ROZHOVOR // FRENZY

Už v pátek 28.1. se v klubu Matrix uskuteční první ze série nových drumandbassových nocí Akume. Kromě jiných se po dlouhé době v Praze představí ostřílený veterán domácí drumandbassové produkce – Frenzy. Po návratu z Belgie, kde nabral spoustu nových zkušeností, u­vede svůj liveact založený na hraní z CD s vychytanou mašinkou Korg Chaoss II. Po mnoha letech na scéně má pořád co říct, a to co říká si teď můžete přečíst v rozhovoru, který jsem pro vás připravil.


23. 1. 2005, publikoval stano

Text: Stano, Foto: Frenzy

 

Zleva doprava: Frenzy, MC Rhino, Eazzy EMůžeš se našim čtenářům představit? Odkud jsi, co děláš, kolik ti je apod…?

Jsem prostě Frenzy:) Když  mluvím a bavím se o drumandbass muzice a věcech kolem, jsem prostě a jedině Frenzy. I když bych se pokusil řict si v duchu svoje občanské jméno v této souvislosti, tak mě to nesedí a necítim to tak. Navíc jsem už ženat, mám malou dcerku a manželku a pro ně jsem ta druhá osoba,  a to už není Frenzy. No a v práci, tam si svého občanského jména užiju dost. Takže promiň, nebudu se vyjádřovat o svém jméně a ani o své práci. Jinak ale pocházím ze Slovenska, narozen v Detvě, prožil jsem svoje dětství na jihu středního Slovenska. V roce 1984 jsem byl na prvním koncertu Iron Maiden v Budapešti.:)). V roce 1988 jsem si založil svoji první kapelu Chirurgia a hráli jsme tu nejextrémnější muziku, jakou si člověk tenkrát mohl představit. Natočili jsme dokonce desku pro firmu Monitor a byli jsme zcela určitě jedni z průkopníků toho, co se stalo pro devadesátá léta příznačné. Přehnaná fůze stylu nás ale později přivedla na slepou kolej, tak jsem odešel a po ročním účinkování v death metalové Torture jsem založil kapelu Ambivalency. To byl opět crossover a tentokrát jsme už do skladeb zamíchávali prvky jungle!!! Programované smyčky…bohužel jsme se rozpadli.

Jak dlouho už produkuješ drumandbass?

Po mé kytarové anabázi jsem rychle konvertoval do elektroniky. Koupil jsem si svůj první počítač a učil jsem se dělat své první tracky ve Fasttrackeru. Nejvíc jsem se naučil od Eggga, který měl podobný muzikantský kořen, navíc to byl přímo bubeník. To bylo v roce 1996. Paralelně jsem se začínal zajímat i o produkci jiných producentů. Na můj podnět zkompilovali lidi kolem Honzy Kvasničky a Standy Zímy první Česko-Slovenskou kompilaci Jungle is Massive. Kdo to CD vlastni, dozví se i mé občanské jméno:) S Egggem jsme pod labelem Low Bass Area vydali první český čistě dnb vinyl, navíc s parádním obalem eggg-made. Kdo ten vinyl má…vlastní umělecké dílo:)) Významnou etapou v mé dnb kariéře je určitě spolupráce s Andym Bebbem aka DJ Activem, který je už ale zpátky v Birminghamu…a je těžce nemocen :((  To on vlastně vymyslel název Frenzy a mě tento nick později zůstal a naprosto jsem se s nim ztotožnil.

Jaký software nebo hardware používáš?

Díky lukrativní práci, kterou jsem v Belgii měl, jsem se docela zařídil. Vlastním teď dva silné počítače nabité kvalitními DSP kartami. V tom silnějším počítači AMD64 3500+ mam RME HAMMERFALL  DSP 9624, což byla nejlepší zvukovka v roce 2004. K tomu je můj DAW popoháněn TC Powercore Element s multi licencí na Powercore/Access Virus, a UAD-1 s přikoupenými vst/dx Cambridge, Fairchild, Plate 140, LA2a…je to nářez,ale  ten správný zvuk pořád hledám. Je to celá věda, čím víc hardware, tím větší pravděpodobnost, že se to posere. Šťastni ti, co mají jednoho Soundblastra :)))) Pořád mi chybí studiové bedny, dělám na sluchátka a někdy to pustím přes své PA bedny, 2×400W. Ale to není moc pravdivý zvuk
Taky nesmím zapomenout na svůj T Bone mikrofon. Na tom jsem točil v Belgii třeba MC Rhino. Většinou dělám v Cubase sx2, ale nebránim se jakémukoliv prostředí na produkci. Líbí se mi Live Ableton 4 a doporučuji ho. Je to hodně inspirativní.

Když hraješ, hraješ jenom z CD nebo i z mašinek?

Mám Pioneer 1000 a 800, mixák DJM600 a navíc zvuk moduluji přes KORG CHAOSS II. Každou z těchto věcí považuji za velice sofistikovanou bestii a využít je naplno se mi ještě vůbec nepodařilo.

Jak bys popsal svůj sound?

Jak jsem už řekl, jsem prostě pořád zakomplexovaný a utajený headbanger a jednoduše se nedokážu posadit do toho zvuku, který má dnešní generace. Proto mi zní nejlíp věci, kde prostě seru na to, jestli to má ten nu-skoolový zvuk nebo ne. Obdivuji zvuk, který má ve svých nových věcech Rido a skláním klobouk před zvukovým inženýrstvím Reverba. Nedávno jsem se od něho pokoušel získat jeho know-how na bicí lstí…a nevyšlo to :))) Umí vychytané bicí. Ale když se opravdu vyhecuji a hlídám všechny parametry, většinou udělám zvuk, který je dobrý, originální a zachycuje a podněcuje silné dávivé pocity :))))) Asi úplný opak toho, o co jde třeba v liquid funku.

Co v současnosti posloucháš? Jaká produkce se ti líbí?

Je mi 35 a opravdu jsem už toho slyšel moc. Po tolika letech hlukového masochizmu cítím a trpím určitými vedlejšími účinky, které přináší extrémně hlasitá produkce hudby. Mám totálně rozhozený vegetativně-somatický systém, metabolizmus, kardio-vaskulární systém…a proto už nehulím a když si dám tři piva…mám dost :)))). Snažím se poslouchat všechno, je ale fakt, že mám pořád blíž k tvrdším odnožím jungle a dnb. Teď v rámci projektu Central Europe Monitoring hodně poslouchám české a slovenské producenty a jsem docela potěšen a mile překvapen.

Máš nějaké oficiální releasy?

1997 LOW BASS AREA-FRENZY/EGGG vinyl
1998 DISASTER AREA-STONEDHIGH-FRENZY vinyl
1998 Intellygent rec.-compilation FUTURE SOUND OF PRAGUE I-Frenzy-House of Faust
1999 LOW BASS AREA -FRENZY vinyl
1999 HARDLINER-FRENZY vinyl
1999 ELECTROKLAN-3× OTK Remixed by Frenzy CD
1999 UNIVERZAL-DANCING REBOOT-Ivan Kral rmx by Frenzy-Buttons CD
2000 Intellygent-FUTURE SOUND OF PRAGUE II-Frenzy-Music goes through CD
2000 DENSITY I- Czech and Slovak DnB compilled by Frenzy
2000 Rolling Stones-Midnight Cafe- Czech and Slovak electro compilled by Frenzy, cover CD
2000 BMG/Inte­llygent-BEATCASE- 2CD compilled and mixed by Frenzy
2000 Intellygent-Stonedhigh-Genesis AND Catastrophe-Ratllesnake vinyl
2001 TAMTO remixuje Insanii-rmx by Frenzy, Genesis and catastrophe, Goo Stuff Hoo-SacK
2001 Insania-remx by Frenzy
2001 One step behind the sound-Genesis AND Catastrophe-Put you back
2002 FUTURE MUSIC mag.(UK) cover CD
…a to fakt nevím, jestli to je úplně všechno…

Máš i jiné umělecké záliby?

Tím, že mám rodinu, jsou moje aktivity trochu limitované a tak musím spravedlivě rozdělit svůj čas mezi práci, rodinu a muziku. Jinak jsem hodně citlivá a ješitná bytost a pořád věřím, že jednou udělám super album, nebo alespoň skladbu, kterou budou hrát všichni Djs :))

Jak bylo v Belgii? Co se změnilo po návratu zpátky?

Belgie byla pro mě co se týče muziky zabiják. Za tu krátkou dobu, co jsem v Praze, jsem udělal víc, než tam za 3 a půl roku. Na druhou stranu, zkušenosti, které jsem tam získal, jsou k nezaplacení. Abych si přivydělal, hrál jsem tam z CD rnb . S jungle jsem tam  neuspěl, a to přisuzuji hlavně faktu, že na jihu Belgie jsou tak trochu jiné podmínky. Za dobrou muzikou jsem jezdil do Gentu, do Lueven…prostě na sever…anebo naopak, jižně, na sever Francie – Lille. Přesto jsem tam potkal spoustu zajímavých lidí, spolupracoval jsem s místní hip-hop scénou: MC Rhino, Eazzy E, Kalashnikov. Teď jsem tady a snažím se vrátit na scénu a tobě chci poděkovat, že mě na AKUME dáváš možnost se uvést.. Zatím jsem stihl několikrát Punto, Matrix, Radio 1 a mám radost, že lidi reagují pozitivně a tamtamy fungují. A taky je dobře, že potkávám lidi, kteří mě nejenom poplácají po rameni, ale taky něco řeknou, když mají pocit, že něco není úplně tip-top. Snažím se rozvinout sítě, chci lidi nainfikovat, aby se jim slovo Frenzy objevilo v hlavě zákonitě a kdykoliv se bude mluvit o české scéně a pokud možno v tom nejlepším světle. Je mi jasné, že cokoliv podniknu, může taky vyvolat kontroverze nebo přímo averzi. Proto jsem vděčen za každou podporu, za každou možnost spolupráce. Teď třeba plánujeme něco s Micatchou (Míša Pixová). Už jsme měli u mě i par sessions a bylo to fajn. Doufám, že se mi taky podaří obnovit Genesis AND Catastrophe,  společný projekt s MC Lin-dee a s Nu C.

Tvoje současná TOP 5?

Black Sun Empire & Optiv (C4C)  – Insiders
The Force -Wasps
Blueskin – Paradise
Catchin Wreck – Changes
Revers – Stardom Collide