Filipovy zápisky z turné po Švédsku

Jak jistě víte, Philip TBC právě absolvuje miniturné Klubb:Europa, v rámci kterého jezdí po švédských klubech společně s interprety z Německa, Rumunska, Polska, Francie a Finska. Dojmy z prvních dní vám právě nabízíme…


27. 3. 2007, publikoval shadowbox

TEXT: PHILIP TBC

Zdravím všechny ze Švédska a doufám, že i Čechách máte krásný počasí, protože nám tu zatím sluníčko svítí a jaro očividně klepe na dveře.

První den jsme přiletěli do Kodaně, kde jsme se všichni sešli a tourbusem se přesunuli asi do 30 km vzdáleného Malmö, kde jsme měli druhý den mít první vystoupení. Celkem nás je šest, z toho 4 lidi vystupují live a 2 jako DJs. Všichni produkují svoji vlastní hudbu a musím říci, že jsem byl dost překvapen jak zajímavou. Rozhodně to není jen o dnb nebo breakz, ale spíše o fůzi různých stylů. Pokud bych se nějak souhrnně pokusil definovat co se zde prezentuje za hudbu, tak bych řekl přibližně od „rozlámanosti“ ala Squarepusher přes francouzské bláznivé break tekkno, německý deep house, až po breakbeat a dnb, takže takový průřez hudebním spektrem.

MALMO

Musím říci, že hudba všech interpretů mě příjemně překvapila a potěšila, bohužel švédské publikum na podobné experimenty zřejmě není připraveno (možná to byl špatný výběr míst, možná špatná promotion a možná jen shoda nepříznivých událostí) a tudíž do klubů, kde jsme zatím hráli, moc lidí nepřišlo :( což nám ale zas až tolik nevadilo, protože lidé, co přišli, si to rozhodně dost užívali a bylo vidět, že z naší hudby mají radost. SUZY

Co se týče klubů, tak ty jsou zvukově jednoznačně vybaveny na jedničku a všichni se snaží, aby interpreti měli takové podmínky, jaké potřebují, aby se jim hrálo co nejlépe a všichni si to mohli společně užít. Moje představa o Švédsku jako o zemi, kde je jakási prohibice a tudíž se tu moc nepije, byla dost mylná. Ne, že by se tu kalilo stejně jako v Čechách, to rozhodně ne, ale alkohol se v klubech a obchodech normálně prodává, akorát je dost drahý a tím nemyslím pro Čecha, ale i pro místní. Takže nejednou jsem viděl v klubu nebo restauraci sedět člověka u jednoho piva třeba hodinu, což je v Čechách nepředstavitelné:) Většina lidí teda než jde do klubu kalí doma a přijde už náležitě upravená:). Co mě ale potěšilo, že skoro všude jsem narazil na česká piva, která tu asi mají dobrou pověst. Zato ze švédského piva jsem měl kocovinu jakou dlouho ne:)

Momentálně jsme ve Stockholmu a dnes večer zahrajeme v jednom z menších místních klubů, takže spíše chillout a lounge. (což není zrovna moc moje parketa, ale snad skousnou nějaký lehčí liquid funk:). Popisovat co hrají jednotliví interpreti asi nemá cenu, protože by to bylo nadlouho a asi bych se i dost zamotal do hudební terminologie, každopádně hudba je zajímavá a místy dost experimentální, v žádném případě však nudná, ba naopak místy velmi úsměvná a zábavná. Pokud byste chtěli vidět pár fotek či krátké video, tak je k nahlédnutí na http://www.klubbeuropa.se/. Já fotím jak o život, takže po mém návratu bude určitě následovat fotoreport.

Všechny zdravím a těším se na vás.