MC DET @ MATRIX, 14.10.2005

Text: Michal Tůma

DNB league – uvedení nové značky oblečení pro volný čas

V pátek 14. října 2005 proběhne křest a oficiální vstup nové oděvní značky DNB league na český trh. Značka DNB league je zaměřená na volný čas mladé generace a jak název předurčuje, hlavně na drum&bass a jungle styl. V sortimentu budou designová trika, mikiny, čepice a doplňky.

Na uváděcí party DNB league poprvé v ČR uvede legendu junglové MC scény, jímž je anglický MC DET. Na scéně působí již 15 let a má zásadní zásluhu na zrovnoprávnění MCí s DJi. MC DET je i producentem, má za sebou vůbec první MC album v historii a nedávno vydal dlouho očekávanou desku Knights of the MC´s. Znám je i svým pětiletým působením v kultovní kapele Red Snapper. Na DNB league party dále vystoupí se speciálními li­govými back to back sety dvojice djů Yukimura (Sound One) a Suki (Sound One, Lir, Drumstation), Rich (Bass Beast) a Shin (Gardenzitty elders). Dalším vzácným hostem večera bude djka Katcha, line-up doplní Beast 67 (Drumandbas.cz) a hosté. Party se uskuteční v klubu Matrix v pátek 14. října 2005 od 20 hodin.

Domovská stránka značky DNB league je www.dnbleague.com a její výrobky jsou k dostání jako první v e-shopu http://shop.badpoint.cz , seznam dalších obchodů bude k dispozici na webu po plném uvedení na trh.

Stránka DNB league party je www.dnbleague.cz

Profil: MC DET

MC Det se na scéně pohybuje již 15 let a má značnou zásluhu na vývoji Mcingu a také drum and bassu. Jeho styl ctí tradici old skool junglu, ale má za sebou i zkušenosti z živých projektů, kde na prvním místě je určitě působení ve skupině Red Snapper.

Už když prý chodil do školy, spolužáci na něj volali Dete. Zkratka D.E.T. znamená Death Every Time. Než začal zpívat, byl dobrým break-dancerem. Poté začal svým zpěvem doprovázet party různých stylů, např. R&B, ragga a hiphop. V roce 1992 začal MC Det zpívat na pirátském rádiu Kool FM, kam ho přivedl jeho starý parťák DJ Brockie. Později spolu vydali singl „My Echo“. Jeho vlastní tracky byly vůbec poprvé vydány až v roce 1994, kdy se přidal k projektu Potential Bad Boy se skladbami „So Simple“ a „Rollin“. „Opravdu jsem pořádně taneční scéně nerozumněl, takže když jsem poprvé vydal EP, myslel jsem, že bude všechno jednodušší v cestě na vrchol, ale tak to nebylo,“ vzpomíná MC Det. „Tenkrát bylo všechno jednodušší pro DJe, ti měli všechno – pirátský rádia, kluby, producenty, ale pro nás MC bylo tohle omezený. Takže hodně z nás zkoušelo jiný věci, jako třeba Navi šel k Asian Dub Foundation a já se přidal k Red Snapper, jenom abych ukázal, že i MCové umí být úspěšní. Byla to opravdu velká výzva, pokusit se přimět reagovat lidi na koncertech stejně jako na dnb parties, tohle byla úplně jiná scéna. Ale kapela mi dala příležitost, prostě jsem si mohl dělat svoje věci a fungovalo to, přišlo mi, že lidi milujou naši hudbu a to mě přimělo soustředit se víc na skládání dnb tracků,“ dodává. Po zkušenostech s pětiletým působením v instrumentální kapele Red Snapper dokázal experimentovat i s ostatními styly hudby. Jejich spolupráce ho přiměla vyzvednout MCing z undergroundu a úspěchy s kapelou ho povzbudily k většímu úsilí o propagaci MCingu. Na začátku 1997 jungle skomíral, stal se závislým na ragga popěvcích a reggae basových linkách. Ten styl přestal být úspěšný, prodej desek stagnoval, na scéně se objevilo násilí, staří bardi se začali stahovat do ústraní. A tak z junglu vznikl nový styl drum´n´bass, bez ragga junglových prvků. Přibylo beatů, vznikaly tvrdší pecky (o ně se hodně zasloužil Goldie) a klubeři pochopili, že britští MC se definitivně stali nezbytnou součástí dnb scény.

V roce 2002 vydal Det EP Jungle owes me money, jehož názvem vzdal poctu Ragga Twins, kteří vydali album se stejným jménem. Ve stejném roce společně s MC Fearless, Skibadee a Shabba založil projekt The Professionals a vydali 2 tracky ‚Flava 4 Raver‘ a ‚Say what you saying‘. Jejich spolupráce byla ale složitá, protože se jim nedařilo skloubit jejich pracovní povinnosti, a tak MC Det zakládá vlastní label Two Times Recording, jehož cílem je vydávat MCovská alba a posílit pozici MCů na parties, dosáhnout stejných podmínek pro MC jako rovnocenných partnerů DJů.

Texty jeho písní vychází z osobních zážitků a zkušeností, každá slabika Detova repertoáru má svůj význam a účel. Jeho charakteristický hlas, vycházející z mohutného hrudníku, je nezaměnitelný. Občas zaslechnete vtípek: To je zpětná vazba v basech? Ne, to zpívá MC Det :)

Vysoce očekávané album Knights of the MC´s vyšlo letos na labelu Times Two Recordings a název kompilace je převzat z názvu Detovy úspěšné klubové noci. S nadsázkou bychom mohli říct, že MC Det stojí v čele scény jako moderní král Arthur, jeho mečem je mikrofon a jeho rytíři jsou ostatní hostující MCové – MC Fats, Dynamite MC, Shabba D, Fearless, Skibadee, Ragga Twins a IC3 následováni DJi Brockie, Hype, Ed Solo, Sylo & Probe and Sketch n Code. Na albu dále spolupracují královny taneční hudby Alison David, Michelle Gayle and Dotty. Tohle CD obsahuje klasické tracky jako „My Echo“ od DJ Brockieho a junglovou klasiku „Peace, Love and Unity“ od Hypea, další hymny jako „Flava 4 Raver“, „Hipsteppin´“, „You Dun Know“, „Gimme Some More“ a „Say What Your Sayin´“ s doprovodným vokálem od Alison David a „Feel Me“ s provokativním hlasem Michelle Gayle.

V dnb časopise Knowledge o albu napsali: „Konečně MCovské album, které posouvá scénu do povědomí mainstreamu. Je jen několik vynikajících MCů a tohle CD si k nim s klidem můžete přidat.“

Hlavními plány MC Deta do budoucna je pracovat na rozvoji Mcingu, podporovat mladé nadějné MC a oslovovat producenty, kteří by se odvážili udělat desku s MCím.

MC DET – zkrácená diskografie

Vinyly:
Stick Up 1996
Freeform reality 1996
Slowmo´/ Nu Style Avengas 1999
Downdiggy (Hip hop + dnb mix) 2000
Jungle owes me money 2000
Flava 4 Raver / Rollout 2005
LP:
Out of Det 1996
Knights of the MC´s 2005


Upozornění: Shadowbox.cz neodpovídá za informace uvedené v tomto textu, ani nenese právní důsledky vzniklé jejich zveřejněním. Za obsahovou i gramatickou správnost textu zodpovídá zadavatel.