Recenze: Technimatic - Better Perspective

Producentská dvojka Peter Rogers a Andy Powell, známá jako Technimatic, vydala po dvou letech od debutu Desire Paths druhé album. Vyšlo na značce Shogun Audio a nese název Better Perspective. Jaké je, se dozvíte v následujících řádcích.


25. 7. 2016, publikoval STUART
Včetně intra a „meziher“ najdete na albu 15 tracků, v Deluxe Edition ještě o 3 více. Po intru, ve kterém chlapci ukážou svou oblibu samplování filmových dialogů a hlášek, následuje úvodní Better Perspective – spolupráce s vokalistou Jinadu. Ostatně zpěváků a zpěvaček se tu objeví hned několik a vokály jsou zde nosným prvkem. Tento track vlastně definuje celé album. Zvuková konzistence, která drží celek pohromadě, ale může stírat rozdíl mezi jednotlivými tracky. Následuje „highlight“ celého alba, Parallel se skvělými vokály od Zary Kershaw. Lehce melancholická atmosféra je podbarvená výraznou basovou linkou, takže na parketu by mohla fungovat taky slušně. Pokud zůstaneme u vokalistek, podobný je i Out Of Reach s Lucy Kitchen, se kterou jsem se mohli potkat už na EP Flashbulb. Zprvu nenápadně působí minimalističtější zlomenina Problems, kterou nazpívala Maiday („I'm the one with problems“). Ale po několikátém poslechu možná zjistíte, jak moc silná tahle skladba je. Těžká „Calibrovina“ je Hold on a While (feat. Jono McCleery).



Melodické a zároveň nabasované Clockwise a Antihero s vysamplovanými mužskými vokály se určitě neztratí ani na rozjetém mejdanu. Synťák v Leave It Unsaid je takovou „light“ verzí Link To The Past od Loadstar se zajímavou skladbou jednotlivých zvuků, ale zářivou budoucnost u něj nepředpokládám. Podle očekávání se nezapomnělo ani na liquidní halfstepovky – gradující We Look for Patterns, minimalističtější Cold Shoulder a romanťárnu It Must Be. Junglovka Trigger Warning se stokrát zrecyklovaným samplem možná vyčnívá, ale to je tak všechno. Ne, prostě nebaví. V bonusech nalezneme dva příjemné melodické tracky Abseil a Side Hustle (ten už se objevil před vydáním alba jako free download) a radio edit Parallel.



Původně jsem se chtěl dostat k tomu, že album nepůsobí jako album, ale spíše jako materiál na několik EP vydaný najednou. Málo nápaditosti. Očekávání vývoje a příběhu. Ale po několikátém poslechu jsem zjistil, že to není potřeba, abych si celé album vychutnal od začátku do konce. Technimatic dotáhli zvuk na špičkovou úroveň, všechno zní čistě, ale neztrácí groove (ať už je to cokoliv). Navíc nabízí spoustu materiálu na parket, takže i ten chlapec v první řadě v masce s nápisem „Neurofunk je úplně nejvíc“ (nebo co to tam sakra maj), prošoupe svoje Vansky. Dávám 9 bludišťáků z 10 možných.



shogunaudio.co­.uk/shop/
facebook.com/Techni­matic
soundcloud.com/techni­matic
soundcloud.com/sho­gunaudio

publikoval STUART