Mortem: Mých nejlepších skladeb si nikdo nevšiml

Mortem je stoupající hvězdou polské scény. První výraznější release představovalo excelentní The Touch, které svého času mohutně supportoval Alix Perez. Mortem se však v mezičase na drum & bassové scéně usadil a dobyl labely jako Metalheadz, Horizons, či Demand.


29. 6. 2014, publikoval Panorama

Jeho moderní pojetí deepovějšího a techy drum & bassu si budete moci poslechnout na festivalu Let it Roll, kde vystoupí v pátek 1. srpna v rámci Authentic Music Night. Objeví se tam společně se jmény jako Icicle, Dabs či A-Cray. Porobnější info o mejdanu.

Prý jsi přešel od experimentálnější produkce k danceflooro­vějšímu zvuku. Co tě k tomu přimělo?

Upřímně řečeno jsem party hudbu chtěl dělat vždycky. Zpočátku jsem ale v hlavě slyšel zvuky, které se mi nedařilo vytvářet. Dnes už jsou moje produkční postupy a znalost zvukového inženýrství někde jinde. Častěji proto skládám tracky, tak jak bych si to představoval. Na druhou stranu ale pořád nejsem vždy s finálním výsledkem spokojený.

V roce 2012 jsi na scénu vyloženě zaútočil a následující rok posloužil k utužení pozice. Teď pro tebe nastalo klidnější období. Čím to?

Existují pro to dva hlavní důvody. Prvním je, že na sebe kladu příliš velké nároky a málokdy mne baví moje vlastní skladby. A další je, že jsem pracoval na řadě nedrumnbassových věcí. Třeba na hudbě pro cizí videa. Vytvářel jsem také sample pack, který nedávno vydali Loopmasters.



drží tě teď mimo záři reflektorů ještě nějaké zásadní projekty?

Dostal jsem několik nabídek na album a hodně jsem o tom přemýšlel. Myslím tím vážně hodně. Nechci vydávat všechny svoje věci, cílem je aby kvalita byla co nejlepší. Mám na svém počítači složku s tajným materiálem, který je na čase dokončit a vydat u labelu, který mám nejradši. Ale letos ještě vyjdou na deskách dva singly s dvojicí nových věcí. Můžete se tedy těšit na bližší informace

Děláš hodně specifickou hudbu, co tě k tomu inspiruje?

Mou múzou jsou všechny typy umění a situace, které pro mne mají nějaký význam. Miluju návštěvy galerií a muzeí. Zdrojem nápadů ale může být třeba i změna návyků, či nový kus hardwaru.

Můžeš popsat tvou cestu mezi respektované producenty? U velikých labelů ti vyšly věci již po třech či čtyřech letech. To je poměrně brzo.

Je to vtipné. Všechny skladby, kterých si někdo všiml, jsem nepovažoval za svoje nejlepší. A byl jsem proto opravdu překvapený a šťastný, že vyšly. Popravdě řečeno jsem prostě jen strávil spoustu času skládáním hudby a zlepšováním se. Výsledky jsem pak posílal pečlivě vybraným lidem a vážně mě těší, že mne považuješ za respektovaného producenta. I to je pro další práci motivující.



Nakolik ses rozhodl, že si pozici na scéně vydobudeš a nakolik to bylo štěstí?

Většinou je to bolestivá dřina. Je to smutné, ale je to pravda. Vždy na sebe vyvíjím tvrdý nátlak a někdy to není to nejlepší řešení. Spoustu volného času jsem trávil skládáním hudby, protože je to něco co miluju a fakt mě baví si hrát se zvukem. Většina mých nápadů vzešla právě z toho. Řekl bych tedy, že žádná ze skladeb nevyšla náhodou. Úspěch vyžaduje hodně času a nejdůležitější je si proto stanovit cíle.

Zažil jsi chvíle, kdy bys to nejraději zabalil?

To zažívám neustále. Někdy mám pocit, že bych mohl dělat i něco jiného než drum & bass. Ale můj čas je momentálně velmi omezený a musím se soustředit především na tenhle žánr.

Které ze svých skladeb máš nejraději?

Ty, které jste ještě neslyšeli.

Máš hodně specifické basy. Co je klíčem k tak výjimečnému zvuku?

Tyhle otázky mám rád, protože na ně nemám odpověď. Prostě u toho jen sedím a ono se něco stane. Můžete ale mrknout na video tutorial, který jsem vytvořil pro LoopMasters. Pár věcí o basách tam zmiňuju.

Můžeš se popsat jako DJ? Jaký set od tebe lidé mohou očekávat na Let it Rollu?

Mám rád, když do odsýpá. Můžete se tedy těšit na některé z nejlepších rollerů a nebude chybět ani pár překvapení.