Czech Crews // Stonedraiderz

Po delší době oživujeme rubriku Czech Crews. Tentokrát jsme se zajeli podívat do moravského městečka Šternberk za šéfem a zakladatelem crew Stonedraiderz, DJem Gotiou, který se objeví již 18. dubna v Praze na DrumiX Warm-Upu. Více o samotné crew a rozhovor čtěte pod nadpisem.


9. 4. 2009, publikoval RUDEBOY

úvod & ptal se: RUDEBOY
foto: EMA

Gotia, Sethi, Proky, ahZ, Jose24, BoP, Kumite, Subform, Ramires. Tahle devítka členů Stonedraiderz crew to má pořádně našlápnuto. Už zhruba 5. rokem působí na Moravě a v posledních pár letech i v Praze a pořádají nesčetné množství mejdanů. Za všechny můžeme jmenovat třeba open-airy Bike & Water (afterparty po závodech skoků do vody) nebo Tankodrum, párty Drumathic nebo pražské akce Ňáký piva, ňákej dýp a k životu se opět probouzející DrumiX, ve kterých má prsty ahZ. Více se snad nemá cenu rozepisovat, však on nám to všechno poví Gotia, zakládající člen crew, aktivní promotér a především kvalitní DJ.

Pro upřesnění dodám, že jsme si povídali uplynulou sobotu chvíli před naším (Rudeboy & ahZ, pozn. ed.) odjezdem do Prostějova na párty Drumstep, kde zahráli hned 3 členové Stonedraiderz.

Ahoj Honzo, jak je? 
Ahoj Rudo. Docela to jde. Užívám si volné slunečné soboty a těším se na večer. Ač mám raději zimu než léto, tak první slunečné dny mi dodávají energii a chuť vyrazit ven.

Kam se večer chystáš? 
Partička kamarádů pořádá narozeninovou párty v klasickém vesnickém sále nedaleko od Šternberka. Taková ta akce, kde potkáš spoustu starých kámošů, které jsi už dlouho neviděl. Nechybí ani hudební aparátek, takže mě večer čeká brejkovej setík. Na tyhle akce se breakbeat hodí víc než dnb, protože nejde až tak o taneční kreace, ale spíš o podporu kalby. Trošku mě mrzí, že nemůžeme jet s váma do prostějovskýho Brooklynu, ale nestíháme všechno.

Jo, to je vážně škoda… Ale my to s AhonZem snad nějak zvládneme… Hrál jsi i včera někde?
Včera jsem hrál na akci Drum Up v olomouckém S-Klubu. Headlinerkou byla Babe LN, takže super mejdan a výborná selekce desek. Hrál jsem jako první, takže spíše pohodovější setík s troškou breakbeatu na začátek. Už od prvních desek se na parketu objevovali nesmělí odvážlivci, což vždy zpříjemní hraní. Nezůstával jsem až do konce večírku, neboť mě dnes čeká další a tyhle dvojkalby už moc nezvládám. A prospat takový hezký den by byla škoda.

Más nějaký rituál takhle před hraním? Chystáš si desky, mixy nebo třeba rovnou celý set nebo je to čistá improvizace?
Rituál před hraním nemám, jen se snažím na to moc nemyslet a nebýt nervózní. Pak mi to moc nejde a já si hraní snažím především užívat. Většinou se to daří, pokud nehraju před nebo po hlavní hvězdě zvučnýho jména. Jinak setíky si přímo nechystám. Na začátku mám představu, jak budu hrát, ale může se to změnit podle reakcí lidí. Mám nachystaný některý mixy, kombinace dvou až tří desek za sebou a během setu postupně proplouvám od tvrdších po měkčí a zase zpátky. Připravenej mám většinou začátek, abych se rozehrál, a pak už se může improvizovat.

Tenhle rozhovor děláme hlavně kvůli Stonedraiderz Crew. Mohl bys nám ji trošku představit?
Jasně. Stonedraiderz crew je v současné době sebranka devíti DJs, kteří hrají především drum'n'bass a někteří z nás se věnují i breakbeatu a dubstepu. Působíme především na území střední Moravy a Prahy – naše základny jsou Šternberk, Olomouc, Prostějov a Kroměříž. Většinu kluků znám od začátku svého hraní, někteří mě provázeli prvními krůčky za gramci. Jako crew jsme se dali dohromady na jaře 2004 v setavě Gotia, Jose24 a Bop. Postupně se přidali Sethi, Proky a Kumite. Následoval je ahZ, hned po tom, co jsem ho na kolejích přetáhnul od rovných beatů. Poslední přírůstky jsou Subform a Ramires. Každá ze sekcí naší party pořádá svoje klubovky i open-airy, takže v celkovém výčtu je toho docela dost. Když to tak narychlo počítám, čeká nás na jaře 5. výročí od založení, což asi budeme muset oslavit pořádným mejdanem. :)

Zdá se, že jstě pěkná sebranka :). Pět let už je vážně docela dost. Vím, že jste dost aktivní co se promotérských aktivit týče – jaké párty kdo z vás pořádá?
Kluci z Prostějova mají na svědomí nejstarší místní klubovku Sabotage a v létě uspořádali několik openairů. Jmenovat musím legendární Crazy forest a akce na výšovickém letišti. Bohužel, díky problémům s prostorem, už je to minulost. Proky a Ramires jsou v posledních dnech nejvíce akční a podílejí se na rozvoji dnb scény v okolí Kroměříže, kde hrají takřka každý víkend. Já to už táhnu 6. sezónu v Osvěžovně U Sapéra, kde pořádám klubovku Drumathic. V létě organizuju snad už legendární openair Tankodrum, který má za sebou pět úspěšných ročníků a Bike & Water Afterparty. Na letní akce chodí pravidelně kolem 700 návštěvníků a stále se daří je držet v rovině free parties. Nejsme crew, která by se snažila na akcích vydělávat, snažíme se především rozvíjet místní zlámanou scénu. Snad se nám to daří. Postupem času jsme si vytvořili solidní základnu fanoušků. Nesmím zapomenout na ahZ, který se po studiích v Olomouci vrátil do Práglu, kde se po odmlce vrací k spolupořádání mejdanu DrumiX a dalších klubovek, ale o tom ti nemusím nic říkat :). Nakonec bych ještě zmínil nepravidelné mejdany StonedRaiderz night, se kterými objíždíme kluby po ČR. Zmíním jen olomoucké Metro, Batiskaf ve Žďáru nad Sázavou nebo pražský Styx.

Máte toho fakt hodně! Co nejbližšího nás čeká a kde se o tom můžeme dozvědět? Předpokládám máte nějaký web…
Už pár let provozujeme webovky Stonedraiderz, nedávno jsme spustili novou verzi přímo na adrese www.stonedraiderz.cz. Můžete se tam dozvědět o valné většině našich aktivit a skouknout naše profily. Jinak k akci Bike & Water funguje web www.bikeandwater.com, mrkněte na fotky. Výčet nejbližších akcí je dlouhej, nejlíp se podívat na naše stránky či případně na profily jednotlivých DJs na myspace. Osobně se hodně těším na DrumiX Warm-Up.

Pojďme ještě zpátky k tobě. Jsi zakladatelem Stonedraiderz… začátky crew jsi už zběžně zmiňoval, vzpomeneš si také na úplné začátky svojí DJské kariéry?
Je to tak. Nápad založit společnou crew je z mojí hlavy. Všechno začalo na párty Hradhouse 2001, kam jsem jel s bandou původně na house, který většina kamarádů poslouchala. Cesta vedla kolem dnb stage, kde jsem se zaseknul a tam mě ráno ostatní vyzvedli. Od té doby jsem drumíkovej. Moje osobní začátky se pak datují na počátek roku 2003, kdy jsem dostal od kámoše DJe Wenii prvních pár desek. Na zkoušku jestli to vůbec půjde. Hrozně mě to chytlo a od té doby nakupuju desky a rozvíjím svoje DJské dovednosti. 

Vzpomeneš si na první párty? Nebo na první, kterou jsi vůbec uspořádal?
Začínal jsem hrát podvečerní sety v legendárním klubu Barumba a olomouckém Metru, první mnou pořádaná akce byl Pointbreak na jaře 2003 a vzniknul z jednoduchého důvodu. Neměl jsem kde hrát, tak jsem si uspořádal mejdan. Na prvním vydání jsme hráli společně s budoucími členy naší crew. Od té doby jsem se postupně zlepšoval a dostavily se první pozvánky na větší akce. 

A co ty největší úspěchy?
Za svoje nejlepší hraní považuju set na Glastonburském festivale v roce 2005. Při nákupu desek ve vinyl shopu jsem šel do DJské soutěže a jelikož jsem místní zaujal, dostal jsem možnost na dvouhodinový set v sobotu v noci, kdy je na festivale nejvíc lidí. Super hraní je také vždy na openairech Tankodrum a Bike & Water.

Máš nějaký cíl, kam bys to chtěl jak s crew, tak sám se sebou v muzice dotáhnout?
To je těžký říct. Samozřejmě bych chtěl, aby se naše crew dostala do povědomí lidí na dnb scéně jako aktivní banda, která pořádá kvalitní akce a hraje dobrej drum and bass. To se zatím podle mě daří a nikdo z nás nesklouzává ke komerčnímu dnb alá jump jump up. Moje osobní cíle jsou hodně podobné. Dál rozvíjet svoje mejdany, při každém hraní ze sebe vydat maximum a dělat něco pro českou dnb scénu. Jak se to bude dařit, se uvidí, neboť očekáváme se ženou přírůstek do rodiny a tak dojde k přehodnocení priorit. Pokud zbude nějaký volný čas, chtěl bych se začít věnovat vlastní produkci.

Tak to k vám míří obrovská gratulace! Budeme se těšit, co nám Stonedraiderz do budoucna přinesou :). Díky za rozhovor.
Díky moc. Snad se podaří dál šířit jméno Stoned Raiderz crew v povědomí fanoušků a dělat něco pro zlámanou scénu. Závěrem bych ti chtěl poděkovat za tento rozhovor a popřát vše nej tobě, všem spoluhráčům ze SRcrew i fanouškům naší crew. Smoke in peace.


www.stonedraiderz.cz

publikoval RUDEBOY
Shadowbox DJ a moderátor našeho pořadu na Radiu 1