Představujeme Dabse: Dobře utajovanou d&b hvězdu Itálie

Spolupracuje třeba s Cern a remixoval Cause4Concern. Ačkoliv Dabs už sedm let vydává skvělé skladby na zavedených labelech, v Česku ještě nehrál. Je přitom jedním z mála producentů, kteří drum & bassu připomínají existenci Itálie.


17. 7. 2014, publikoval Panorama

text: Panorama

Třicetiletý Dabs hudbu skládá již čtrnáct let a říká přitom, že mu vyhoření jen tak nehrozí. Jako náctiletého ho okouzlila skladba Syringe od Ed Rushe & Opticala, a láska k zlámaným bicím s temnými plochami od té doby přetrvává.

Inklinace k tvrdším odnožím drum & bassu je znát. Řada jeho skladeb spadá do neurofunkových či techy poloh. Parket v minulosti rozsekaly třeba tracky Lurkbox, remix Crash Test (původně od Cause4Cocern) či nejnověji Sniper.

Dabsovi však nejsou cizí ani hlubší polohy žánru. Vyčnívá například excelentní Insight ve spolupráci s Cern, či experimentální Skull & Bones s hypnotickým vokálem od MC Kwality.

Skladby vydal na tak pestrém seznamu labelů, že by mu to kdekdo mohl závidět. Pokořil například Dispatch, Horizons, Project51, Fokuz, Eatbrain či Citrus. A v roce 2012 navíc založil i vlastní vydavatelství Avantgarde.

Na Dabsovi je ale nejzajímavější jeho přístup k muzice. Ačkoliv by se produkcí mohl živit, raději přes den chodí do práce. Říká, že se nesnaží budovat hudební kariéru. Jednoduše dělá to, co ho baví. Ačkoliv si ale DJing a produkci nechává jako hobby, vystupuje v řadě zemí po celém světě.

Dabsovu českou premiéru si můžete poslechnout v pátek 1. srpna na festivalu Let it Roll. Vystoupí tam v rámci Authentic Music Night a to společně se jmény jako Icicle, Mortem či A-Cray.