Fade: Produkovat teď na Ukrajině je těžké

Ukrajinský deepový kouzelník v rozhovoru hovoří o současné situaci v jeho rodné zemi i svých hudebních začátcích. Fade je DJ a producent z Kyjeva a mnozí jeho jméno označují za synonymum pro top minimalistický i úderný drum & bass. A v Brně si nyní střihne svou DJskou premiéru.


27. 5. 2014, publikoval Panorama

text: Jakub Fabík

Fade totiž vystoupí v pátek 30. května na akci Resolution v brněnském klubu Perpetuum (událost na Facebooku). Nejen proto se organizátoři akce rozhodli uspořádat soutěž, kterou chtějí vyjádřit svou podporu ukrajinským obyvatelům. Mnozí z nich totiž nyní zažívají proti své vůli opravdu těžké časy.

Kdokoliv tedy dorazí na Resoulution v nějakém svršku s barevnou kombinací ukrajinské vlajky, tedy žluté a světle modré, zařadí se do slosování o vinyl, tričko Faded Music nebo speciální ukrajinskou edici trička pořadatelské crew Soul Ex Machina.

Ahoj Eugene, jak se ti poslední dobou daří? Vypadá to, že ve tvé domovině zažíváte těžké časy.
Zdravím, mám se dobře, děkuji za optání. Zrovna si třídím muziku pro svoji evropskou tour. Máš bohužel pravdu. V Ukrajině pravděpodobně zažíváme nejhorší časy v naší historii.

Ovlivňuje ta situace, kterou na Ukrajině máte, negativně tebe a tvoji produkci nebo v těžkých časech nacházíš i nějakou inspiraci?
Moje tvůrčí činnost je v posledních pěti měsících je dost nízká. Produkovat v současné situaci na Ukrajině je těžké. Snažím se dostat se zpátky na moji předchozí frekvenci ale po tak dlouhé pauze je to jako zotavovat se z těžké operace. Zažili jsme tu v posledních několika měsících strašně moc emocionálních chvil ale já doufám, že se mi je co nejdřív podaří přeměnit v hudbu.

 

Vraťme se na začátek. Jak ses vlastně k hudební produkci dostal?
Pro mě to byla dlouhá cesta, která započala asi před jedenácti lety, kdy jsem ještě jako dítě slyšel první drum&bass. To mě postupně přivedlo k současnému Djingu a psaní elektronické muziky. Hudba byla velkou součástí mého života již od mládí. Jsem šťastný, že jsem si nakonec zvolil tuto životní cestu a že se mi brzy nato podařilo vydat svůj první release.

Když jsi vydával svůj první track, měl jsi štěstí na dobrý label?
Můj první release vyšel na Sinious recordings, což byl pro mě tehdy úplně výborný výsledek.

Jak to vlastně vypadá, když se pustíš do psaní hudby? Máš nějakou rutinu, podle které se řídíš nebo je každý track unikát?
Ten proces se pokaždé dost liší. Snažím se dělat každou skladbu unikátní a experimentovat se svým zvukem.

Před několika lety jsi založil svůj vlastní label Faded Music. Co tě k tomu přivedlo?
Hlavním důvodem bylo, že jsem byl velmi produktivní a potřeboval jsem nějakou platformu, na které bych mohl svoji muziku vydávat podle vlastního uvážení. Vloni jsem pak začal vytvářet jádro dalších producentů, kterým chci vydávat hudbu. Pomalu se rozrůstáme a mám radost, jakým směrem se to ubírá. Předpokládám, že na konci tohoto roku představíme náš první vinylový release. Zatím jsem totiž vydávali pouze digitálně.



Je složité řídit label, když žiješ ve východní Evropě?
V podstatě ani ne. V dnešní digitální době není důležité, kde je tvoje základna. Všude to funguje v relativně podobně.

Před nedávnem jsi zažil nejspíš další zlomový životní okamžik, když jsi se oženil. Jak tě to ovlivnilo jako hudebníka?
Ano, vzali jsme se s Julií letos v březnu. Známe se ale velmi dlouhou dobu, takže mě ovlivňuje už od té doby před osmi lety, kdy jsme se poznali.

Kdybys měl vybrat jeden ze svých tracků, na který jsi nejvíc pyšný, který by to byl?
Těžko říct. Každý track má svoje kouzlo. Nejspíš bych ale asi zvolil „All About Julia“, což je skladba právě o mojí ženě. Ta je ale zatím nevydaná, takže je možno ji zaslechnout pouze v mých setech.

Jací producenti tě v poslední době nejvíc baví?
Quentin Hiatus, NC-17, Legion nebo Detail, abych zmínil alespoň nějaké. Ve skutečnosti je dneska tolik zajímavé muziky, že je těžké ji všechnu vyjmenovat.

Fade – Resolution mix by Fade / Faded Music

Chystáš letos nějaké velké věci?
Bude toho víc ale jak už jsem řekl, máme v plánu vydat na Faded Music náš první release na vinylu. To pro nás bude velký krok dopředu.

Už jsi někdy byl v Česku?
Bude to tentokrát už moje druhá návštěva. Zamiloval jsem se do vaší země. Obzvláště pak do jídla a piva, samozřejmě :)

Co od tebe můžou hosté brněnské Resoulution očekávat?
Především spoustu čerstvé a kvalitní muziky. Myslím, že si to všichni skvěle užijeme. Těším se brzy na shledanou!