Interview: Riya

Už tenhle víkend zavítá do Čech a na Moravu zpěvačka a Djka Riya. S dvojnásobnou vítězkou Drum&BassArena Awards jsem si povídal trochu o konspiračních teoriích, kočkách, plánech do budoucna, ale hlavně samozřejmě o hudbě.


8. 11. 2016, publikoval ANAKIN


Na tvojí Facebook stránce se můžeme dočíst: „Moderátorka, zpěvačka, DJka a milovnice koček.“ Co je na kočkách tak skvělý? :)

Ha! Jsem velká fanynka těch ochmýřených kuliček, hlavně zrzavých. Slyšel jsi o Street Cat Named Bob? To je asi moje nejoblíbenější kočka. Je to zrzrek, dělá triky, je fakt chytrý a rozkošný. To je ono. Vím, že některým lidem přijdou kočky chladný a odměřený, ale ony uměj spoustu cool věcí. Navíc cítím, že potřebujou ochranu po všech těch letech, kdy byly třeba upalovaný náboženskejma skupinama pro to, co symbolizovaly. Tak to je, miluju i psy a většinu zvířat. Jsem přírodní holka!

Při svých live show hraješ jako DJ a zpíváš zároveň. Jak to vzniklo?

Všechno začalo, když jsem udělala live show ke svýmu albu. Chtěla jsem udělat něco speciálního a kreativního a když jsem zjišťovala a probírala různý způsoby, jak udělat live show (kapela, PA, Ableton), tak jsem narazila na Traktor a jeho kontrolery. Šla jsem k Native Instruments pro nějaký rady a skončila tím, že jsem si odnesla model S5, protože mi umožnil mixovat jednotlivý stopy mých tracků z alba, takže jsem mohla míchat kreativně a chytře. Z toho se to tak nějak vyvinulo v současnou podobu, kdy hraju dohromady tracky z alba, starší věci i tracky jiných lidí. Většina lidí na to kouká trochu nedůvěřivě, protože si nedokážou představit jak to funguje, ale když to pak vidí, jsou často ohromeni a z toho mám radost.


Pamatuješ si chvíli, kdy sis uvědomila, že miluješ drumandbass a chceš být jeho součástí?

Ano. Můj bratr je taky velký fanda do muziky a často si ve svém pokoji bubnoval nebo pouštěl hudbu. Nelíbilo se mi úplně všechno, ale drum and bass mě dostal. Když jsem byla starší, vzal mě na první party a od té doby jsem se do toho zbláznila.

Spolupracovala jsi se spoustou producentů, ať už v dnb nebo jiných žánrech. Je nějaká obvyklá cesta, jak tvoje písně vznikají?

Myslím, že jo. Obvykle mi producent pošle track a já k tomu napíšu vokál. Bylo i pár věcí, které jsem nejdřív nazpívala a producent okolo toho postavil track. Chtěla bych se dopracovat k tomu, abych byla schopná nahrát něco na piáno, k tomu zpěv, možná i základní beat a poslat to producentovi, aby to dodělal.

Kdyby sis mohla vybrat jakýhokoliv muzikanta ke spolupráci, kdo by to byl?

Jestli myslíš v dnb, tak mojí nejvyšší metou je Calibre. Pro mainstream dnb Rudimental. V Hip-Hopu a Soulu Foreign Exchange, Slum Vilage nebo J Dilla (kdyby ještě žil). V housu Julio Bashmore. Z těch větších jmen třeba Jack Garrett, Deadmaus, Calvin Harris, Quincy Jones, Stevie Wonder. Ten seznam je nekonečný.

Top 5 tracků, co tě teď nejvíc baví?

Bez pořadí:
Total Science & Break – Betamax
LSB – Missing You ft. Tyler Daley & DRS
Nymfo & Riya – Something Tells Me
Mohican Sun – Sudden Change
Changing Faces – Directions


Ráda čteš o konspiračních teoriích. Věříš doopravdy některým z nich?

Věřit, to ne, nejde je dokázat. Ale umím si představit, že se tyhle věci dějou. Je hrozně moc věcí, co se dějou skrytě, tajně. Vlády mají většinu z toho na svědomí, ale dozvíme se to někdy? Asi ne. Proto je to konspirace. Ale baví mě o tom číst, pomáhá mi to udržet otevřenou mysl. Tím to pro mě ale končí. Je hodně lidí, kteří se do teorií natolik zapletli, že to má negativní dopad na jejich život. Nedělají kvůli tomu určitý věci, nebo všechno nesnáší. Proto to neberu až moc vážně.

Hudebníci se hodně vyjadřovali k referendu o Brexitu. Jaký máš pocit z toho, jak to dopadlo?

Výsledek se mi vůbec nelíbí. Nemůžu uvěřit, že lidi zvolili odchod. Je to pitomost. Byla jsem mezi těmi, co chtěli zůstat a teď se bojím o budoucnost svojí země.

O jakých věcech nejradši píšeš a zpíváš a jsou témata, kterým se záměrně výhýbáš?

Jediný způsob, který umím, je psát od srdce. Používám hudbu k sublimaci svých pocitů, proto se taky moje album jmenuje Sublimation. Je to fakt produktivní a zdravý způsob, jak se zbavit negativních emocí a zkušeností. Miluju, jak mi s tím hudba pomáhá. Prostě se v ní ztratím! Takže okruh témat je široký a různorodý, ale obvykle je to o věcech co prožívám, vidím, dělám atd., ať už teď nebo v minulosti. Například Injustice byla o mojí mámě, která přežila smrt. Napsala jsem jí, když byla na JIPce. Open Page je o rozpadajícím se vztahu. Piano Funk jsem napsala, když jsem skončila v práci a snažila se posunout se ve svý hudební kariéře.

Prosím prozraď nám svoje plány na rok 2017.

Vyjde mi vokální sample pack, na kterým jsem strávila 3 měsíce, takže to je skvělý. Taky chystám několik nových písní a taky další live shows. Ráda bych se zlepšila na piano a udělala základy mých vlastních tracků. Možná zkusím udělat vlastní EP. Bylo by skvělý udělat ho s Calibrem, Random Movement, LSB atd. Ráda bych dala další DJ sety, vrátila se na Let It Roll, Sun and Bass a kamkoliv jinam.

Děkuju za interview a těšíme se na tebe tenhle víkend v Brně a Praze.

EVENT PRAGUE: https://www.facebook.com/…03262001638/

EVENT BRNO: https://www.facebook.com/…03262001638/



Original english version:


Description on your Facebook page says: „Topline writer, host, singer, DJ and cat lover.“ What´s so special about cats? :)

Ha! I´m a big fan of those fluffy fur balls, especially of ginger ones. Have you heard of A Street Cat Named Bob? He´s probably my ideal cat. He is ginger, can do tricks, really clever and adorable. That´s the thing, I know to some people cats can seem cold and aloof, but they can do some really cool things. Plus, I feel like they need protecting because they´ve had a pretty bad deal over the years what with being burned by religious groups because of what they symbolise the poor things! That all said, I love dogs too and most animals really. I am a nature girl!

In your live shows you DJ & sing simultaneously which is quite unusual. How did this happen?

It all started with the album live show. I always wanted to do something special and creative to launch that, and it was whilst researching and brainstorming the different ways I could do a live show (bands, PA, Ableton) that I came across Traktor and Traktor controllers. I approached Native Instruments to ask for some advice, and ended up getting an S5 because it was stems-ready and allowed me to mix the stems of my album tracks, so I could get really creative and intelligent with the mixing. It´s sort of developed from there, into a DJ set with some of the album tunes but now with older tracks and lots of other people´s tracks too. Most people are intrigued when I say I do this because they can´t imagine how it works, but when they see it, they´re often really impressed which I´m pleased about!

Do you remember the moment you realized you love drumandbass and you want to be part of it?

Yes. My brother is a big muso and was either playing drums or playing music in his bedroom. I didn´t like all the stuff he played but drum and bass got me hooked. When I was old enough he took me to my first rave and I´ve been madly in love with it ever since.

You cooperated with many producers inside and outside of drumandbass genre. Is there usual way how your songs emerge?

I suppose so yes. Usually a producer will send me a track and I´ll write a vocal for it. There have been some tunes though where I´ve sent an acapella over to a producer and they´ve written a track around that. Where I´d like to get to though is to be able to lay down the piano and vocals, perhaps a basic drum beat and send that to a producer to produce for me.

If you could pick any musician to do a collab with – who would it be?

If in drum and bass, Calibre is my ultimate goal. For pop drum and bass, Rudimental. In Hip-Hop/Soul, The Foreign Exchange, Slum Village or J Dilla (if he wasn´t dead). In House, Julio Bashmore. If we´re thinking bigger than that, then probably people like Jack Garrett, Deadmaus, Calvin Harris, Quincy Jones, Stevie Wonder. The list is endless.

Top 5 tracks of the moment?


In no particular order:
Total Science & Break – BetamaxLSB – Missing You ft. Tyler Daley & DRS
Nymfo & Riya – Something Tells Me
Mohican Sun – Sudden Change
Changing Faces – Directions

You like to read about conspiracy theories. Are there any you actually believe? 

Believe no, because they can´t be proved. but I can believe that these things go on. There´s so many things that happen behind closed doors, so many secrets. The government are the main culprits of these types of things but will we ever find out? probably not. That´s why it´s a conspiracy. But I do enjoy reading about them, it helps me keep an open mind. That´s where it ends for me though. There´s some people I know that are so wrapped up in theories that it has a negative effect on their lives, it´s a reason not to do certain things, or makes them hate on everything. That´s why I choose not to buy into them too much.

Many musicians made statements before Brexit referendum. How do you feel about how it ended up?

I´m not happy with the result at all. I can´t believe people voted out. It´s bullshit. I was team remain all the way and now scared for our country´s future in many ways.

What is your favourite subject to write and sing about and is there any you intentionally a­void?

The only way I know how to write is from the heart. I use music to sublimate my feelings, hence the name of my album sublimation. It´s a really productive and healthy way to get rid of negative emotions and experiences and I love how music helps me with that. I just get lost in it! So the topics can be wide and varied but usually about things I´ve been through, seen, done, experienced etc. whether now or in the past. For instance, ÔInjustice´ was written about my mom surviving death. I wrote it when she was in intensive care. Open Page´ was about a relationship breaking down. ÔPiano Funk´ was written when I was out of work and trying to make something of my music careerÉand so on.

Please tell us your plans for 2017.

I´ve got a vocal sample pack due out next year. I spent three months working on that this year. So that´s exciting. I´ve also got a couple more new songs on the way as well as some more live shows. I think I´d really like to spend some time getting better at piano and laying down the bare bones of my own tracks. Maybe try to do an EP. It would be amazing to do this with Calibre, Random Movement, LSB etc. I´d like to do some more DJ sets, get back to Let It Roll, Sun and Bass and wherever I can go really.

Thank you for interview and we´re looking forward to seeing you in Brno and Prague.

publikoval ANAKIN