RECENZE // OMNITRONIC 5250

Skvělý nový gramofon od firmy Omnitronic mi svou kvalitou doslova vyrazil dech. Zanedlouho se začne oficiálně prodávat a konkurenci to bezesporu nadělá nemálo vrásek jelikož už teď je v Maxistoru k mání za necelých 12.000 Kč. Více v recenzi.


8. 9. 2003, publikoval KOOGI

Recenze techniky vám přináší DJ Koogi a Maxistore. Recenze provedl Koogi, techniku zapůjčila prodejna pro DJe Maxistore. Mediální partneři prováděných recenzí jsou server Techno.cz a časopis Bassline.

 

Omnitronic DD – 5250

profesionální DJský gramofon

Hned úvodem bych chtěl předeslat, že slůvko profesionální, které se uvádí pod typem gramofonu, je tentokrát plně na místě. Jedná se o naprosto dotažený a spolehlivě působící výrobek, který na mě udělal velmi dobrý dojem. Ale nepředbíhejme…

Hned první věc, která vás upozorní, že se nejedná o lowendový deck k domácímu šmrdlání je jeho hmotnost. Jedenáct kilo váhy na čtyřech gumových nohách už zaručuje pořádnou stabilitu.

Po rozbalení z krabice se vám naskytne tak trochu nezvyklý pohled. Před nasazením talíře totiž tento gramofon lehce připomíná ledovou plochu hokejového hřiště. Když si odmyslíte ramínko s přenoskou, tak z hladkého stříbřitého povrchu vyčnívá po stranách jen pár tlačítek a uprostřed je malý kruh s osičkou, spojující motor s talířem. Žádné zbytečné prohlubně pro kotouč talíře a dokonce i samotný pitch je zapuštěn přímo do základního panelu. Po zapojení do sítě se modře rozsvítí decentní označení jednotlivých tlačítek a tak nezbývá než konstatovat, že design se tentokrát opravdu povedl.

Jedna z nejdůležitějších částí DJského gramofonu je bezesporu silný motor. DD 5250 se může pochlubit obzvlášť nadupaným strojkem o výkonu 4,5 kg/cm, takže obávaným problémům s včasným vyrovnáváním rychlostí se může jen culit.

Již zmiňovaný pitch po pravé straně dává na výběr ze tří různých citlivostí. Umí vychýlit rychlost desky o +/- 10%, 20% a dokonce i pro ty největí hračičky – extrémních 50%. Navíc nemá zarážku na nule a disponuje i funkcí Quartz clock, která jedním stiskem vrací talíř do výchozích otáček.

Vedle standartních rychlostí 33 a 45 rpm nabízí Omnitronic i 78 rpm a stejně jako u konkurenčních modelů i zpětný chod talíře.

Nový DD 5250 umí také nakonfigurovat, jak rychle se talíř rozjede a zastaví při stisku tlačítka Start. Slouží k tomu dva otočné, na sobě nezávislé minikontroléry, z nichž jeden ovládá brždění a druhý rozjezd. Oba pracují velmi přesně a spolehlivě jak při normálním chodu, tak při různých „divokých“ kombinacích nastavení otáček a pitche. Rozsah citlivosti obou kontrolérů je od 0,2 – 6 sekund.

Ramínko ve tvaru písmene S umožňuje všechna nastavení, na která jsme zvyklí z jiných profi-decků, takže vedle závaží tu najdeme i kolečko Anti-Skatingu a v neposlední řadě i možnost upravení výšky celé kladky.

Myslelo se i na detaily, takže tlačítka pro spouštění talíře jsou tu hned dvě – v každém z pravých rohů po jednom. Bodové světlo je odjímatelné, stejně tak jako síťový i propojovací kabel. Gramec se dodává bez víceméně nepotřebného plexisklového poklopu a bez přenosky, ale zato s firemním Omnitronic-slipmatem.

A co se mi nelíbilo? Ať přemýšlím, jak přemýšlím, tak nevím. Nerozumím sice tomu, proč je bok talíře ozdoben vystouplými kolečky, plnícími svou funkci pouze ve strobo světle, které DD 5250 nemá, ale to je jen kosmetická vada. Osobně bych ještě do krabice přidal přenosku s hrotem, aby kupující dostal všechno komplet pohromadě. Jinak ale funkčně se po celou dobu testu choval tento výrobek bezchybně.

Netroufám si odhadovat nakolik tento gramofon dostihl nebo dokonce předstihl Technics 1210. To ukáže až čas, protože právě dlouholetou spolehlivost nemůžu během týdeního zkoušení otestovat a právě ona „nesmrtelnost“ je jednou z největších deviz legendárního Technicse. Jedno je ale jisté už dnes. Zatímco před pár lety se při koupi kvalitního DJského gramofonu skloňovalo jméno jediného výrobce, dnes musí léta neupgradeovaný model Technicsu soutěžit o naši přízeň hned s několika silnými konkurenty. Omnitronic se mezi ně zařadil právě gramofonem DD 5250 a díky ceně, která se bude pohybovat kolem 16.000 Kč, bude podle mého názoru mezi těmi nejviditelnějšími. Navíc momentálně se dá koupit v Maxistoru za neuvěřitelných 11.900!!!

 

Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz.

Uvedenou techniku je možné přímo vyzkoušet v prodejně pro DJe nebo koupit (i na splátky) v Maxistore, Bořivojova 57, Praha 3.

e-mail: x@maxistore.cz

tel.: 222 722 999

fax: 222 718 739

gsm: 608 033 042

gsm: 608 203 036

publikoval KOOGI