Doc Scott: Opět přišel hlad po vyspělejším a deepovém drumandbassu

Odjakživa hrál na drumandbassové scéně nepostradatelnou roli, v posledních třech letech ale Doc Scott aka Nasty Habits prožívá jedno z nejintenziv­nějších období své letité kariéry. Hraje po celém světě, úspěšně oživil svůj legendární label 31 Records, podařilo se mu rozjet večírek Future v Londýně a pustil se zase do vlastní tvorby.


23. 11. 2016, publikoval NITROUS

V sobotu se s námi o toto všechno Doc Scott podělí v pražském klubu Futurum, který prošel zásadní proměnou, dostal zbrusu nový soundsystem KV2 a již druhou sezónu v Praze představuje vymazlené klubové line upy. Drumandbass však ve Futuru bude mít v sobotu premiéru. Její hlavní hrdina odpověděl Shadowboxu na pár nezáludných otázek.

Nevadí, že ti všichni říkají legenda? Jasně, byl jsi součástí scény ještě než vznikla a podobně, na druhou stranu je vidět, že stále posouváš věci kupředu. Legenda zní jako něco vysloužilého, zastaralého…
Nevadí mi to. Je to samozřejmě příjemné, ale nijak o tom nepřemýšlím. Soustředím se na věci přede mnou a hraní té nejlepší hudby, jakou můžu.

Dostává podle tebe v poslední době sofistikovaný drumandbass zase více prostoru? Pokud ano, proč tomu tak je?
Záleží na tom, co myslíš slovem sofistikovaný. Mohu mluvit pouze z vlastního pohledu a stylu, který hraju. Dostává se mu víceméně stejné pozornosti. Hudba, kterou mám rád, podle mě vždycky přináší lidem něco navíc. Nejsem si ale jistý, jestli jí nazývat sofistikovanou.



Kdo na tomto poli teď podle tebe hraje důležitou roli?
Umělci, co riskují a posouvají zvuk. Vždy je to na nich, kdyby nedělali dobrou hudbu, neměl bych co hrát ani vydávat.

Když mluvíš o své značce 31 Records, uplynuly tři roky od doby, cos ji znova rozjel. Jak se jí daří?
Skvěle. Jsme šťastní, čeho jsme dosáhli, kam jsme se za tu dobu posunuli. Osobně jsem spokojený s tím, jaká jména se nám podařilo vydat. Máme hodně pestrý umělecký line up a v tom budeme pokračovat i příští rok.

Chystáte zase mega kompilaci čítající 6 vinylů jako v roce 2014?
Ne letos ani v nejbližší době. Stálo nás to hodně sil, mnohem víc, než jsme původně plánovali. Bylo hodně náročný dát vše do kopy. Pokud se vrhneme do podobného projektu, nebude už tak rozsáhlý, třeba se zadaří koncem roku 2017.

Mimochodem, vyplácí se vůbec vydávat tak velká alba? A obecně, lisovat vinyly?
Ano, pokud jsi opatrný. Neděláme vinyly každému releasu, je to škoda, ale tak to je. Nechceme, aby se naše desky válely na policích v obchodech. Čas od času ustřelíme, je těžké předvídat, co se bude prodávat a co ne. Právě díky tomu je ale práce label manažera zábavná.

Kromě resurekce 31 Records jsi také rozjel vlastní noc v Londýně. Je dnes těžké přilákat publikum na nemainstreamový drumandbass?
Ne, fakt ne. Vím, že lidé jsou hladoví po vyspělejším a deepovém zvuku. Trh zde tedy je. Dobře postavený line up lidi přiláká, takže je to úplně bez problémů. Je to legrační, pro mě je to prostě drumandbassová noc, dělám a hraju to co odjakživa. To scéna a lidé na ní se změnili, ne já.



Na jakém nejzvláštnějším místě jsi letos hrál a proč ti takové přišlo?
Aj, opravdu nevím. Popravdě si nepamatuju, kde jsem hrál před měsícem. Nedávno jsem ale vystoupil v Číně, to bylo dost zvláštní, ale zároveň cool.

Někde jsi řekl, že chceš znova pracovat na vlastní hudbě. Jak to jde?
Dělám na tom, ale nespěchám. Nic jsem nevydal deset let, takže to rok, dva klidně počká. Až to bude, tak to bude.

Máš poměrně velkého syna, co říká na taťkovu práci? Pustil jsi mu svoji hudbu? Byl by rád, kdyby tě následoval?
Je mu 13 a teprve začíná chápat, co vlastně dělám. A líbí se mu to. Je důležité, aby se vydal vlastní cestou, ale pokud ho bude zajímat hudba, pomohu mu, jak jen to bude možné.

V Praze jsi v posledních letech hrál dvakrát. Je něco, co ti uvízlo v hlavě?
Je to krásné město a vždycky jsem si hraní u vás užil. Těším se na víkend.
 

HereComeTheDrum­s_DOC SCOTT (uk)
DOC SCOTT (31 Recordings / UK)
Annita (Bassistaz)
Nitrous (Volnej průběh / Radio 1)
Rade (Volnej průběh)
ahZ (NZP / Volnej průběh)

Futurum club
Zborovská 7, Praha 5
Entry: 200 CZK
Futurum
Facebook event

publikoval NITROUS