Lenzman aneb profil člověka, co do Drum & Bassu nezapadá

Hlavně se příliš nezatěžovat přemýšlením a dobře se bavit. Takový je přístup většiny producentů ke skládání Drum & Bassu. Nizozemský talent Lenzman je ale jiný. Nebojí se v hudbě zabývat politickými tématy a při mixování vyčnívá výjimečnou selekcí.


22. 3. 2016, publikoval PANORAMA

Lenzman vystoupí 1. dubna 2016 ve Stormu, kde proběhne labelová noc partičky z Authentic Music.

Je to intelektuál, co ovládl loňský Let it Roll. Tedy alespoň pro řadu fanoušků deepovějších rytmů se Lenzman stal hvězdou festivalu. Talentovaný Nizozemec je zkrátka zárukou kvality.

Je DJem ze staré školy, který s mixovaním začínal ještě na gramofonech a to před produkční kariérou. Díky tomu se může pyšnit nadstandardní technickou zdatností a z jeho hudebního nadání pro změnu vznikají výjimečně chytré kombinace skladeb.

Dokládají to studiové sety, které Lenzman zveřejňuje na začátku každého roku a tyto mixy patří mezi to nejlepší, co lze v Drum &Bassu za celých dvanáct měsíců slyšet.

Šikovný Nizozemec za to mimo jiné vděčí i svým rodičům, kteří ho od mala zásobili kvalitní hudbou. Poslouchal díky nim jména jako The Rolling Stones, Pink Floyd či David Bowie.

Zásadní ale byla především jeho láska k hip-hopu, přes níž se dostal také k funku a jazzu. Právě to jsou styly, které vášnivě sampluje a notně ovlivnily jeho vlastní zvuk.

Lenzman produkuje od roku 2002, debutové album Looking at Starz mu však vyšlo teprve předloni. Za téměř dekádu a půl skládání se ale může chlubit releasy na labelech jako Soul:R, Shogun Audio či Subtitles.

Album mu navíc zastřešilo jedno z nejprestižnějších vydavatelství v Drum & Bassu. Řeč je pochopitelně o Metalheadz.

Lenzman ostatně říká, že set na londýnské Metalheadz noci během oslav k vydání alba byl jedním z největších životních zážitků. Bylo to zkrátka kulervoucí splnění snu.

Jeho LP je jednorožcem mezi Drum &Bassovými alby. U většiny ostatních počinů vyčnívají jedna či dvě skladby, případně jsou to nesmyslné kompilace samých dancefloor killerů.

Lenzmanovo album se oproti tomu může pyšnit konzistentním kvalitou, vyprávěním hudebního příběhu a díky skladbě Collapse i přesahem do politických témat.

Collapse kritizuje konzumní společnost a předvídá, že neustálá touha po větším luxusu lidstvo přivede do záhuby. Lenzman je zkrátka unikát, a prošvihnout jeho dubnový set ve Stormu by proto bylo bláznovství.

Authentic Music Night

1. dubna 2016, Storm Club
djs: Lenzman, A-Cray, Peejay & Panorama, Annita, Fallen Gemini, Martin Rohr
událost na Facebooku

publikoval PANORAMA