MYSTIC SK8 CUP


11.ročník
23. – 25.července 2004
ostrov Štvanice, Praha 7


AQUASKY vs. MASTERBLASTER  feat. MC MANIC
Za anglickým projektem Aquasky stojí trojice Brent Newitt, Dave Wallce a Kieron Bailey. Kluci se znali už v osmdesátých letech, kdy se věnovali hlavně hip-hopu a graffiti. Dave a Kieron jsou také členy battle crew Outkastz.
 
Poté co se všichni nějakou dobu otrkávali jednotlivě, spojili v roce 1995 síly v projektu Aquasky, s cílem produkovat drum’n’bassové skladby. Vliv rave kultury a hip hopu na jejich tvorbu je zcela logický.
Již start měli Aquasky raketový, hned první track který zkusmo poslali na Moving Shadow, v té době asi nejvíce ceněný britský dnb label, kde se chytil a v zápětí i vyšel. No a od té doby už v pohádce o Aquasky narážíme jen na samé klady a pozitiva.       

Od roku 1995, kdy jim vyšel zmiňovaný singl Dezires Images, poznamenali svými talenty nejen drumandbassovou, ale i breakbeatovou scénu. Dnes již zavedení producenti Aquasky vlastní i několik labelů, jakou jsou respektované značky Sonix, Incident nebo Passenger.

Jejich DJské sety jsou nápadité a nabité energií stejně jako hudba, kterou skládají. My se můžeme těšit, že tato energie bude umocněna vystoupením geniálního MC Manica.

Na svém kontě mají nespočet singlů na řadě nejrespektova­nějších labelů, prosazují se stejně snadno v drum’n’bassu i v breakbeatu. I proto vzniklo rozlišovací označení Aquasky (dnb) a Aquasky vs. Masterblaster (breakbeat).

Mezi jejich nejvýznamnější releasy patří i EP Orange Dust z roku 1997 na kterém hostovali Big Kwam a Big Shug z Gangstarr a dvě alba na labelu Moving Shadow: Bodyshock a remixové album Aftershock. Ve své breakbeatové poloze se jako Aquasky vs. Masterblaster prezentovali albem Beat the System na značce Botchit and Scarper. Za zmínku stojí i pozice Aquasky jako remixérů. Naše trojice vložila své ruce na dílka umělců jako Galliano, Everything but the Girl, Sneaker Pimps, The Runaways nebo A Guy Called Gerald.


SEDMÝ KONTINENT
Na východním cípu ostrova Štvanice je přírodní travnatý prostor, kde návštěvníci objeví tzv. „Sedmý kontinent“. Zde bude po celou dobu probíhat bohatý  program s hudební produkcí z domova i ze zahraničí. Představí se zde například polská hip hopová parta Zipera, mexičtí Pablo’s Majic Karpet, domácí experimentalisté SOIL či již zmiňovaní Aquasky vs Masterblaster s MC Manicem.


Program sedmý kontinent:

Sobota:
14:00 – 15:00 CD – The Streets „A grand come for free“
15:00 – 16:00  Kino – Hot Chocolate (skateboard film)
16:30 – 17:30  Koncert – Soil (CZ)
17:30 – 18:30  Kino – Chicagof – (Volcom skateboard film)
20:00 – 22:00 DJ Soulsource
22:00 – 23:00 Zipera (PL)
23:00 – 02:00 DJ Orion VS DJ Soulsource

Neděle:
14:00 – 18:00 CD (chill out, latino)
18:00 – 1:00 DJ Salezly (Latino)
21:00 – 22:30  Stephunk T live (CZ)
22:30 – 23:00 DJ Salezly
23:00 – 01:00 Pablo’s Majic Karpet (Mexico City)
01:00 – 01:30  DJ Salezly
01:30 – 03:30 Aquasky VS Masterbluster (UK)
03:30 – 05:30 DJ Loutka

Filmová premiéra sk8 videí  v rámci Sedmého kontinentu:

Chichagof
Chichagof je nejnovější skateboardový film z produkce Veeco (Volcom), který
představuje sílu současného skateového Volcom teamu (Geoff Rowley, Mark Appleyard, Rune Glifberg, Dustin Dollin, Caswell Berry, Ryan Sheckler a další) v kvalitách celovečerního filmu. Kombinace 16 mm kamery, super 8 a digitálního formátu poskytla skvělé možnosti při výrobě tohoto dokumentu z cest po Asii, Evropě, Jižní Americe s plynulým prolínáním severoamerické architektury a jejími betonovými stavbami. Chichagof je věnováno památce Scotta Stamnese a pojmenováno po rybářské lodi jeho otce, která ozdobila první Volcom skateový film s názvem Freedom Wig. Tento  nejnovější a nejskateovější filmový počin z produkční dílny Veeco se určitě stane tím ukázkovým v každé vitríně.

Hot Chocolate
Je novým firemním skateboardovým videem známé značky Chocolate skateboards. Tento snímek má na svědomí jeden z nejlepších kameramanů Ty Evans (Transworld skateboarding) a známý režisér úspěšných videoklipů (Beastie Boys, Fat Boy Slim nebo Bjork) a celovečerních filmů (V kůži Johna Malkoviče) Spike Jonze.
Hot Chocolate není jen firemní sk8 video, ale je uděláno formou dokumentu s rozhovory týmových jezdců o historii a současnosti a použitím zvláštních a originálních efektů, které umocňují celkový zážitek z filmu. Díky těmto netradičním postupům a skvělému skateboardingu (Gino Iannucci, Marc Johnson, Kenny Anderson, Scott Johnston, Mike York a další) je Hot Chocolate – „a skateboard documentary“ ojedinělým skateboardvým videem.
Týmový jezdec Marc Johnson to vystihuje v několika větách: „Když si dokážeš něco představit, tak to dokážeš i realizovat…Ska­teboarding jsou realizované nápady. Když zkoušíš trik dost dlouho, nebo když si ho představuješ, jak funguje, tak ho v podstatě na skateboardu můžeš udělat.“ – Marc Johnson (profesional skateboarder, skater of the year 2003)


Kdo se letos zúčastní samotných závodů  MSC 04:
Do MSC se každoročně přihlásí okolo 150 profesionálních jezdců včetně absolutní světové špičky z více než dvaceti zemí světa včetně Austrálie, Brazílie, Japonska, Kanady a USA. Kromě nich do závodu nastoupí i dvacet nejlepších českých jezdců.
Včetně Tomáše Vintra – nejúspěšnější český závodník na zahraničních závodech (2. místo na Freestyle.ch 2003, Curych, Švýcarsko, 16. místo na Mistrovství světa v Dortmundu 2003, 2. místo na prvním závodě série Etnies European Open 2004 – Linköping, Švédsko) a Petra Horváta – Mistr ČR 2003.

Přední registrovaní jezdci na MSC 2004

Disciplína streetstyle:
Austen Seaholm (USA) – vítěz MSC 2003
Tobias Albert (GER) – vítěz MSC 2000
Javier Sarmiento (SP) – vítěz MSC 2001
Bastien Salabanzi (FR) – trojnásobný mistr Světa a dvojnásobný mistr Evropy
Chad Bartie (AUS)  – 2. místo na MSC 2003
Daisuke Mochizuki (JAP) – 4. místo best trick MSC 2003 
Mark Appleyard (USA) – skater of the year 2003
Chris Senn (USA) – skater of the year 1996
Dominick Dietrich (A) – mistr Evropy 2003, 5. místo na MSC 2003
Billy Marks (USA)
Jim Gagne (USA)
Kevin „Spanky“ Long (USA)
Aaron Suski (USA)
Bryan Herman (USA)
Flo Marfaing (GER)
Morgan Campbell (Australia)
Petr Horvát (ČR) – vítěz kvalifikace MSC 2002, mistr ČR 2001 a 2003
Tomáš Vintr (ČR) – 7. místo na prestižním závodě Vans Triple Crown 2004 (USA)
, mistr ČR 2002

Disciplína vertikální rampa:
Sandro Dias (BRA) – vítěz MSC 2002 a 2003
Rune Glifberg (DEN) – vítěz disciplíny vertikální rampa MSC 2000
Jurgen Horrwath (GER) – vítěz kvalifikace na MSC 2003 a 3. místo
v best trick contest na MSC 2003
Cristiano Mateus (BRA)
Neil Hendrix (USA)


O co se soutěží:
O celkové prize money 30.000USD, které se rozdělí do všech třech disciplín.

Vítězové MSC 2003:
Streetstyle
1. Austen Seaholm (USA)
2. Chad Bartie (Australia)
3. Daniel Vieira (Brasil)
Vertikální rampa
1. Sandro Dias (Brasil)
2. Andy MCDonald (USA)
3. Marcelo Kosake (Brasil)
Best trick contest:
Street – Danny Wainwright (UK)
Vert – Sandro Dias (Bra)


Závodní disciplíny:
Streetstyle
- hlavní disciplína
- jezdí se na ploše zastavěné uměle vytvořenými překážkami, které co nejvěrněji napodobují městské prostředí (schody, obrubníky, zábradlí…)
- hodnotí se styl, rychlost, obtížnost, výška provedených triků a využití skateparku

vertikální rampa
- královská disciplína díky extrémní náročnosti
- závodník provádí obtížné triky jak na hraně rampy tak i nad ní
- disciplína, ve které jde hlavně o vymýšlení nových triků, které zatím nikdo jiný neovládá
- best trick contest
divácky i jezdecky velmi oblíbená disciplína, ve které se ti nejlepší snaží zajet ty nejtěžší triky, které si nemohou dovolit během vlastních závodů

Letos se poprvé pojede takzvaná předkvalifikace určená pouze evropským jezdcům. Oficiálně se jich zatím registrovalo kolem osmdesáti včetně dalších, kteří se zaregistrují do závodu až na místě. Předkvalifikaci nebudou muset jet jezdci, jenž se v posledních třech letech umístili do 40. místa  na Mystic Sk8 Cupu nebo do 10. místa na letošní sérii závodu Etnies European Open 2004.

www.mysticsk8cup.cz

text: Mystic Sk8 Cup team

Upozornění: Shadowbox.cz neodpovídá za informace uvedené v tomto textu, ani nenese právní důsledky vzniklé jejich zveřejněním. Za obsahovou i gramatickou správnost textu zodpovídá zadavatel.