Hackenův report ze SPORa v Matrixu

Return of the Dark Jedi Apprentice. Kdo ví, ten potvrdí. Kdo neví, ten možná pochopí. Kdo nepochopí, ať nečte. Finální vytyčení demarkační linie, která dá každému možnost zaujmout postavení. Po lopatě to nebude, stejně jako nebylo ani Sporovo páteční exposé. Dokáže Spor sletovat prapor temnot a porazit plíživý mor demence? Odpověď najdete ve výstupu telepatické konversace robosoudce HackenAliena a věrozvěsta jménem Spor se pyšnícího, k níž došlo v noci z pátku na sobotu. Přečti a pochop!


26. 4. 2007, publikoval shadowbox

TEXT: HACKEN ALIEN
FOTO: ARCHIV

Víra temných rytířů, která zdominovala náš svět do krabice poctivě nelaciné zábavy s nádechem podzemí, poslední měsíce chřadne a úzkostný sten existencionální krize jejích přemýšlivých šiřitelů se rozléhá vyprazdňující se halou kvality. Proč podlehá tolik zasloužilých věrozvěstů umělohmotnému pozlátku dvouminutové oblíbenosti a kolovrátkové skladbě popového odpadu, aniž by jasně deklarovalo odmítnutí odkazu otců zakladatelů-? Hniloba podlehnutí touze po oblibě plebsu napadá jejich práci a odsuzuje její výsledky na kompost „rychlé spotřeby“. Proč čím dál víc ex-věrozvěstů přehodilo svou výhybku na „kvantita“-? Obávám se, že odpovědí je Gaussova křivka normality.

Temná strana nikdy neválčila se světlou, neb jsou k sobě komplementární, obě postihují úplně jiné sféry a naopak jejich křížením lze dosáhnout úchvatných synergií, avšak invaze navzájem se násobící demence na obou stranách podia je zničující (otupuje naše smysly a intelekt) všemi směry a šířící se exponenciální křivkou jako (kdysi) virus. Tato rychlost je dána kvantitou demencí nakažených jednotek pod podiem i na něm. Taková jest základní premisa. Zdá se to být neproniknutelný kruh sebepožírajícího hada. Bojovník pochodně temna však neklesá na duchu a nestává se dobrovolně ovcí, bez boje neodchází.

Sporův talent musel být každému jasný nejpozději s vydáním (nejen artworkově) perfektního Tactics EP s emblematickou Lose It. Je jedním z elity druhé generace, která nastoupila v čase, kdy otci zakladatelé počali definitivně redefinovat svou pozici na scéně. Ten, kdo po nich dodnes chce, aby kráčeli v čele armády temna, jen prokazuje nedopromyšlenost svých závěrů a zastaralost svého myšlení. Stejně jako my již nejsme bezejmenou jednotkou v poli válečníků parketu, ale snažíme se diktovat v předních řadách (i jinde) tempo, tak ani zakladatelé nemohou být věčně na špici bitevního pole (a diktovat krok), naopak s obdrženými metály by měli dostat prostor pro presentaci plné šíře svých kvalit společně s reflexí scény (nebo vlastní opotřebovanosti).

Každému teď už musí být jasná role druhé generace, která jasně odkazuje k otcům zakladatelům a ctí jejich odkaz absolutně. Místo planých slov v diskusích na netu vzali do rukou stroje a rozpracovali novou koncepci útoku. Inspirace prověřenými kletbami je nepopiratelná, ba často přímo naopak deklamovaná. Stačí dvě jména: Noisia, Spor. Mohlo by jich být i víc. Noisia, Offkey co., Phace, Spor, State of Mind, Vicious Circle a podle všech podkladů se brzy přidají i The Upbeats a Evol Intent. Nebrání se spolupráci a svou napříč zěměkoulí jdoucí osou zla každým dalším vinylem dokazují nárok na svou poctivě vydobitou posici. Každé jejich vystoupení je úchvatné podmanivou samozřejmostí, s kterou drží prst na pulsu (nejen!) svého pododdílu armády temnot, kterou společnými silami formují do podoby odpovídající potřebám dnešního boje.
Spor, Dark Jedi Apprentice, který neúnavně hledá nové uhrančivé zvuky neskrývající svou příslušnost k temnu od prvního zvlnění částic do posledního proraženého bubínku. Se zápalem sériového vraha spřádá zvuky do konstrukcí obdobných dopisům anonyma s písmenky vystřiženými z novin. Na první pohled náhodné, nesmyslné koláže, po prozkoumání dokonalé, promyšlené dílo, jehož řád dokonale reflektuje autorovu víceúrovňovou mysl. Jeho zvuky skáčou po škále pochopení stejně jako ninja od stěny přes bagr po tulipány. Fascinující, místy až surreálné dílo. O tom všem se dalo spekulovat, avšak páteční noc, kdy Spor poprvé navštívil českou republiku, dale diskuzím vale silou bazuky.

Prostory klubu Matrix jsou sice znouzectnost, ale nejen Hoppy, Mitch a já víme, že pro některé perly se vyplatí (musí) do mnohem větších odpadišť, proti nimž je Matrix hotelem. (Věřte, že zážitkům na polských drahách se jen tak něco nevyrovná.) Absence šatny, nealko v lahvi jen Jupí drink (WTF?!!666), nenazvučitelný prostor, absurdní vlhkost vzduchu, to je jen pár bonusů, jež Matrix nabízí. To jsme věděli a přesto jsme šli. Proč? Jak často máte možnost vidět elitu? Copak sem Spor jezdí každý týden? Za situace, kdy jsou na internetu +/- k dostaní dva Sporovy sety: 1.= 15ti minutové rok a půl staré promo a 2. neposlouchatelný hodinový záznam z říma v kvalitě 64kbps, je jasné, že nebýt přítomen je tvrdý hřích. Nejen proto jsme šli.

Line-up temné mše, který nebyl, tak ten stejně neplatil. Posléze jsem pochopil, že hráli to Appu & Technical, kteří nás bavili svou selekcí, zejména finále vedené v duchu na-trance-lé řezničiny velmi svědčilo našim slechům. Důsledně věrný robobratr Hoppy sekal, já jsem krájel..jatka mají svůj půvab. Zvuk jasně deklaroval, že nám bude pískat..ale tak co už, na to, že tam nebyl zvukař, to mohlo být i horší. Spor je Spor. Tweety Twizta zvesela mazal slova do zvukových náčrtů a pak již vzplanul plamen temna v našich očích. On přistoupil, odhodil kápi ze své brilantní lebky, kterou by ocenil každý predátor, nadhodil téma temnoty a stiskl první play na levém cd-decku.



Zhurta zpřísna zkruta zpříma. Bylo nás tam vpředu sotva čtyřicet, ale o to osobnější bylo setkání s tímto předním věrozvěstem temnoty. Odpálil věcí z chystaného EP na Lifted a rožhnul oheň naděje. Po chvilce přihodil Glock Party (Evol Intent) a demonstrativně vyhřeznul zvuková střeva VIP remixem Screw Up (Ewun; Living To Die VIP). Spor svou schizofrenní rytmikou otevřeně koketuje s hranící breakcoru, ale právě proto, že ji vědomě nepřekračuje je jeho pozice tak silná. Jako jediný z druhé generace pracuje sám a právě pevné vědomí vlastní pozice (a krásná přítelkyně asijského původu, kterou bystří rovněž zahlédli) ve spojení s dokonalou znalostí základů mu dává takovou moc a sílu (hrát si s hranicemi, koketovat se stále většími démony, pokořovat beze slova konkurenty, kteří ani netuší, že dávno prohráli, týrat svoje posluchače ambivalencí jeho produkce i selekce).

Vzpomenul první generaci trackem Cyclone (Teebee & Calyx), aby vše rozporcoval dokonale ladícím remixem Brainstitch (Noisia; Break remix), který následovaly šílené infernální valy, které snad ani nemohou mít jméno, arciže jejich odkaz k samotnému Morgothovi je veskrze nepopiratelný. Nehorázné parní válce, které jsou určené k masivní destrukci živých i hnijících organismů. Vypíchnul bych věc, kterou musel Spor získat od Limewaxova bratra z paralelního vesmíru Trancewaxe.

Posléze však rozžhnul svou lebku napalmem, když spustil neuvěřitelný facehugger Knock You Down (Spor) ve speciálním VIP editu, kterýžto se vyznačoval absencí prvního dropu, na jehož místě byla neuvěřitelná breakbeatová smršť, anžto v druhé fázi přešla ve vylepšenou Knock You Down..nepopsatelné obzvláště proto, že do ní v druhé části přimíchal psychopatický discoval, který chcal discu z vysoka nahlavu, neboť ho semlel do malinkaté kostičky masorukostní moučky. Další důkaz obdivuhodné schopnosti preparovat digitální zvuky a stavět z nich nová monstra.



Pokud pominu dvě šílené věci, které jsem pracovně nazval „rozpřevařený valy“ a „MORDORbass“, tak se nic moc nestane, jelikož zuřivý úžas přítomný v mých očích i uších v ony chvíle na parketu mi neumožnil vyjádřit je slovy ani tehdy ani teď. Šlo o prvotřídní okamžiky kýženého běsu končetin a smyslů, které vás škvaří na pokraj vašich možností. Absolutním vrcholem bych však označil šílenou dvoubřitou sudlici, kterou tento temný rytíř zarazil do našich vnitřností a počal jí rotací žhavit do běla. Ano, byl to obávaný remix Toxic Shock (Pendulum; Spor remix), který tepe..jeho zvuky tepou z trojnásobnou silou..škrábe. Dvojbřitá, ano..poněvadž do Toxic Shocku narval Block Control VIP (Noisia) a nechal je prasit společně..absolutní masakr násobený hrátky s faderem vedle něhož působil další v pořadí Messiah (Konflict; Spor remix) jen jako domácí jatka.

Královskou presentaci těchto náčrtů apokalypsy, která ani na moment nenudila, neuspávala, která byla výjimečná poslechově i tanečně, rytmicky i koncepčně, předuzavřel výtečnou konstatně přibírající mordou Welcome To Shanktown (Vicious Circle), která v duchu klasik jako The Raven nebo Locust od Ed Rushe na počátku tváří se jako hodný kamarád a s postupem jehly po drážce se z něj ve finále stává neuvěřitelné běsnící monstrum, protože není postavená písničkovým stylem sloka-refrén-sloka-refrén-mezihra-refrén, nýbrž postupně nabaluje další zvuky a graduje až do finále. Na samotný závěr zmáčkl Spor naposledy play a tedy poslední naděje užít si SPORtovní SPORno. Intro mnoho neprozradilo, pak však rozřízl kouřem ztěžklý a potem prochcaný vzduch sirénní vokál a bylo jasno: Flipside (Evol Intent; Spor remix). Takový krásný disintegrační paprsek temnoty, taková Avada Kedavra na rozloučenou no..

S posledními tóny jsem podlehl dojetí nad vizí, kterou nás tento pekelný apoštol obšťastnil a to se nedělá, takže mě ochranka vyvedla na vzduch, kde jsem v záplavě imaginace Sporem dovezené ochotně zapomněl na vše, co dělá klub Matrix jedním z nejhorších v Praze. Sonická vize, kterou Spor přivezl, jasně doložila, že temná strana síly má mladé talenty, kteří se ctí nesou prapor boje proti demenci. Naděje je, jen je schovaná pod zemí; je nutno zavřít oči a přestat chtít po zasloužilých veteránech, aby se vrátili do přední linie. Po Havlovi taky nikdo nechce, aby napsal znovu Vyrozumění, tak už si to laskavě uvědomte. Příště se podíváme na jména Andy C, Red One a Ed Rush a společně si vychutnáme idiocii a nedomyšlenost nejčastějších výtek vůči hraní těchto pánů. Není proč se netěšit.