INTERVIEW // RAW.FULL

Ještě se jedenáctkrát vyspíme a pak už přijede do Matrixu Raw.Full. Můžeme se těšit na nejnovější matroš z dílny Ill.Skillz, spoustu cédéček, vajtláčů a promáčů a dokonce i na dva týdny starou pecku „Morning Light vs Be There 4 U VIP rmx“ ;) O ní i mnohém dalším nám Raw.Full popovídal v tomhle rozhovoru. 


12. 5. 2003, publikoval redakce

 

Tak co je u Raw.Fulláků novýho? :)
Posledních pár týdnů bylo docela hustejch, na studio jsem skoro neměl čas… Hraní a slavení sluníčka mi zabralo spoustu času ;) Ale udělali jsme aspoň remix D.Kayovy „Platinum“, která loni vyšla na Renegade Hardware, a nový track „Bowser“ – taková našláplá funky věc s trancovým vokálem. Pak nás s D.Kayem minulý týden přijel navštívit Matty z Concord Dawn. Byla s ním prdel, dali jsme si dvě společný hraní a nakonec nahráli „Morning Light versus Be There 4 U vip“ ;) Sladit dohromady ty dva vokály bylo dost těžký, ale myslím/doufám, že se to povedlo. Jinak nám teď má vyjít remix ep na DSCI4, a singl „Forgive Myself“ (D.Kay vip) na Critical Recordings, Concord Dawn remix a Dylanův a Robyn remix „Be There 4 U“ na Freak recordings… a pár dalších překvápek :)

No pěkný :) Jak ses vlastně dostal k produkování?
Začalo to asi před dvěma a půl lety, tehdy jsem byl už asi rok členem Trife.Life!… Produkování mi vrtalo hlavou od doby, co jsem začal poslouchat a hrát drum´n´bass a jednoho dne jsem ukecal D.Kaye, tehdy taky ještě člena Trife.Life!, aby mě vzal s sebou do studia. Ukázal mi nějaký základy a zanedlouho jsme zjistili, žekill skillz si hudebně vyhovujem a můžem spolu pracovat. Tak vznikli Ill.Skillz. Před třemi měsíci jsem si konečně zařídil vlastní studio, takže do budoucna plánuju i sólový projekty.

 

Hodně lidí žije v představě, že vydání vlastní desky jim nastartuje úspěšnou DJskou kariéru, budou hrát pravidelně v Británii… Jaká je pravda? Obrátili ti Ill.Skillz život naruby? ;)
Hehe… Já ani David zatím žádnou rezidenci v Británii nemáme ;) Ale je pravda , že Ill.Skillz toho změnili hodně. Tím že vydáváme na známých labelech, nás znají lidi v podstatě všude.. A další velký plus je, že dostáváme nevydaný tracky od známých producentů a naše sety jsou tak mnohem zajímavější a žádanější. Fakt, posledních pár měsíců si strašně užívám..

Co používáte ve studiu?
Základ je Mac s Logicem, bedny Makie HR824 a spousta tajnýho externího hardwaru ;)

Kdo z dalších rakouských producentů je podle tebe zajímavý?
Těžko říct, máme tu teď spoustu talentovaných nováčků. Schválně checkněte http://www.drumandbass.at a udělejte si obrázek sami :)

Dubplaty nebo cédéčka?
Před půl rokem jsem začal preferovat cédéčka. Když bych si měl ze všeho toho, co se ke mně dostane, nechat vyrábět dubplaty, tak za chvíli přijdu na mizinu. A další důvod je aktuálnost… V Rakousku nemáme lisovačku vinylů, takže to musíme řešit přes Německo, což trvá minimálně dva týdny… Vypalovačka je přeci jen rychlejší ;) No a nemluvě o tom, že cédečka znějí mnohem líp než většina dubplatů a nejdou tak rychle do kytek.

Jak se daří vaším akcím ve Flexu?
Musím říct, že v posledních dvou letech skvěle :) Stálo nás to někdy spoustu práce, tak mám obrovskou radost, když vidím, co jsme udělali pro sebe i pro drum´n´bass v Rakousku. Jednou za měsíc pořádáme ve Flexu akce „the trife side of life“, což je orientovaný na měkčí drum´n´bass, nebo „future beatz“, kde se hrajou spíš nátěry. Pokaždý tam vystupuje kill fritzněkdo z Trife.Life! a zahraniční djové a mcs. Na našich posledních mejdanech se objevili třeba Klute, Kemal, Total Science, Bailey, MC Talie a MC Verse a na 17. května jsme pozvali Dom&Rollanda. Hosty vybíráme společně podle našich hudebních zájmů… a když někdo přijde se speciálním přáním, normálně to proberem a najdem řešení, který vyhovuje všem :)

A co vaše mejdany v Roxy? My jsme z nich s Koogim vždycky úplně paf :)
Probíhají každý pátek a jsou orientovaný hlavně na lehčí drum´n´bass. Ten klub není moc velký, takže pokaždý praská ve švech.. má to hodně rodinnou atmosféru. Točí se tam deset rezidentních djů, většinou doplněných o speciálního hosta. Jako IM Cyber a Koogi ;)

Nepanuje mezi rakouskými drum´n´bassovými partičkami rivalita?
Hmmm, myslím že ani ne. Naše akce ve Flexu jsou úspěšně, i když se v ten samý den koná ve Vídni jiná drum´n´bassová party. Všichni často hostujem na cizích akcích a dokonce často s ostatními crew a promotérama úzce spolupracujem. Takže si myslím, že Rakousko je dost velký pro nás všechny.

Co plánuješ na prázdniny?
Tyjo… Zatím netuším… Ale moře bych docela uvítal. Nebo cestování po Evropě s kámošem v tátově jeepu by taky mohlo bejt zábavný ;)


Aktuální TOP5?

1. morning light versus be there 4 u – cocord dawn & ill.skillz – dub :)

2. get ill – ed rush & optical – virus dub

3. get loose – digital – timeless dub (killleeeeer tune ;))

4. slayer – concord dawn – renegade hardware dub

5. celý klute album „lie, cheat & steal“ – commercial

suicide dubs

a ještě jedna… anthem remix by kemal

už je starší, ale furt jedna z mých nejoblíbenějších :)