Čtenářský report z Ed Rushe v Matrixu od Tomselyho

V pátek 23. října zavítal do pražského Matrixu v rámci 4. narozenin DNB League nám všem dobře známý zakladatel labelu Virus, Ed Rush. Za domácí pak vystoupili Bifidus Aktif, Babe LN, Beast 67, Sayuz, P.no s Basstienem a C.N.B. V následujících řádcích se Vám pokusím přiblížit, jak to celé vypadalo.


25. 10. 2009, publikoval shadowbox

text: TOMSELY
fotografie: BADPOINT

Mnozí z Vás jistě budou namítat, že je tu Ed Rush skoro jako doma a že by to chtělo jiná jména. Tak za prvé: jiná jména sem jezdí čím dál více a za druhé: Ed Rush je záruka kvality a vždy přiláká mnoho návštěvníků, takže pokud bude mít Eda formu, podle mě tu může být klidně každý týden.

Exkurz do aktuálního dění Virus Recordings:
Jak už jsem psal v úvodu, Eda je společně s Opticalem zakladatelem Virusu a poslední dobou se oba velmi činí. Po jejich albu Travel The Galaxy (škoda je, že z něj slyšíme snad jen Chubrub a na ostatní pecky se zapomíná) si další dvanáctipalec vzal do parády Audio. Jako další následovala spolupráce Body & Soul vs Fourward a s pořadovým číslem 024 se předvedli Cause 4 Concern. Největší pozornost se však přiklání remixům Get Ill a Slip Thru, které snad vylezou co nevidět. Teď už ale rychle k samotné akci.

Po příjezdu do Prahy navštěvujeme hospodu v centru a protože podceníme čas, do Koněvovky se vydáváme taxíkem. Je něco málo před půl dvanáctou a před klubem už postávají partičky lidí. Když se jich ptáme, jak to uvnitř vypadá, nikdo se netváří moc nadšeně a odpovídá, že narváno. Jdeme to tedy prozkoumat osobně. Po seběhnutí pár schodů nás moc nepotěší fronta, ale ihned zjišťujeme že je to fronta na šatnu, a tak se rozhodneme věci odložit později a jít na plac.

Klub je příjemně zaplněn a na uvítání slyším Family (Matrix & Futurebound) od Babe LN, která má pod sebou už dost tanečníků. Po zakoupení Kofoly si nakonec stejně jdeme stoupnout do fronty na šatnu, protože v bundách se uvnitř fakt vydržet nedalo. Frontu stojíme několik minut, ale už slyšíme stížnosti lidí, jak je šatna pomalá. Věci odloženy a tak už se můžeme těšit na Ed Rushe – je něco před půlnocí.
 
Ještě si poslechneme následující plejádu desek od Babe LN: Dune (State Of Mind), Pacman (Ed Rush & Optical), Womb (Matrix & Futurebound), Planet Dust (Bad Company), Kiss Kiss Bang Bang (HC – Jonny L rmx). Když hází předposlední věc, LK (Marky & XRS), tak už za LN postává chlapík, na kterého všichni čekáme.

Eda s novým krátkým sestřihem sundavá bundu, pod kterou se skrývá triko s logem Virus a zastavuje poslední věc předskokanky. Zatleská publiku a roztáčí první pecku. Kdo čekal nějaký rychlý neurofunkový rozjezd, šeredně se spletl! Deepovka s pomalým nájezdem mě překvapila, tease Tajitsu (Noisia & Dom) mě potěšil, následují další dvě deepovky (ta druhá dokonce se zpěvem) a já jsem s tracklistem v koncích. Zachraňuje mě Deviant od Optiva, následuje nějaká silná věc a po ní nový Audio, název však neznám. Znovu Optiv a tentokrát Krakpot a do něj jede track s názvem 11:34 (Dom & Hive).



Z hlubin jungle k nám přichází známý Diplodocus (Noisia) a poté Authority (Body & Soul & Fourward). Po nové věci, nejspíše od C4C, už hraje hitovka Chubrub, která už je trochu ohraná, a tak by jí možná slušela VIP verze. Lidem se ale stejně jako mě originál stále hodně líbí. Když jsem u těch lidí, tak jich je kolem mě celkem dost, ale hýbat se dá bez problémů a kdo chce mít místa hodně, může jít stepovat ke straně. V triku vám je akorát, navíc zepředu na vás příjemně fouká.

Epidemic (Mindscape & Sleeper Cell) a poté Telemetrikův The Bane. Creep Out (Upbeats & Noisia) a to už z dálky slyším přicházet motorovou pilu! To značí jediné – The Upbeats a Big Skeleton z jejich stejnojmenného LP. Kdo má rád Reward a to myslím, že Vás je hodně, tak si pochutná na podobně věci Hypnotize od Mindscape. Nesmrtelná The Nine od Bad Copany. Původně jsem myslel, že to bude tease, ale ono ne. Prolixovo Twisted Angel, na ní navazuje plechárna od Gridloka – Steady a deepovější My World (Icicle remix) od Jade, které vyjde na jeho albu, na než se velice těším a doufám, že se každou chvíli objeví v shopech. Typický zvuk od The Sect – Slimer a naopak netypický Current Value – Tektonic VIP (Feat. Snow). Velice známá Stigma (Noisia) a do ní nějaká deepovější plechárna. Následuje tune se zvukem Noisie, která zní velice dobře, poté trochu slabší věc (snad taky Noisia?). Nevydrží snad ani půl minuty a už jsou ruce nahoře, protože slyšíme Timewarp VIP (Sub Focus), ruce stále hore, důvodem je Pacman (Upbeats rmx).



Jízda ve stylu Get Ill (Prolix Remix) pokračuje a poté následuje novinka od Camo & Krooked – One. Zpívám si : „I Grew Up a Fuckin' Screw Up" Ewun – Screw Up (The Upbeats rmx). Parádní věc Deception (Nosia), která by se měla brzy oběvit na RAMu, je následovaná výtečným zvukem Sporova remixu Stompbox (The Qemists), na kterém se dá posoudit kvalita sound systemu v Matrixu – já byl spokojen.

Tady se Ed Rush, popíjející pivo ze skla, vydává na neurofunkovou jízdu, která je jistě podpořena Falloutem od Audia. Z dálky mám pak pocit, že přichází Carousel, bohužel se však mýlím a je z toho něco jiného. Zachraňuje to Axon (The Sect – Audio rmx). Poté pro mě asi vrchol večera – neurofunková bomba, kterou už jsem někde slyšel, ale neodvážím si tvrdit od koho. Hive – Neo VIP a techstepový Nphonix – Further. Následuje spolupráce dvou pánů z C4C, konkrétně Stu & Mark, ale název neznám. Sporovina Claret's March a také jeho remix na starší věc Bullet Time (Bad Company).



Už je něco před druhou, ale já nechci konec. Eda však začínal asi o 15 minut později, a tak se mé obavy ztrácí „What are you doing here? I said what the fuck are you doing here?“ = Vigilnate! (Audio), trošku zklidňující Synergy od C4C (BSE rmx) a otřes v dobrém slova smyslu ve stylu Noisia – Concussion. Legendární Messiah (Noisia rmx). Ručičky na hodinkách ukazují půl třetí a už asi víme, že se blížíme do finále. To nám okoření lehčí kulomet Donny – Symtomless Coma (Current Value VIP), který je na konci zastaven.

Beast 67 si už připravuje serato a Ed Rush si připravuje last one! Slyšíme zvuky a hlášky z nového filmu Pandorum a vyklube se z toho stejnojmenný Audio. Nebyl by to Ed Rush, kdyby si neodpustil tease Voodoo People, reakce lidí je veliká, ale já bych si přál verzi 07 a ne tuhle nehorázně ohranou nula pětku. Máme tu konec, tleskáme a také je za co. Eda odchází a nechává dohrát Pandorum.

Beasťák dává Dreamkiller (C4C), ale já se jdu ven vyvětrat. Cestou po schodech ven mě však potká nepříjemný pohled a to na frotnu na šatnu, která je skoro až ven. Po malém výdechu před klubem jdeme zase dovnitř a hned poznáváme rozdíl mezi dýchatelnem a saunou, která v chodbě je. Není divu, že se potí i zdi. Do fronty se mi vůbec nechce a tak jdu ještě na parket, kde sice několik lidí ubylo, ale pořád je jich dost.



Beast sází tanečnější věci, můžeme slyšet třeba Gold Dust (Fresh), The Smoker (Shimon & Sparfunk), Man For All Season (Concord Dawn), Vampires (Krooked & Camo) nebo druhou stranu Oh My Dear (Infáme & Disaszt). Rádi bychom zůstali, ale pokud chceme stihnout vlak, musíme jít do fronty už teď. Určitě nás nepotěší, že je ještě větší než předtím a taky nám nepřidá, když nám kolemjdoucí říkají, že to ani nemá cenu stát. Asi po hodině se dostáváme přímo do šatny mezi bundy. Vypadá to jak v samoobsluze, kde si musíte najít (nejraději svojí) bundu. Naštěstí se odběr kontroluje podle čísla štítku, a tak doufám, že nikdo nevynesl o nějakou tu bundu navíc. S úsměvem se svými bundami jdeme na vzduch. Už ani nemáme sílu se podívat na parket, kde už dávno hraje P.no a Basstien.

Závěrem se dá akce zhodnotit jako povedená, tedy samozřejmě až na šatnu. Velkou měrou k tomu dopomohl Ed Rush, který opět dokázal, proč je u nás tolik oblíbený, ale také ostatní čeští zástupci dnb scény. Snad všichni přežili ve zdraví, našli své věci a odnesli si příjemný zážitek.