Parallel Activity: Gramce pořád mají šmrnc a styl.

Pražský drum n bassový projekt Parallel Activity se na hudební scéně pohybuje už pěknou řádku let. Ve složení Frock, Neighbour a Dave Trumpeteer objíždějí kluby a festivaly po celé České republice a svými sety dostávají publikum do varu. O tom, jak to celé vlastně začalo, ale i spoustě dalších věcí jsme si s klukama v dubnu popovídali. Přečtěte si náš rozhovor s Parallel Activity.


22. 6. 2016, publikoval STANJAH

Ahoj kluci, než začneme, tak jak se vám daří?
Honza (Frock): Ahoj Pavle. Momentálně jsem pracovně dost vytížený, a když ti k tomu doma už skoro dva roky pobíhá hyperaktivní prcek, tak je to někdy fakt náročný skloubit to dohromady ještě s hraním. Mám ale skvělou ženu, která se o prcka vzorně stará a v hraní mě podporuje, takže to ve výsledku celkem jde a jsem moc rád, že si aspoň párkrát do měsíce můžu s Danem odskočit za gramce a společně si zahrát hudbu, co nás baví.

Dan (Neighbour): Já bych řekl, že obstojně, což smrdí dost diplomatickou odpovědí, takže to nějak rozvedu. Hraní mě pořád baví, dobíjí mi energii i do pracovního života, který nemusí být vždycky až tak zábavný. Jinak v osobním životě bych řekl, že se věci konečně ustálily, takže pokud bych to měl shrnout, tak se mám fajn a spokojeně. Vcelku to pořád skáče nahoru a dolů, což je ale naprosto v pořádku, že ten život nejede pořád v jedný lajně, ale je tam nějaká změna. Koneckonců by ten život nebyl vůbec zajímavý, kdyby se držel jen v tý jedný lajně.



Oba dva se znáte a hrajete spolu už pěknou řádku let, tak nám prozraďte, jak jste se vlastně poznali a jak váš společný projekt Parallel Activity vznikl?
Honza: Spojila nás hudba, která má právě tuhle úžasnou moc. Dana jsem poznal v době, kdy mu ještě teklo mlíko po bradě:) Je to asi tak pět let, možná už i víc, strašně to letí. Život je jeden velkej mejdan a těch společných prokalených víkendů už jsme spolu zažili nespočet. Každopádně v Danovi jsem už od začátku viděl obrovský potenciál a elán do hraní, a tak jsem ho začal na svých mejdanech dost protěžovat. To bylo v době, kdy jsem ještě pořádal CzechPointy v klubu Abaton. Zpočátku jsme ale hráli každý samostatně. Až po pár pokusech back2back jsme si uvědomili, že nás spojuje víc, než bychom si mohli myslet. V minulosti jsem hrával back2back s několika djs, ale jak šel čas a člověk se hudebně vyvíjel, tak se naše cesty vždycky rozešly. S Danem je to naopak. Je vidět, že jsme nasedli na stejnou vlnu, po který se vezeme dodnes, takže vznik společnýho projektu byl jen logickým vyústěním našeho vzájemnýho hudebního i lidskýho souznění. Zrovna nedávno jsme si říkali, že už nás to samostatně ani tolik hrát nebaví.


Neodmyslitelnou součástí naše projektu je ale i Dave Trumpeteer (dříve MC Dawe). Dave je úžasný showman a skvělý muzikant, který každý naše společný vystoupení posouvá do trochu jiný roviny. S Davem jsem se poznal ještě mnohem dřív než s Danem a už od našeho prvního hraní jsme věděli, že to je ono. Sedli jsme si stejně jako s Danem i po lidský stránce, a tak nebylo o čem diskutovat, když jsem Parallel Activity zakládali. Vzhledem k tomu, že ale Dave působí ve vícero projektech, je někdy dost obtížný nás zabookovat v kompletní sestavě a naše společný hraní tak můžou posluchači považovat za poměrně exkluzivní.

Dan: Já si zase tolik protěžovaný nepřipadal:) Ale tím neříkám, že bych Honzovi neděkoval. Pomohl mi jak po djský stránce, tak promotérský, kde mi dal spoustu cenných rad. Jak Honza říká, projekt Parallel Activity nevznikl ze dne na den, ale za takový pomyslný milník se dá považovat jedno vykalený ráno, nebo spíš už teda brzký odpoledne na Čáry Fest openairu 2012, který Honza pořádal. Pamatuju si to jako dneska, seděli jsme spolu kde jinde než na baru a řekli si, že bychom tomu našemu „šmrdlání“ mohli dát oficiální tvář. Honzu napadl název a já jsem ho kvitoval s tím, že já budu Parallel, protože hraju víc deep a on Activity, protože vždycky valí o krapet víc:) Dave je zas ztělesněním slova „party“. Fakt neznám moc lidí kolem sebe, z kterých by sršelo tolik energie a dokázali přitom vystupovat tak často bez toho, aniž by po čase ztráceli drive. Je to jeden z mála lidí, který ví, co chce, tvrdě na tom maká a hlavně hudbou žije každou sekundu svýho života.


Momentálně se nacházíme se v prostorách Studia Sejf, tak můžete nám tento prostor nějak představit?
Honza: Tak tohle je otázka spíš na Dana, který za tímhle projektem, z mýho pohledu velmi zajímavýho prostoru, stojí a rád ti o tom jistě poví víc.

Dan: Studio Sejf je, řekněme, takový privátní lounge klub, který založil kamarád DJ DemiJohn, který to vlastně celý vymyslel, a já a pár dalších djs jsme se k tomu nějak připojili. On přišel s ideou založit studio, kde by djs mohli trénovat, nahrávat sety nebo jen tak posedět s kámošema a pokecat. Protože se sem ale vejde okolo 50 lidí, děláme tady i menší soukromý akce. Je to ale opravdu privátní záležitost pro dje a jejich kamarády, aby si tu mohli pokecat, dát pivo a tak. Nemáme v plánu tento prostor otevřít jako klasický klub, kapacita by to ostatně ani moc nedovolovala. Studio se nachází v prostorách nad Vinohradským pivovarem, a člověk si tu tak může pivo vzít sem nahoru a poslechnout si nějakou tu muziku. Zpět ale k muzice. Co vy a jiný hudební styly?

Můžeme od vás slyšet třeba i něco jinýho než jen drumandbass?
Honza: Samostatně ano. Já byl, co se elektronický hudby týče, odpaněnej technem a přestože dneska hraju téměř výhradně drumandbass, tak techno mi pořád koluje v žilách. Když je tedy příležitost si ho někde zahrát, tak nikdy neodmítám. Baví mě hodně bassovej deep techno minimal sound. Vzpomínám třeba moc rád na hraní v kempu Věšín, kde jsme dřív pořádali CzechPoint openair festivaly a Čáry Festy. Tam jsem si to tehdy užil snad víc než kdejaký drumandbassový gig. Jinak jsem taky hrával dubstep, který mě svýho času fakt moc bavil. Bohužel se tenhle hudební styl u nás ale nijak zvlášť nechytnul a protože jsem se mu věnoval jen okrajově a nedostal jsem se tak k lepším mejdanům, hrát pro čtyři zdi a pár kámošů mě časem přestalo bavit.

Dan: Od puberty do teď si ujíždím na starých mixech z roku 2001. Baví mě taky hodně mixy od Trávy atd. Před dvěma roky jsem tak prostě začal kupovat rovný pecky a rok na to jsem byl schopen dát do kupy kvalitní mix a přišly první nabídky na hraní. Baví mě vibe na pomezí deep housu a jemnějšího techna. Hrát rovný beat je pro mě relax. Nemusím totiž nikam spěchat, když má track oproti drumandbassu mnohdy i deset minut. V rovných beatech mi přijde daleko líp definovatelný feeling, který parketu předáváš. Bavily mě stejně jako Honzu i takový zabublanější polohy dubstepu, ty ale časem pomalu přestaly vycházet a celé se to orientovalo na ty dnes dobře známý šílený mimozemský zvuky, a to mě už pak moc nebavilo. Honzo, jak už tu párkrát zaznělo, v minulosti si pořádal openairy CzechPoint a Čáry Fest.

Pořádáte i s Danem nějaké akce?
Honza: Tak z pravidelných záležitostí stojí určitě za zmínku rezidentní noc našeho bookingu Sety.cz v Chapeau Rouge s příznačným názvem Sety.cz Night. Je to noc zaměřená na liquidní a inteligentní formy zlomených beatů, který nás v poslední době baví čím dál tím víc v kontrastu k tomu kvantu neurofunku, co se na posluchače odevšad valí. Čas od času se nám s Danem zrodí v hlavě přivézt do Čech nějaké neokoukané jméno nebo někoho, kdo tu dlouho nevystupoval, a tak jsme třeba díky spolupráci s jedinečným klubem Cross měli možnost domácímu publiku představit legendárního dje Breaka a loni na oslavu 8. narozenin našeho bookingu bohužel teda nakonec nedorazila kvůli problémům s vízy strmě stoupající hvězda ukrajinský scény, dj a producent Nickbee, na kterýho jsme se nejen my osobně moc těšili. Jinak na letošní léto plánujeme pár menších open air záležitostí, spíš ale jen menšího ražení, o kterých se jistě včas všichni dozví:)



Dan: Dá se říct, že já jsem po Honzovi tak trochu převzal štafetu. Co se mu narodil syn a má na věci okolo hraní pochopitelně míň času, tak já většinou přijdu s nápadem udělat nějakou party a Honza mi pomůže, jak jen to jde. Je super dělat akce s parťákem, na kterýho se dá spolehnout. Chceme dál dělat párkrát do roka akce se zajímavými zahraničními djs. U mě je to o tom, že touto cestou poznám producenty, který mám rád a sám jejich tracky hraju, což mě naplňuje. Někdy se sice vztekám, pořádání akcí s sebou přináší spoustu starostí a nečekaných překvapení, jak kupříkladu Honza zmiňoval toho Nickbeeho, ale ten pocit, kdy hraješ pro plný Cross, kam přišli lidi na tvou party, kterou si připravoval několik měsíců, ten je k nezaplacení.

Hrajete pořád z gramofonů, což já osobně hodně cením. Plánujete u nich stále zůstat, nebo postupem času přesedláte na cd playery?
Honza: Není to tak dávno, kdy jsem se s jedním z našich známých djů o tom bavil a on mi říkal, že pokud nepřejdeme na cdčka, tak ať se nejspíš rozloučíme s lepším hraním. Podle mě je to nesmysl a i kdyby, tak radši menší hraní, než takovýhle podřizování se něčemu, co mi nesedí. Já jsem dj ze starý školy, a tak pro mě gramce byly, jsou a do konce mojí djský kariéry budou jediným médiem, skrze který chci lidem hudbu předávat. Osobně respektuju mnohem víc každýho dje, který dokáže zahrát technicky přesný a selekcí vynikající set z gramců než toho, který pouští ze tří, čtyř nawarpovaných cdéček. Takže velký díky ode mě patří tomu, kdo vymyslel DVS vinyl systém, z kterýho v současný době s Danem hrajeme. Pro mě to je jediná přípustná alternativa ke klasickýmu vinylu. A jako takovou nostalgickou připomínku těch zlatých vinyl času si doma nechávám celou svojí kolekci desek. Nikdy bych neprodal ani jeden kus, jak to velká většina djs při přechodu na cdčka udělala.

Dan: Já to vnímám jako možnost odlišit se od tisíce djs hrajících z cd playerů. Gramce pořád mají šmrnc a styl. Mě osobně baví daleko více sledovat dje na party, jak hraje z gramofonů, než jak bouchá do cue buttonu. Letos jsme si konečně pořídili svoje vlastní grafofony, abychom byli vybavený pro všechny případy a žádnej chytrák nás nepovažoval za djs s handicapem, což je ten největší bullshit, co jsem slyšel hned po „Vesmírných lidech Aštara Šerana”:)

A co vlastní produkce kluci?
Honza: Absenci vlastní produkce bohužel musíme v dnešní době s pokorou a nesmírným respektem ke všem producentům vnímat jako náš určitý handicap. V dnešní době se to ukazuje už jako téměř nutnost, pokud chceš být víc vidět a dostat se na top mejdany. Protože nás ale djing neživí a oba dva jsme s Danem v soukromém i pracovním životě hodně zaneprázdněný, na produkci už tak prostě nezbývá čas, byť bychom si na ni jednou hrozně moc rádi ten čas našli. Myslím si ale, že na to, začít produkovat, není nikdy pozdě. Třeba jednou vyhrajeme ve Sportce pár mega a až se tak z nás stanou rentiéři, tak se do toho vrhneme:)

Dan: Tak to bych měl jít hned po tomhle rozhovoru vyplnit tiket a nezapomenou zaškrtnout šanci:) Jak říká Honza, ta produkce je třeba, ale zatím na to prostě není čas.


Blíží se léto, tak co nějaký fesťáky, kde vás můžeme slyšet?
Honza: Jak už jsem naznačil, něco menšího rozjednanýho máme. Co už je venku, tak to je akce s názvem Milkvid Drum & Bass Night, kterou pořádáme ve spolupráci s Beach Park Mlékojedy. Tam zveme všechny milovníky sluníčka, koupání, grilování a především kvalitní zlomený muziky v úterý 5. července (druhý den je státní svátek, takže bude mejdan až do rána a druhý den válečka u vody). Pozvali jsem si přední český djs hrající především liquid a intelligent drum & bass v čele s mistry 2K a Blofeld.

Dan: No a také vypíchněme samozřejmě Let it Roll, kde hrajeme ve čtvrtek na Camp Stage a v pátek poté i na Med School night.

A co nějaký další plány do budoucna?
Honza: Já mám teď samozřejmě prioritu doma. Zatím mi ten můj klučina dělá radost a vypadá to, že by mohl jít v mých hudebních šlépějích a mohl by z něj pro naší vyrůst můj následovník:) Jinak se určitě moc těším na léto jako takový, který vesměs strávím s rodinou na chatě u Prahy a příležitostně si odskočím na mejdany, kde se budu těšit na setkání s mými kamarádi. No a co přinese budoucnost dál, to se nechám rád překvapit:)

Dan: Co se hraní týče, tak kromě několika menších mejdanů, doufám, letos klapne i pár zásadnějších rozjednaných gigů. Jinak bych asi měl taky už zasadit ten strom, postavit dům a naučit se tu produkci, resp. najít si na ní čas, protože se obávám, že ta výhra ve Sportce asi jen tak nepřijde:) Plánů by bylo spousta, ale volnýho času je málo.

Díky za rozhovor a ať se daří.
My taky děkujem, že sis na nás udělal čas a ať to šlape.

Ptal se Stanjah v dubnu 2016.

publikoval STANJAH