koníčka. Jinak samozřejmě plánujeme ve volných chvílích hrát, uspořádat pár menších mejdanů a uvidíme, co dalšího se naskytne.


Dan: Kromě menších mejdanů i snad pár větších. Slovy pár, asi odpovídá tomu, že většinou zvládneme dva mejdany se zahraničním hostem do roka. Já bych, asi měl asi taky zasadit strom, postavit dům a naučit se produkovat, v tu výhru ve Sportce totiž moc nevěřím:)


Díky moc kluci za váš čas a speciálně tobě Honzo za spolupráci a velkou pomoc! Ať se vám oběma daří a těšíme se na vás na Wonderlandu!


Booking & více info o Parallel Activity:


Booking

Facebook stránka

PDF prezentace

publikoval M4Y4