BLASTED w/ Akira & Berlin local DJs v Dejvické Klubovně

Ze sklepa absinthového baru ve squaterské části čtvrti Friedrichshain rovnou do alternativního kulturního prostoru v pražských Dejvicích dorazí výprava čtyř berlin local DJs. K ní se přidá vybraná společnost z českých luhů a hájů v čele s Akirou, který v Praze po letech zahraje classics vinyl only set!

Dále za mixem: Molecular Structures, před lety aktivní producent (mnozí si vzpomenou na jeho kolaboraci s Unqotem, liquid amenovku “Lubov Moya”, která vyšla v roce 2011 na labelu Medschool) se ponoří do hlubin techy soundu konce 90. let a experimentálnějších poloh současného zvuku. Uumm, který jako dvacetiletý kluk na konci 80. let objevil elektronickou hudbu a berlínský noční život, přiveze svoji sbírku těžkotonážních amenů. Motul, student fyziky na berlínské Humboldtově univerzitě, předvede svoje znalosti v oblasti kapalných hmot. Za domácí se dále představí člen legendárního uskupení DNB Fever Vorel, ortodox valivého zvuku Skinny Bastard a Vex aka Title s tím nejlepším ze starých neurofunk a techstep šlapaček. A kdyby to nestačilo, na oslavu svých 30. narozenin vytáhne své all-time-favourites DJ Agem.

Long story short: V alternativním prostoru povalečské Klubovny v sobotu 23. března zazní drum’n’bass od liquid funku přes jungle až po striktní techy sound.

ROZHOVOR s DJ Agem

Blasted?! Co je to za projekt, jak to vzniklo? Blasted je pravidelná underground dnb párty ve sklepě absinth klubu Lauschangriff ve squaterský části Berlína. V roce 2014 jsem kousek od tamtud bydlel a během jednoho drum’n’bass večera v Lauschangriffu oslovil tamní DJs. Vzniklo z toho jedno pěkný přátelství a tahle akce, kterou jsem koncem roku 2014 v podniku začal pořádat.

Underground drum’n’bass? Co to je? Jaký zvuk hrajete? Tvrdší, techy. Melancholičtjěší. Občas prosvitne i nějakej ten liquid. Prostoru tmavýho sklepa s nízkym betonovym stropem nicméně sluší temnější raw sound. Pořád hrajeme hodně z desek, a to hlavně z těch starejch – do toho místa to sedí. I proto máme tak trochu pověst oldskool akce, ať už to znamená cokoliv. Hrajeme samozřejmě ale i novou muziku, Samurai, DSCI4, Dispatch a tak. Zároveň k Blasted neodmyslitelně patří jungle, ameny, lámaný věci. Taky sem tam pořádáme speciální vydání, kde se hraje i jungle techno, hardcore, early 90’s, hudba z doby, kdy dnb, jak ho známe, ještě neexistovalo. A lidi to žerou.

A co publikum? Neuvěřitelná směs. Lidi, kterejm bylo před tejdnem 18 se na parketu potkávaj s generací starší než jsou jejich rodiče. Sympatizantni squaterský scény tančej vedle dnb fans v čepicích s logem Shogun Audio, co večer před tim skákali na Hospitality v Gretchen. Svým způsobem drum’n’bass představuje v Berlíně alternativu vůči všudypřítomnýmu technu. Kromě skalních nadšenců tak naše akce přitahuje i ty, který si zrovna chtěj od rytmu 4×4 trochu odpočinout. Podobně jako v Klubovně je i v Lauschangriffu dost místa na sezení a klábosení, fotbálek. Takže nejde nikdy jenom o muziku. Blasted je i akce, kam lidi choděj, aby se navzájem potkali.

Co je to za prostor, Lauschangriff? K čemu bys to přirovnal? Ten prostor má neuvěřitelnej šarm a náboj. Nahoře vypadá jako poměrně poklidnej bar, kde se místní punks a zástupci alternativní scény baví o politice a o umění. Stačí ale sejít po točitejch schodech do sklepa, kde je schovanej malej dancefloor, a celej prostor najednou dostane novej význam. Bar se nachází v “nechvalně proslulý” ulici Rigaer, kde před posledníma zbombenejma squatama z 90. let parkujou nejnovější mercedesy. A tu a tam z nich jeden skončí v plamenech. Luxusní novostavby jsou tu oblepený ručně malovanejma plakátama na akci na podporu jihoamerickejch soudruhů nebo lidí žijících na ulici. Lauschangriff od konce 90. let patří k levicový scéně, zároveň si ale (na rozdíl od mnoha ostatních podniků) zachovává mylšenkovou i sociální otevřenost. Vedle dnb se tu pořádají akce zaměřený na noise, acid, new wave, post-punk, ale jednou za čas třeba i 80’s večírek. Je to vzácný místo.

Kdo na Blasted akcích v Lauschangriffu hraje? I DJs tvořej pestrou směs. Na jedný straně se jedná o DJs z berlínský dnb scény, z ostatních uskupení činných v klubech jako Void, (právě zavřenej) Rosi’s, Panke nebo z Klangbiotop párty v about:blank. Samotnou crew ale tvoří spíš kamarádi, který jsem překvapivě potkal mimo kontext dnb parties. Rád zvu taky DJs, který už (nebo ještě) moc nehrajou. První dva roky se na pořádání podílel taky Tom Vorel, toho času bytem v Berlíně. V neposlední řadě v Lauschangriffu za ty roky hrálo pěknejch pár DJs z Čech — včetně Akiry, kterýho jsme pozvali u příležitosti čtvrtejch narozenin a kterej tak v Klubovně bude hrát na Blasted podruhý.

Na co se můžeme těšit v Klubovně? A co bude dál? Když se podívám na line-up, mohla by to bejt krásná, pestrá a přátelská akce. Mám velkou radost, že si DJs z Berlína udělaj výlet – a spolu s nima pár dalších kamarádů. Zároveň jsem tím vyřešil otázku, jak slavit narozeniny – v Praze, ale za účasti přátel z Berlína. Těšilo by mě berlínskou a pražskou scénu těsněji propojit. Obě města (země) tu hudbu vnímají trochu jinak a co do DJs osobností mají hodně co nabídnout. Komunikace může obě města jenom obohatit. A z Prahy do Berlína a zpátky je to kousek.

Upozornění: Shadowbox.cz neodpovídá za informace uvedené v tomto textu, ani nenese právní důsledky vzniklé jejich zveřejněním. Za obsahovou i gramatickou správnost textu zodpovídá zadavatel.