Technická recenze // DJ Mixer Korg KM 202

Určitě jste zaregistrovali, že mám náklonnost k výrobkům od firmy Korg a poměrně často se nám tu objevují. Není to náhoda ani záměr tuto firmu nějak výrazně podpořit, ale prostý fakt. Když si totiž mám vybrat další „stroj“ na recenzi a zrovna je po ruce nový komponent od Korgu, rád po něm skočím.


3. 1. 2009, publikoval PHILIP T.B.C.

text: PHILIP TBC

Proč? Protože většinou jsou to spolehlivé stroje a žádná „haluze“ se nekoná. Také skoro pokaždé objevím něco nového co jsem do té doby neznal, tím pádem je to pro mě inspirativní a tyto recenze se mi píší snadněji. Ale dost řečí o tom proč právě Korg a pojďme se mu podívat na zoubek.

Na první pohled vypadá „202-ka“ jako standardní mix bez nějakých větších vychytávek a mohla by se tak zařadit mezi tunu dalších jí podobných. Je tomu ale přesně naopak, jelikož Korg většinou přijde s něčím novým a to se stalo i u tohoto mixpultu. Co mě zaujalo na první pohled byl poměrně velký otočný přepínač označený jako EQ selector. Zkouším s ním tedy přepínat na různé pozice, ale žádnou změnu ve zvuku neregistruji. Jako obvykle chyba byla v lidském faktoru a tudíž na mojí straně. Nakoukl jsem tedy do manuálu a zjistil jsem, že si zde můžu vybrat mezi několika přednastavenými druhy equalizérů. Dokonce se tam psalo, že jednotlivé druhy byly vytvořeny na základě názorů několika známých umělců. Kterých tam bohužel uvedeno nebylo. A co je jedním ze základních kamenů DJingu? Equalizace. A ta je zde podle mého dovedena k dokonalosti. Byl zde využit potenciál plně-digitálního zpracování zvuku a proto je zde šest různých druhů EQ, které vyhovují jakémukoli zvuku, od výkonných filtrů horní propusti po unikátní křivky EQ  “Hyped” a “Isolator”. Každý kanál má vlastní 3-pásmový EQ (Hi/Mid/Low), který reaguje různými způsoby v závislosti na křivce EQ zvolené pomocí jednoduchého šesti-polohového voliče. A proč mi tedy na začátku připadalo že přepínač nefunguje? Odpověď je velice jednoduchá. Měl jsem totiž všechny korekce na nule, tudíž se nemohlo nic dít. Jediné co bych asi měl k této sekci za výtku je, že samotné knoby equalizéru mi nepřišli zrovna kvalitní. I když byl mixpult „fungl nágl“ nový, tak knoby byly jakoby lehce vyviklané. Prostě bych si je představoval trošku masivnější, aby něco vydržely. Toto se dá ale těžko soudit po tak krátké době. Jestli jsou či nejsou knoby dostatečně kvalitní většinou ukáže až čas.



Pokud už jste četli nějaké moje recenze mohli jste se prokousat i recenzí na Korg Kaoss Pad 3. Já tedy jen  musím dodat, že tahle mašinka je opravdu promáklá a používají ji mnozí špičkoví producenti či DJs, jak pro práci ve studiu, tak i pro živé hraní. A proč to zde uvádím? Celý tenhle efektor se všemi jeho funkcemi je totiž zabudován v Korg KM 202. Nebudu zde popisovat co všechno umí, jelikož jsem to už dělal v recenzi na Kaoss Pad 3, ale zkusím udělat jakýsi stručný výcuc. Dotyková plocha je zde sice o dost menší, ale to se dá očekávat, když je efektor zabudován uvnitř jiného zařízení. Efektů je zde celkem 100!!! Jsou zde zastoupeny asi všechny možné druhy od filtrů přes phasery, flangery, reverby po loopovací efekty a konečně jednotku obsahující jednoduché synthetyzátory. A to vše samozřejmě ovládáme přes dotykový displej jedním prstem. Základní funkce kaoss padu totiž spočívá v modulování jednoho efektu na ose X a jednoho na ose Y a to zároveň. Můžeme tudíž jedním prstem ovládat jakýsi „dvojefekt“. Pro jednodušší vysvětlení doporučuji dohledat recenzi na Korg Kaoss Pad 3. Je zde i speciální funkce “FX RELEASE” umožňující koncům efektů reverb a delay plynule doznít během změn přednastavení a změn efektů. Pro každou šavli je jeden samostatný spínač pro spouštění efektů a nechybí samozřejmě ani knob wet/dry pro určení hloubky efektu. Jediné co mi zde trošku chybělo byl trošku větší display pro popisku efektu. Ty jsou zde totiž jen očíslovány a tudíž se to buď člověk musí naučit nazpaměť nebo mít taháka. Jsou zde sice tři přednastavitelná tlačítka, kam si můžeme ten který efekt jednoduše uložit (díky funkci „hold“ i s přesnou pozicí prstu na dotykovém displeji) a potom zase vyvolat. Jsou zde ale jen tři a to mi u počtu 100 efektů přijde celkem málo. Nechybí zde samozřejmě ani tlačítko Tap pro přesné určení BPM, které si případně můžeme doladit knobem pro výběr efektu.



Korg KM 202 je 24-bit digitální mix poskytující množství prostoru a prvotřídní zvukovou kvalitu. Je zde i možnost připojení jednoho mikrofonu, na který samozřejmě můžeme aplikovat všechny efekty. Ostrost crossfaderu je nastavitelná od pozvolného prolínání až po ostrý, ostrost faderů se bohužel nastavit nedá. Sluchátka mají svůj malý crossfader, tudíž je přepínání mezi jednotlivými kanály či prolínání velice rychlé a jednoduché. Co bych pociťoval jako největší nedostatek je absence ovládání hlasitosti odposlechu. Je zde sice výstup „booth“ který bez problémů fungoval, pravděpodobně je ale nastaven na určitou hladinu, s kterou není možné manipulovat.



Pokud bych měl říci něco závěrem, tak snad jen že bych tento mixpult doporučil všem kreativním DJs, kteří si rádi hrají se zvukem a efekty. Ne, že by na tom nějak extra záleželo, ale provedení v bílé barvě v kombinaci s tmavozeleným kaosspadem a černými knoby je okulahodící a velice příjemné na pohled. Troufám si tvrdit, že tento mixpult ve své cenové kategorii sahá na jedno z čelních míst a pravděpodobně tam ještě nějakou chvíli zůstane.

Technické detaily:
Frekvenční reakce: 20 Hz-20 kHz ± 1.0 dB
S/N: 90 dB (standardní) @IHF-A (Typ.)
THD+N: 0.02% (standardní) 20 Hz–20 kHz
Analogové a digitální vstupy/výstupy

Konektory: RCA jacky L/R
Impedance vstupu: 10 k?
Nominální hodnota: 0dBu

Konektory: RCA jacky L/R
Impedance vstupu : 40 k?
PHONO RIAA kompatibilní

Konektory: 1/4" mono phone jack
Impedance vstupu: 50k?
Nominální hodnota: –50dBu

Konektor: RCA jacks L/R
Nominální hodnota: +0 dBu
Impedance zátěže: větší než 10 k?

Konektor: RCA jacks L/R
Nominální hodnota: +0 dBu
Impedance zátěže: větší než 10 k?

Konektor: 1/4" stereo phone jack
Impedance výstupu: 32 ?
Maximumální hodnota: 80 mW + 80 mW @32 ?

Zdroj energie: Střídavý proud, místní síť
Spotřeba energie:
KM-402=120V: 23W / 220V-240V: 23W
KM-202= 120V : 20W / 220V-240V: 17W

Rozměry: 288(š) x 384(h) x 107mm (v)
Hmotnost: 5.0kg

Mixpult Korg KM 202 je možné zakoupit za 8 690,–  v prodejně Maxistore. Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz .
Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo na  prodejně nebo koupit na on-line shopu www.maxistore a to i na ON-line splátky splátky na dálku.

maxi store
Bořivojova 57, 130 00 Praha 3.
email: x@maxistore.cz
tel.: 222 722 999
www.maxistore.cz
www.maxistore.sk

 

publikoval PHILIP T.B.C.