Report z Let It Rollu od Tomselyho

Po roce jsme se opět setkali na největší halové akci u nás. Zimní LIR lákal v pátek 19. 2 do Kolbenky na legendy Roni Size & Dynamite či Andy C & GQ, John B, a za nemocného Shy FXe zaskočil Adam F, ke kterému se přidal MC Stamina. Na Take Control stagi se nám představili Loxy & SP:MC, Audio a Panacea.


28. 2. 2010, publikoval tomsely

text: TOMSELY

Po zkušenostech z minulých ročníků jsme se rozhodli vyrazit dříve a již před devátou jsme vystoupili ze stanice metra, která se nachází hned vedle haly. Už zde jsme začali potkávat početné skupinky lidí, těšící se na dnešní hudební požitek. Při vstupu nebyly téměř žádné fronty a po důkladné prohlídce jsme konečně zavítali do toužebného chrámu. Tam nás bily do očí letáky na budoucí akce, nad nimiž vyčníval plakát na letní Let It Roll s hvězdným line-upem a méně příjemné oznámení o nepřítomnosti Shy FX, kterého ovšem nahradil neméně kvalitní Adam F.

Na nic nečekáme a rovnou směřujeme k šatně, kde si odkládáme bundy. Mikiny si raději ponecháme na sobě, protože i když hala je vytápěná, pot z nás rozhodně neteče a je nám hej. Pomalu jsme se rozkoukali kolem sebe a přesunuli blíže k pódiu, kde jsme zaregistrovali příjemné překvapení v podobě posezení, kde se stále ještě daly najít volné stoly. Neodolali jsme tedy a vyzkoušeli jsme jednu z lavic, při nabíraní sil na ušní masáž spojenou s tanečními kreacemi, si všímáme postupně přibývajícího lidu různého věku a pohlaví. Po stranách haly jsou rozesety bary a občerstvení s celkem pestrou nabídkou a s minimálními frontami. Na kraji haly se nachází velice důležitá součást akce, WC ráj, kde mnoho návštěvníků našlo úlevu.

Konečně se dostáváme k hudební stránce. Na hlavní stagi právě končí svůj pestrý set Thiew & Meikos, plný povedených mixů a double dropů, mezitím se na druhé stagi s převážně deepovou selekcí představují Rudeboy & ahZ. Při poslechu druhé z dvojic si všímáme tekutiny kapající z několika míst na stropě a od aparatury vibrujících louží na zemi.

Při návratu na main stage se už zde rozehrává slovenský L Plus, na kterého už tančí větší počet posluchačů. Jeho set se skládá z většinou vlastní produkce a z pecek labelu Viper. Jen tak pro ochutnávku: Nite Alive, Middle East Sun (L Plus) a nebo Matrix & Futurebound remix na Mobyho.



Ani jsme se nenadáli a na pódium vstupuje dnešní první headliner, John B. Jeho obvyklý extravagantní vzhled s electro brýlemi a bizardním účesem nelze přehlédnout. L Plus končí a John pouští první pecku s upraveným intrem pro Českou republiku s názvem The Horde, při které nás zdraví do předem připraveného mikrofonu. Po neznámé věci slyšíme krásný zpěv z tracku Time is Ticking Away (Camo & Krooked feat. Shaz Sparks) který vyšel na nedávném EP na Betě.

Další na řadě je jeho Light Speed, navazuje pecka s výbornou electro vložkou, při které si nasazuje své brýle a předvádí robot dance. S tancem nekončí ani u vlastního Robot Loveru a Internet = Hate (GMOROZOV). Dále pokračuje svým vlastním mash-upem ze starších pecek BC – The Nine (John B VIP), Ed Rush, Optical & Fierce – Alien Girl a Concord Dawn – Morning Light. Dvojice electro a acid housových pecek jsou přebity tvrdším soundem Noisie – Machine Gun (Spor remix) a Encode & DaVIP – Vamonos. Malé odlehčení v podobě Receptor – Princess, následováno klasikou Up All Night (John B). Rozhodně se neztratí hitovka Basement Jaxx ft. Yo Majesty – Twerk (Sub Focus remix). Během vystoupení nás John B upozornil na jeho očekávané album a doporučuje stáhnout si jeho podcast. Líbivé melodie The Journey, Shining in the Dark a Suede (vše od Johna B), mezi něž se ještě vklíní GMOROZOV – Pleasure Generátor a celé jeho představení ukončují zvuky syntezátorů v podobě Receptor – Ass.

Na Take Control stagi se po vystoupení IM Cyber & Nitrouse, objevuje britský Loxy, doprovázený SP:MC, který nám pouští převážně deepovky kombinované se staršímí věcmi, namátkou třeba Squash – Total Science VIP. MC po celé vystoupení udržoval blízký kontakt s publikem, nebál se přijít k lidem a tam rozjet svojí live rap session.

Velký malý muž a legenda junglu Roni Size se hlasí o slovo na hlavní stagi. Jeho show doprovází MC Dynamite a hned od začátku se snaží rozpohybovat natěšený dav. Jako uvítaní nám přichystal bicí doplněné názornou gestikulací, to mu však nevydrželo dlouho a hned nás nakrmil Sigmou – Front To Back VIP, následovánou převážně jump-up selekcí. Zazněly např. Friction – 3rd Degree Gurns VIP nebo energická Viperovka, DC Breaks – Polar Bear. Dynamite ,ohánějící se ručníkem, zpívá své hooky a vytváří solidní show pro všechny přítomné. Do tracklistu se zařazuje také Drumsound & Bassline Smith feat. Spyda – Law Of The Jungle s krátkým teasem nemocniční Sweet Harmony (Danny Byrd).

Další na řadě je Sub Focus – Let The Story Begin, bohužel pro nás bez intra, následovaná novinkou od Tantrum Desire. Hodí se vědět, že Roni hraje celý set přes Macbook pomocí Serata. Zazní nikdy nevydaná VIP verze Vault od Pendulum, pro oživení atmosféry následuje novinka od Adama F – Shut The Lights Off (Sigma remix). Pro milovníky TCho je tu jeho Rockstar s teasem Game Over VIP, poté další klaunovina, a mezi posledními tu je Dillinja feat MC Skibadee – Twist Em Out s teasem Bad Company – Planet Dust a The Nine. Následuje velký potlesk a to už se mikrofonu ujímá se svým pronikavým hlasem GQ a ještě naposled vyžádá aplaus pro Roni Size a Dynamita.



Andy C si už připravuje své desky, které roztočí na 3 už předem připravených gramofonech na druhé straně pultu. Začátek se nese v rytmu novinek, prokládaný profláklými tracky jako např. Chubrub (Ed Rush & Optical), zazní i Sigma – Front To Back VIP a do toho teasovaný Taxman -  Evanson VIP. Opět nechybí hitovka Twerk s teasem Killers Don't Die (Hazard), novinkou je Xample & Lomax – Link 2 The Future, Subfocusovina Triple X následována Aztecem (Spor) s teasem 4 Days (Bad Company). Povedený mix In Love (Chase & Status feat. Jenna G) a Racing Green (High Contrast), poté zní Hive – Neo a nový Rockwell. Andy, jak je u něho zvykem, sype spousty teasů a několik rewindů vyburcovaných od GQ, kterého v tom publikum nenechává a vytvoří perfektní support.

Plejáda tracků pokračuje dvojicí Nero a jejich novou energickou Electrons, pak nám pan diskžokej hraje symfonii Strobe od Deadmau5e (Marky & S.P.Y. remix), klasiku Juno (Sub Focus) a pecku ze Sporova nového EP – Kingdom! Dostáváme se k poslední části setu, která začíná Teleportation (Dirtyphonics), pokračuje Timewarp VIP (Sub Focus), tease Hazard & D-Minds – Mr. Happy a Let The Story Begin (Sub Focus) s teasem Machete (Hazard). Vše nechává dohrát, opět přichází veliký potlesk a čeká náš už jen last one. Tou je známá Rock It (Sub Focus), ale nikoli originál, ale nová VIP verze a ještě 2 teasy Xample & Crystal Clear – Heaven & Hell a Crematorium (Receptor).

Na druhé Take Control stagi se ale odehrává úplně jiný příběh. Na své si dozajista přijdou vyznavači temnější strany dnb. Jako první se nám v téhle odnoži předvede Audio, který nemohl dorazit na poslední letní LIR, a tak nám to může vynahradit právě teď. Přinesl si s sebou malé pouzdro s cédéčkama a se zapalující cigaretou se do nás může pustit.

Lidé jsou očividně natěšení a Audio jako první vybírá nejspíše nějakou novinku od chlápka, který si říká Dom & Roland, následují 2 nějaké nové Virusovky, a poté Vicious Circle – Between The Lines VIP. Samozřejmě si nemůže odpustit svojí novinku, která vyjde právě na Virus LP, s názvem Collision. Líbivé zvuky jsou následně podporovány dvojicí Axiom & Jade – Midnight Crusher. Očekávaný Sporův remix Slip Thru (Optical) je doslova trhač parketu, i když tento výraz se pro zdejší podlahu moc použít nedá.

Ruská spolupráce Encode & DaVIP – Vamanos, která mimochodem brzy vyjde na Breed12Inches, je následována dalším typicky ruským zvukem. Zdá se mi, že Audio je ode dne čím dál lepším DJem a každý jeho mix je velice povedený.

Virus se opět nezapře Prolixovým remixem na Get Ill (Ed Rush & Optical feat. Ryme Tyme) a nášupem od stejné dvojice Book Of Sight. Gridloka (Bottom Feeder rmx) střídají Upbeats (Tor) a v klidu nás rozhodně nenechá skvělý Crack Ball (Ed Rush & Optical). Občas je na nás pouštěn bílý kouř, a tak Audia v některých chvílích ani nevidíme. Důležité však je, co slyšíme, a to jest Radar (Gridlok) a legenda 4 Days (BC). Chris SU – Costello je následováno Control Freak (Audio), které sklidí velké nadšení.

Únavu shledávám u Inside Info, Kiro & 59Crime – Response, ale musím se udržet, zvlášť když hrají Phace & Misanthrop – From Deep Space a výborný Contact (Foreign Beggars & Noisia), kterého se stále nemůžu nabažit. Audio nás nenecháva ani na chvíli odpočinout a po neznámé věci nám nabízí Raidena – Hubble a další novinku na Virus LP – Stratosphere (Audio) s jasně výraznou hláškou. Všude samý Virus (new Ed Rush & Optical) a za ním neznámá. Možná je až škoda, že se Audio trochu přeorientoval a neslyšíme od něho ještě větší řežbu, třeba ve stylu Kurgen, kterého se bohužel nedočkáme. To už se tedy blížíme do konce. Ten nám ještě zpestří Prolix s jeho VIP verzí na Twisted Angel, Dom & Roland s Mind Feeders a nakonec nikdo jiný než Virusovký Audio.

To už se na nás ale z povzdálí směje s kovovým úsměvem mistr Panacea, a jestli jsem si „stěžoval“ na nedostatečnou řežbu, tak teď se jí určitě dočkám. Dochází tedy ke střídání a na „parketu“ zůstavají jen ti nejotrlejší. Prsty olepené černými páskami mačkají tlačítko play, pod kterým se schovává Ravemusic Ressurected (The Panacea), který snad nevydrží ani 5 vteřin a Panacea hned stahuje. Intro ze Slamu (Pendulum) nezní o moc déle a pokračuje se stejným textem Headhunterz – Rock Civilization, mash-up zakončuje Suicide – Get To The Rock. Panacea mlátí pěstí do své dlaně a nepřestává ani u spolupráce Limewaxe a CV – Shape Of Space. The Panacea & Limewax – Operation X je další na řadě, následovaná neznámou, pak solí řežbu od dvojice Counterstrike – Burst a poté na jeho vlastní značce vycházející Lethal – Eurocrash, po němž skřípají silné plechy.



Na obličeji hrajícího mistra vidíme různé grimasy a zpívající text Fucking Voodoo Magic Store. Panacea/Limewax, ruský zvuk a Minotaur (CS & Panacea). King Of The Jungle (Panacea) střídá Limewax, následně zamíříme až do tekna a na povrch vyplave Lethal – Substixentialism. Jatka od Ganchera, řežba od The Outside Agency & Cooha (Soul Keepers) a oblíbený Creatch. Jízda jak má být, neznámé klacky v kýblu a ničitel Current Value – Evac. Tohle už se nedá jinak nazvat než prasárna, za ní mash-up Hardcore Will Never Die (Counterstrike & Zardonic) a Running (Current Value, Audio rmx).

OMG? Ano, OMG Klonk (Panacea & Limewax)! DvK & Cooh – Off The Leash, Current Value – Higher. Doslova Happy Hardcore: CLSM Feat. Stefan B – Drifting Away (Panacea Remix). Panacea to do nás pálí o 106 a na závěr má ještě schovaný jeden mash-up. The Panacea – Ravemusic Ressurected + Cooh – To + Technical Itch feat. Kemal – The Calling. Nechá dohrát Ravemusic Ressurected a my, i když vyřízení, se ještě snažíme tleskat. Ufff.

Ve stejném stylu dále pokračuje Hanzall a poté i Pixie ale my se ještě naposled podíváme na hlavní stage. Tam jako poslední velké jméno přichází Adam F & MC Stamina. Hned na úvod nás Adam rozbíjí dubstepem Dead Prez – Hip Hop (Adam F & Fresh remix), na to navazuje peckami jako Polygon VIP (Shock One), Adam F – Shut The Lights Off (Sigma Remix), dále zaznívá nějaký clown step, Nero – Electrons, Sigma – Front To Back VIP, a přidává navrch další jump up. Samozřejmě, že Stamina jen tak nestojí na podiu, ale už rozezpívává celou kolbenku a energie z něj jen srší. Adam F opět dnb večer ozvláštňuje trochou dubstepu a pouští nám Nero – Innoence, následuje to track večera Twerk, který už zní dnes po několikáté  a po něm skladby jako Welcome To Jamrock a Chase The Devil.

Zřejmě jako vzpomenutí na Shy FXe, kterého Adam zastoupil, od něj pouští Everyday a Feelings, do nehož teasuje nějaký old school jungle. Poté nastává čas Subfocuse a Timewarp VIP s teasem Shock out (Danny Byrd), Could This Be Real (D&B remix) smíchaný s clown stepem, a celé završuje Borrowed Time VIP (feat. TC) a Follow The Light (vocal VIP). Stamina vypádá, jako by se zbláznil a neurvale hází do publika kvanta CDček a dokoce i desek.

Atmosféra už snad nemůže být lepši, a lidé nejenom tančí, ale i skačou a chytají lítající předměty. Během jeho setu dále zaznívají Bad Company – The Nine, Brookes Brothers – Tear You Down, Chase & Status – Is It Worth It VIP na to navazuje pecka od nejhranějšího producenta večera Sub Focuse – Deep Space, společně s Freshem – Acid Rain, Ram Trilogy – Screamer VIP a Q Project – Champion Sound (Total Science VIP). A nakonec večera dubstepová třešnička na dortu v podobě Voodoo People (dubstep remix) Jak Adam F začal, tak taky zkončil : Dead Prez – Hip Hop (Adam F & Fresh remix) jako last one.

Stamina si s sebou přivezl velice dobrou náladu a po vyburcování lidí aby ještě nechodili domu si ještě chvílí zazpívá s dnešními posledními vystupujícími na hlavní stagi, kterými jsou Suki & Bifidus Aktif. Tady bych hlavně vyzdvihl naživo zazpívanou Staminovu pecku LK (Marky). Na parketu se ještě celkem dost lidí baví, ale my, velice unavení po protančené noci, se pomalu připravujeme na odchod.

Blížíme se k šatně, která čítá velice malou fronu a myslím že její brigádníky dnes musím velice pochválit, vše zvládli bez problémů. Zapomněl jsem ještě zmínit světelnou show, která se mi dnes velice líbila, obzvlášť na main stagi. Lasery svítily na všechny strany a světla zářila všemi barvami. Myslím, že jsem navštívil skvěle zvládnutou akci ve všech směrech –  nenašel jsem na ní nic negativního a už se velice těším na letní vydání Let It Roll!