REPORT // UNITED 03

Ostrava a Praha momentálně žijí hokejem. Ostrava je na tom lépe, protože Baníček vyhrál titul a proto se slaví a slaví. Dále je tu vstup republiky do Evropské Unie a množství zahraničních fanoušků zpestřující život obyvatelům. A jaký že to celé dává smysl? Jedním slovem SPOJENÍ. Aneb třetí pokračování akce United „ostravského“ informačního serveru zulu.cz. Čtěte dále a dozvíte se více.


4. 5. 2004, publikoval redakce

United 03
1. Května | Fabric Ostrava
DJs
: Blulajta (Redrum / Brno), Fatalerr (Ext-dust / 2.3), Yadel (2.3), Nexu (ČBS / Ova),
BreakBeat: Yordy (ex Barumba / Ol), Ext.rava (Lautek & Kmin / Ext-dust)

„United – spojení“

Je sobota 1. Května. Česká Republika oslavuje vstup do Evropské Unie, hokejový šampionát a konec konců i to, že je víkend. Hokejové fanoušky z různých zemí je možné potkat po celé Ostravě, slavící různé úspěchy. Mě osobně v této chvíli více zajímá akce jiná. Akce neslavící sport, ale vstup do EU a sjednocení. Tato slavnost je již třetím pokračováním a nese název United 03. Pořadateli nejsou nikdo jiný než Ostravský hudební server www.Zulu.cz , zabývající se kulturou na severní Moravě.


„BreakBeat může být hodně krutý“

„Hm tam bude zase málo lidí,“ říkám si. Proč tak tipuji? Je to možná z důvodu, že je v televizi hokej a mnoho lidí neodolá a jde se na hokej podívat i na živo, když má tu možnost. Ovšem je zde i hromádka nadšenců, mezi něž patřím i já, kteří míří na party. Při příchodu se mé tušení nepříjemně potvrdilo, ať už je důvod pro malou návštěvnost jakýkoliv, při vstupu vidím opravdu jen hrstku lidí. Dávám si panáka a zaposlouchávám se do pomalejších rytmů breakbeatu v podání mně známého Kmajny. Kmajna s Lautkem vytvořili dvojici nesoucí název Ext.rava, ale to poněkud předbíhám.

Kmajna si dovede poradit s davem v různých situacích, proto mě velmi potěší jeho úvodní styl. Občas můžeme zahlédnout i Elvise, který si občas přihodí desku a po určité době přichází Olomoucký DJ Yordy. Jeho tvrdě zlomené breaky mi sedí ještě víc. Hraje velmi tvrdě a nekompromisně a proto při příchodu Lautka se musí posluchači něčím rozžhavit ještě více. Pro tyto chvíle je zde on. Jeho sexy breaky rozvlní do červena rozpálené roštěnky během pár mixů. Ke konci setu je na nich vidět mnoho věcí a snad i touha po sexu. V té chvíli doráží ke zbylým dvěma gramcům i Kmajna a vystřihuje si i pár scratchů. Breaky vrcholí a pomalu se blíží čas na rychlejší zlomenosti alias drum'n'bass.

„I´m fallin“

Modrý zapalovač jsem měl v kapse, když sem hrál fotbálek a vyhrával. Pak jsem ale dostal kanárka a nasral se na kulatou věc a při tomto emocionálním stavu přichází hrát Blulajta  a začíná hned od úvodu songem od Future Prophecies – Illusion of time. Tato skladba mi leží v hlavě už pěknou řádku dní a mi nezbývá nic jiného než se postavit na plac a zavřít oči. Set je nádherně postavený a mi tento styl míchání a výběr desek chutná nejvíce. Jdu si pro nealko a jsem opět uloven na míčovou hru ve čtyřech hráčích.  Neodmítám z důvodu tvrdohlavosti a jdu se účastnit úmrtí protihráčů. Zanedlouho potom poznávám desky od Elvise linoucí se od pódia a ukončuji trápení mého týmu. Při začátku Fatalerru zjišťuji pár novinek. 

1. Honza a zbytek posádky se se mnou nestihl rozloučit.
2. C.phone používá velmi zajímavou techniku hraničící až s Turntablismem.
3. Majkl začíná rozebírat politiku.
 
Fatalerr ovšem tyto události zastiňuje a předvádí opět show kvalitní a originální. Přece jenom čtyři gramofony na dva mozky jsou ctihodné počty. C.phone plete hlavu posluchačům chytrými tajnostmi a Elvis hustí a zahušťuje pásmo basou. Hravost a hrubost se spojily ve výborný celek. Je pomalu čas dát si něco klidnějšího a o to se postaral pohledný klučina z dvoiky.troiky. Yadel je králem sýrů o tom sem se přesvědčil již mnohokráte. Zažene hlad i při netradičních situacích a když si to převedete do reálu v podobě DJe, zjistíte, že DJ Yadel se opravdu hodí na zahnání hladu po čemkoliv. A pokud ne, tak vás aspoň zhypnotizuje svou přesností a decentností. Vytříbený styl.

U baru se pro změnu dozvídám, že se nemám těšit na album od Future Prophecies, ale na album od Cashe. Jen se pousměji a vidím nastupovat nováčka s přezdívkou Nexu. Mladý talent, jenž si zahrál již i v Bratislavě, má jistě co nabídnout. Rychlé mixy při tvrdé „rychtě“ přinášejí potlesk. Borec si hraní užívá a drtí lidi do posledního, lituji mixažního pultu, protože bych nechtěl být v tomto momentu v jeho kůži. Zarputilé kroucení korekcí má za výsledek nebývalé zvuky. V tom se ovšem rozsvítí světlo a lidé zjistí, že „každá sranda má svůj konec“.

Závěrem lze dodat jen to, že o videoprojekci velmi vtipnou a pohotovou se postarali kluci z Area 8.9 ve spolupráci s Puk Pukem a UV show zařídili Cyberfire. Spojení dvou stylů proběhlo úspěšně a při probuzení mě čekalo příjemné překvapení.  BANÍK Ostrava získal mistrovský titul po 23 letech a já se opět mohl vrhnout do oslav tentokráte sportovních.