Report ze sobotního DrumiXu od Tomselyho

V ten večer, kdy ulice brázdili Mikuláš s čertem, se na pražské Lávce konal pátý díl mejdanu DrumiX. Tentokrát k nám zavítali zajímaví hosté: Prvním byl zástupce z Hospitalu, Nu:Tone a v české premiéře se do Prahy přijel podívat i Al Bleek, aby reprezentoval britský objev roku, projekt Instra:Mental.


7. 12. 2009, publikoval shadowbox

text: TOMSELY, foto: RUDEBOY

Dovolím si tvrdit, že DrumiX už teď patří k jednomu z nejkvalitnějších dnb mejdanů u nás. Veliký obdiv zaslouží především proto, že vozí jména, která u nás nejsou tolik k vidění nebo tu dokonce vůbec nebyla.

Procházíme se vánoční Prahou a na místo dorážíme něco málo po půl jedenácté. Frontu čítá pár lidí, a tak se zanedlouho dostaneme dovnitř. První okukuju hlavní stage, kde právě hraje Nitrous & ahZ a jako doprovod MC Procter. Hned mě přivítá velice příjemná věc s názvem Translucent (D-Bridge & Instra:Mental). Na parketu postává několik skupinek lidí, kteří jistě čekají příjemně strávenou noc. Na zemi mezi sloupy je položeno na každé straně parketu několik na pohled velice pohodlných červených křesel, které jsou již do posledního místa obsazeny. Jdeme ještě obhlédnout bary a dolní breakbeatovou stage, která je poměrně slušně rozjetá a tančí zde různá sorta lidí. Po ohřátí si jdeme odnést zimní bundy do šatny bez fronty a můžeme se pomalu chystat na půl dvanáctou a Instra:Mental. Dohrává nám Nitrous, a jak vidno, celý jeho a ahZ set se nesl v podobě Autonomic podcastu.



Parket už je vcelku slušně zaplněný a za gramofony se staví krátkovlasý chlapík v kostičkované košili a my si můžeme začít vychutnávat jeho set. První věcí je remix na Instra:mental pecku No Future od ASC. Tím jsem ale na dlouhou dobu skončil, protože věci, co následují, mi jsou dosti neznámé. To ale neznamená, že bych se nad tím nějak mračil, ba naopak. Slíbený posílený zvuk o 15Kw je velice znát a chtě nechtě, spíše doufám, že chtě :) vám basová linka duní snad v každé kosti vašeho těla. Někteří si lebedí na zmiňovaných křeslech, někteří postavají a baví se s přáteli a jiní si zase poklepávají či kývají do rytmu hlavou.

Tempo je pomalé, o to víc to však prožíváte. Vyznavačům Afrodita by se to mohlo zdát poněkud nudné, i já se bál, aby mě to trochu nenudilo. Opak je však pravdou, je to příjemná změna po těch všech rychlejších věcech a rozhodně to stojí za poslech. Najednou slyším poněkud tvrdší věc, asi nejvíc z celého setu, a tou je Noisia ft. Joe Seven – Hand Gestures. Pěkně to klape, pěkně to duní a další, co poznávám je Porcelain od ASC. Z některých věcí mam dokonce husí kůži, ale těžko soudit, zdali jsou od Instra:Mental, ASC, Consequence, dBridge nebo od někoho úplně jiného. Naštěstí nikdo neodchází, spíše se parket naplňuje, ale důvodem bude blížící se čas, ve kterém má hrát druhý zahraniční host, Nu:Tone. Ještě slyšíme No Future od Instra:Mental, tentokrát originál. Koukám na hodinky, čas letí, a jedna hodina znamená konec setu prvního headlinera, který mě dostal a překvapil tím, že to naživo může znít tak dobře. Jen škoda, že jsme se nedočkali více hitovek jako třeba Watching You, Photograph, Translucent nebo Pseudo Echo, ale i tak jsem ale byl potěšen, Al Bleek zaslouží potlesk.



Jak vidno, v Anglii se vlna kostičkovaných košil mohutně rozšířila, a tak ani Nu:Tone nezahálí. Lidí už je, dá se říci, celkem hodně, ale místa kolem sebe máme tak akorát. Nu:Tone znatelně zrychlí tempo, a tak už se můžeme trochu více pohybovat do rytmu. Nějaký novější set jsem od něho neslyšel, takže ani pořádně nevím, co čekat. Začínáme nějakou svižnější věcí, zřejmě od něho samotného, dále můžeme slyšet Last Chance (Break feat Kyo) a ruce nahoru nás donutí zvednout známá Take Me Away (Chase & Status). Něco liquidového, něco trošku oldskulovějšího a něco konkrétního: Influx UK ft Audio Angel – Shine (Nero Remix). Komu se líbí Balacava, tak se mu bude jistě líbit i novinka Hyper Hyper, která se nese v podobném duchu. Další novinkou je Time Moves On (Marky & S.P.Y.) i s rewindem. Poté mě velice příjemně překvapí poněkud tvrdší věc Deception (Noisia) z Dimension 4 na Ramu.

Další peckou je pro mě dlouho neznámý, dá se říct dvojitý remix na Finished Symphony (Hybrid; Deadmau5 remix; John B dnb remix) a následuje hodně hraný a oblíbený High Contrast – If We Ever. Opět je tu novinka od Marky & S.P.Y. s názvem Riff Raff. Dále to vypadá opět na nějakou Nu:Tonovu produkci a pak slyšíme Mr Majestic od dvojice Calibre & High Contrast. To už se za Nu:Tonem objevuje Al Bleek (Instra:Mental). Ne, nebude po něm opět hrát, ale přišel si jen zatančit :)



To může například na Clear Skyz (Die; Break remix) nebo na velice povedený a dlouhý mix: System (Nu:Tone; Matrix & Futurebound remix) a Follow The Light (Sub Focus). Na závěr se ještě na pódiu objevuje MC Procter a doprovází Nu:Tona hlasem s ozvěnou. Ještě dvě klasiky: True Romance VIP (D Bridge) a Deadline (Digital), do toho nějaké neznámé věci a jak Nu:Tone začal na čas, tak i skončí. Finišuje s Lenny Fontana – Spread Love (Nu:Tone remix) a poslední věcí (opět nějakou novinkou – nájezd trochu připomína intro z Let The Story Begin (Sub Focus), tipuju na Nu:Tone, možná Matrix & Futurebound a možná taky uplně něco jiného. Následuje potlesk a další na řadě je Suki s IM Cyber.



Sukiho začíná s něcím pomalejším a já si jdu odpočinout; najít volné místo k sezení naštěstí není problém. Po krátké debatě se shodneme, že už jsme celkem společensky unavení a i když je parket stále dost obsazený, tak se rozhodneme opustit klub. Na rozloučenou nám hraje I am Free (Alix Perez) a my se už těšíme na březen, kdy nás čeká další díl s Cause 4 Concern, Rockwellem a Naibu.