INTERVIEW // MISS DEE

Určitě jste už zaznamenali, že červnová BUSH bude pojatá trochu netradičně. Na poslední warm up party k festivalu Planet Roxy se 14.6. bude hrát veleúspěšně divadelní představení DISCOPIGS a jako hlavní host se představí německá DJka Miss Dee – nikdo, koho byste mohli znát z etiket britských desek, ale za gramofony rozhodně jedna z nejšikovněj­ších drum´n´bas­sových slečen součas­nosti. Můžete se tak těšit na stylově vyvážený set, ukázkové mixy.. a zatím si přečíst rozhovor.      


11. 6. 2003, publikoval redakce

V Čechách, potažmo na Slovensku, nebudeš hrát poprvé – před rokem tě lidi mohli slyšet v brněnském Perpetu a ve Starej Pekárni v Nitře. Jak se ti tu líbilo? :)
Moc :) Nikdy před tím jsem v Čechách nebyla, takže to pro mě bylo hodně zajímavé. Dobrá zkušenost, potkala jsem skvělé lidi a hlavně jsem zjistila, že party a hudební scéna jsou u vás stejné jako v Německu: spousta lidí s velkou energií bojuje za to, co mají rádi. Bylo dobré to vidět.

Jaká je drum´n´bassová scéna v Kolíně? Máte tam nějaké zajímavé producenty?
Zdejší scéna je hodně stará. Pár lidí začalo s old chool jungle akcema někdy před deseti lety a Groove Attack (distribuce a record shop) sem začal dovážet desky z Anglie dost brzy. Momentálně tady funguje pět, šest drum´n´bassových crew a všechny pořádají své vlastní party. A pár šikovných producentů tu taky máme – Green Man z Basswerk, X-Plorer a Dee Pulse z labelu Shake Up, The Giana Brotherz, který dělají spíš tvrdší věci (dnb live acty) a v neposlední řadě Henree z naší partičky. Jeho tracky mám vážně hodně ráda a myslím, že za chvíli už bude připraven na to, je vydat. Missy Deeeeeeeeeeeeeeee

Momentálně máme v Čechách dost velké problémy s návštěvností. Lidi jsou přesycení nebo nemají peníze.. Jaká je situace v Německu?
Špatnou ekonomickou situaci v Německu pociťuješ na těchhle akcích taky, ale i tak to stále funguje. Není to jen problém drum´n´bassových party, ale taneční scény obecně. Lidi přicházejí o práci, mají míň peněz než dřív.. A vypadá to, že jsou už tím vším celkem znuděný, potřebují impuls, něco nového…

Jedna z největších vinylových distribucí Groove Attack sídlí právě v Kolíně. Znamená to, že máte dobrý přístup k novinkám? Nebo i přesto preferuješ nákup přes internet?
No nevím.. Možná vychytáš pár promáčů, když tam každé pondělí a čtvrtek doběhneš včas, ale v Kolíně je spousta Djů a každý chce ty samé desky. Někdy bývá mnohem lehčí sehnat je přes internet. Jediná výhoda je, že v Groove Attacku jsou desky o něco levnější, protože distribuce a obchod jsou tatáž společnost.  

Vzpomínám si, jak tě překvapilo, kolik holek u nás hraje drum´n´bass. Je v Německu stále stejná situace? Jsi furt skoro jediná? :)
Slyšela jsem, že jich tu už pár máme, ale nikdy jsem se s nimi nesetkala. Jen se dvěma, když jsem s nimi před několika lety někde hrála, ale to byl úplně jiný styl. Netuším, co je s německýma holkama špatně ;)

Zaslechla jsem, že Marusha občas hrává drum´n´bass. Víš o tom něco?
To fakt? Nikdy jsem o tom neslyšela…

Co si myslíš o všech těch striktně ženských projektech?
Nejsem zrovna jejich zastánce, tohle není správná cesta, jak získat respekt. Nemám s tím dobré zkušenosti. Prostě musíš být dobrá, to je nejdůležitější.

Za týden nám v Čechách začíná festivalová sezóna, která bude letos co se týče drum´n´bassu hodně nabitá. Co německé open airy? Podporují dnb?
Jo, pár takových tu máme: Sonne, Mond und Sterne, S.O.M.A, Nature One and Berlinova například, ale spousta festivalů se věnuje jen jednomu stylu: rockový festival, gothický festival, hiphopový festival, techno festival… nuda ;))

Na party IN DA BUSH, kde budeš tuhle sobotu hrát, proběhne divadelní představení DISCOPIGS. Nikdo netuší, jak tohle spojení dopadne. Co myslíš? ;)
Hmmm, někdy to funguje, někdy ne… Já mám s divadlem spíš legrační zkušenosti – velmi extrovertním lidem se líbilo hrát divadlo přímo na parketě ;)

Tvůj nejoblíbenější DJ a producent?
To je těžký, momentálně asi žádného nejoblíbenějšího DJe nemám. Z producentů je to určitě Influx Datum, Influx UK. Pro mě jsou jejich tracky vždycky o něco hlubší než ostatní..

Tvoje top5?
Mace/Inside Your Soul/Creative Source
Deep Inc./Nice View/Codex
AI (D Kay remix)/There For You/Trouble On Vinyl
Basic Unit/.?./Deepest Cut
Photek rmx. M.I.S.T/How U Make Me Feel/31

im cyber