Black Sun Empire: Drum & bass je skutečnou vášní

V pátek 25. září po dlouhé době v Čechách přivítáme Reného z Black Sun Empire, a necháme ho okusit atmosféru noci Take Control. V rozhovoru jsme probrali nejen to, jak ostatním z „říše černého slunce“ přiblížil dubstep, a jak ho momentálně těší otevřenost lidí vůči jiným stylům…


17. 9. 2009, publikoval BIFIDUS AKTIF

ptal se: BIFIDUS AKTIF

Je tomu již osm let, co jste drum & bassovou scénu zasáhli peckou Firing Squad a dalšími pro DSCI4. Jaké momenty ze startu vaší kariéry byly nejvíc zásadní?

Začali jsme s vydáváním ještě dva roky předtím, ale až první zářez na DSCI4 znamenal průlom. Konečně se naše hudba dostala do širokého povědomí a my si mohli zahrát i v zahraničí. A pak? Vydaní našeho prvního alba a založení labelu. Ten pocit spokojenosti ve chvíli, kdy jsme byli schopni si všechno zajistit sami – vydávat si své tracky a pokřtít svou vlastní desku, byl neuvěřitelný.

Četl jsem, že vaše jméno vzniklo poté, co jste poskládali několik slovíček ze starých Star Wars románů… Kdo je největší fanoušek tohoto žánru?

Je to tak, Milan četl několik románů, ale skutečně zažraný je do zfilmované trilogie.

Mám za to, že vás podobná díla inspirují při tvorbě, nemám pravdu? A na co běžně rádi koukáte?

Použili jsme sci-fi klasiku Duna – ta nás inspirovala při tvorbě tracku Arrakis, ještě si vzpomínám na Vetřelce a Bladerunnera. Vstřebáváme do naší hudby hodně jmen, myšlenek (a samplů? ;-) z filmů a knih. Přál bych si, aby se vytvářelo více temných sci-fi snímků, ale na druhou stranu… stále se dá čerpat z klasik. A na co v tuto chvíli nejraději koukáme? Určitě na Lost a Dextera.

Nechtěli byste se zaměřit i na produkování hudby pro druhé?

Nikdy jsme nepodnikli žádné kroky, abychom se mohli ubrat tímto směrem, ale občas se nad tím krátce zamyslíme. A ano, bylo by to super, ale museli bychom být s tím daným interpretem maximálně ztotožněni.



A když se ještě vrátím k těm filmům: nechtěli byste pro nějaký složit soundtrack?

Samozřejmě, byl by to náš velký sen, ale dostat se do tohoto biznisu je téměř nemožné, navíc je to úplně jiný svět. To už by možná bylo lepší, abychom sami dělali filmy a muziku do nich vybírali – pokud vyhrajeme v loterii, určitě do toho půjdeme :)

V poslední době se z Holandska tlačí noví talentovaní producenti, obzvláště ti deepověji zaměření, ať už jsou to Icicle, Nympho nebo Proxima – co na ně říkáte?

Všichni, které jsi jmenoval, jsou skvělí, s Nymphem bychom rádi spolupracovali ve studiu, ale stále se nemůžeme sejít… Tito kluci mají společnou jednu věc: byli v drum & bassu velmi aktivní po mnoho let, a tak jsem skutečně rád za to, že se jim konečně dostalo uznání.

Koho dalšího má Holandsko v zásobě?

Zatím mě žádní další nováčci nezaujali, ale v Utrechtu se momentálně rodí velký výrazný talent na poli dubstepu.

Když vezmeme nováčky globálně, kdo tě nejvíc oslovuje?

Abych byl upřímný, víc sleduji produkci lidí, kteří už jsou ve hře déle – člověk tak může slyšet vývoj jejich soundu a to, jak se s ním perou. Mnoho lidí udělá jeden nebo dva tracky a pak…? Skončí nebo zmizí. Takže si slibuji hodně od nových alb lidí jako The Upbeats, Dom & Roland, Jade a Audio. Ostatně, kde jsou ta slibovaná debutová alba Noisie nebo Spora? V jiných žánrech jste stále nováčci, dokud nenatočíte své první LP :)

Když už jsi vzpomenul Noisii, napadá mě zajímavá shoda: dva nejúspěšnější holandské projekty, tedy Black Sun Empire a Noisia, jsou oba tříčlenné. Pozastavili jste se někdy nad tím?

Myslím, že je lepší, nehledat nic v různých shodách a náhodách – mám za to, že tím někdy na světě vzniká spousta problémů. Být ve trojici občas znamená, že jsou dva proti jednomu – takže někdy dosáhneš toho, co chceš, jindy ne. Když si sám, neohlížíš se na nikoho, ale nepocítíš ten skvělý pocit teamového ducha – stejně silný jako když máš svůj gang ;)

Můžeme se těšit na nějakou spolupráci s Noisií? A nebo s někým jiným?

Samozřejmě, že je to neustále ve vzduchu, na každé party, kde spolu hrajeme, se hecujeme, ale skloubit naše rozvrhy a sejít se? To je noční můra! V tuto chvíli spíše doufáme v uskutečnění našich plánů s Nymphem, super by to bylo i s lidmi jako Jade, Nphect, The Upbeats, Gridlok, Phace a Misanthrop, ale nic z toho se významněji nerýsuje, aby se to mohlo udát přes noc…

Vydali jste dvě sólo alba a poté se rozhodli jít cestou kompilace, která obsahovala jak vaši muziku, tak tracky producentů jako Optiv, Jade nebo Bad Robot. Chcete toto zopakovat i v budoucnu a nebo máme čekat třetí čistě BSE desku?

Chtěli bychom obojí! A hlavně – ještě před tím, než se na scénu dostal dubstep, jsme měli myšlenku vytvořit album, pro které by drum & bassoví producenti složili hudbu jiných žánrů. Zdá se, že lidé jsou teď naprosto otevření novým stylům, než tomu bylo před lety.

Kdy to vlastně s vaší láskou a zápalem pro dubstep začalo? Kdo ho vlastně přivedl do vaší „říše“?

Byl jsem to já – před několika lety jsem ho začal poslouchat a zajímat se o něj. My jsme ale vždy skládali i hudbu jiných žánrů, zatímco jsme jeli drum & bass na plný úvazek. Většina věcí byla jen pro zábavu, pár kousků vyšlo pod jinými jmény. Až dubstep se ukázal být tím stylem, u kterého cítíme, že ho můžeme prezentovat pod naším zavedeným jménem – protože stejný feeling, jaký dáváme do drum & bassu, můžeme vměstnat i do něj. Nechceme se ale upínat jen ke klasickému dubstepu, spíš se při produkci kolem něj jaksi motáme. Naše vydavatelství Shadows of the Empire se může v budoucnosti nasměrovat zase někam jinam, kdo ví?

Může u vás dubstep zaujmout první místo?

Ne, drum & bass je tou skutečnou vášní, jíž se nic nedokáže přiblížit. Ale jak už jsem řekl, milujeme i jiné styly, vždy jsme je dělali, jen jsme naše nedrum & bassové kousky konečně začali podepisovat jménem Black Sun Empire…

Co říkáš na dubstep od drum & bassových kolegů?

Obzvláště Nero mě hodně baví…

Padne dubstep i na party Take Control, kde v pátek 25. září zahraješ?

Rozhodně! A těším se na všechny – jak na ty, kteří budou tančit a hlasitě mě povzbuzovat tak i na ty, kteří si budou jen pokyvovat hlavou nebo se drbat ve vousech – všichni jsou vítaní, jedině tak se může party dokonale povést.

V Čechách ses už nějakou dobu neukázal, jak vzpomínáš na místní vibe?

Je to vskutku už dlouhá doba, takže se moc těším, protože mám na Čechy a Prahu jen milé vzpomínky – jsem rád za to, že jste vůči muzice, kterou máme rádi a děláme, tolik otevření. Nemůžu se dočkat!

publikoval BIFIDUS AKTIF