Naše scéna je zdravá, staré crews nahradila čerstvá krev, říká Polák Alegria

Patří mezi výrazné postavy současné drumandbassové scény v Polsku. Mladý dj a promotér z Poznaně Piotr Häuser aka Alegria, který tuto sobotu vystoupí po boku Spirita na 12. díle Volnýho Průběhu Crossem, už řadu let doma pořádá večírky, jejichž roster hostů je obdivuhodný. Namátkou z poslední doby: Fracture, Kid Drama, Moresounds, Vromm…


20. 10. 2016, publikoval NITROUS

…Moresounds, Vromm. Bylo jen otázkou času, kdy se tahle hyperaktivní postava s vynikajícím přehledem a vkusem objeví na VPX. Před blížícím se hraním jsme se ho zeptali na polskou scénu, jeho oblíbené písně a samozřejmě Spirita, po kterém si převezme na horní stagi Crossu mix.

Mohl bys představit svoje večírky v Poznani?
Jmenují se DrumObsession a nedávno jsme oslavili jejich desáté výročí. K jejich pořádání jsem se přichomítl až později, když mě jejich duchovní otcové Kriss_J a Artiztix pozvali jako hosta. Noc se několikrát stěhovala, až jsme díky bohu zakotvili v Projekt LABu, což je nejlepší klub v Poznani a rozhodně jeden z nejlepších klubů v Polsku.

Kdo pro vás už hrál?
Dodnes mi naskakuje husí kůže, když si vzpomenu na číslo 50 s dBridgem a Hydrem. Stejně tak na oslavu sedmých narozenin s A Sidesem, Big Budem a D Funkem. Ale samozřejmě mnoho dalších.

Co současná polská scéna, je na ní prostor pro deepový drumandbass i mimo Poznaň?
Poslední dobou jsem moc po našich městech a jejich klubech necestoval, takže nemohu popsat situaci v každém z nich. Ale naše scéna je podle mě zdravá. Hodně zavedených crew se stáhlo, nahradila je ale čerstvá krev. Tlačit deepovější a experimentálnější drumandbass není jednoduché, mně osobně hodně rozšířily obzory stanice Bassdrive.com a festival Sun&Bass. Díky nim jsem ho začal poslouchat.

Hraješ ho taky v setech?
Snažím se o co největší pestrost, myslím, že se také nebojím riskovat a hraju autonomic a tempo kolem 160 bpm: starý jungle smíchaný s jukem/footwor­kem/ghetto-techem. Jak zahraju na Volnym Průběhu Crossem, bude záležet na mnoha faktorech. Pokusím se, aby to bylo co nejzajímavější a propašuju do setu pár překvápek. Tak jak by to mělo být.

Zahraješ si se Spiritem, co si o něm myslíš?
Neslyšel jsem ho hrát až do loňského Sun&Bassu a ohromilo mě, kolik energie vyzařuje za mixem, jeho technika se selekcí a vůbec jak má celý parket pod palcem. Spirit je prostě legenda. I když třeba ne tak známý jako jeho jiní vrstevníci, zůstává věrný řemeslu a jeho tvorba je stále zajímavá. Jsem hodně zvědavý, jak v sobotu zahraje.

Jakou píseň máš od něj nejraději?
To je skoro jako ptát se na nejoblíbenější skladbu od dBridge nebo Calibra. Nemám jediného favorita, ale tady je můj výběr bez pořadí.
Phantom Force (sice spolupráce s Digitalem, ale ikonická)
Spellbound (ten pad a vokál mě pokaždé dostanou)
Life Goes On (trochu tricky na mixování, ale originální, miluju ji)
Dial Up (oblíbené jsou všechny její verze, pro mě je to ta původní)
Holding On (ta nálada, mix melodického synthy techna a drumandbassu)

Aktuální TOP 5?
Sakra, tohle nemám rád. Mění se to několikrát denně v závislosti na náladě .Pokud se ptáš na skladby, které mě dostaly v posledních letech, říkám:

Om Unit&Krust – Underground Cinema (starý dobrý Krust, jak ho máme rádi plus Om Unitovy skvělé aranže. Devět minut krásy)

Instra:mental&dBrid­ge – Translucent (stejně tak Heart Drive – Aut0mated L0ve díky tomu, jak se vyvíjí nebo Kid Drama – In Mind díky breakdownu. Translucent je ale vůbec jedna z mých nejoblíbenějších pís­ní)

Fracture&Neptune ft. Martin Fieber – Customtone (show Fracturova tatínka-kytaristy, další skvělá nálada a věc v mém all time Top 10)

Heist – Violent Rain (pravděpodobně jeden z nejhustějších Dillinja tributů, když ho Bailey zahrál v roce 2015 na Sun&Bassu, ulítla mi hlava)

Mark System – Waiting For A Meaningful Title (celé Final Approach LP bylo jedním z nejlepších alb roku 2015 a tahle věc mě z něho bere nejvíce, čistá krása, Mark je jedním z mých nejoblíbenějších producentů, velmi originální)

A ještě pět dubplatů, které asi nikdy nebudu mít, o to jsou ale vzácnější, bohužel…

Mark System – Manchester's Heart (pěkně houpavý groove, hutná basa a vokálový sample)

Instra:mental – Resolution 653 (Instra:mental udělali hodně nemilé množství skladeb, které nikdy nespatří světlo světa, tohle je strašná krása, bolí mě, že ji asi nikdy nedokončí)

8 Bits ft. Riya – Stronger Than Lies (dBridge remix) (ta věc zrovna vyšla instrumentálně jako dBridge vs O6S, ale bez úžasného vokálu Riy)

Instra:mental – Catch A Whisper (ještě jedna od téhle dvojice, která nikdy nepůjde ven, není to fér)

Synkro – Synthetic (jedna z věcí, která je úplně jiná, než co dělá běžně, a taky nikde nevyšla, je to zločin)

Zahraješ si v Crossu, co na tenhle klub říkáš?
Byli jste první, kdo mě tam zabookoval. Mezitím jsem si tam ale na malé stagi u kavárny stihl zahrát na Bassdrive Sessions. Teď ale konečně vyzkouším velký zvuk hlavní stage. Cross je unikátní místo, podobné jinde nenajdete. Kovová výzdoba v kombinaci s undergroundovou hudbou a bavící se lidé. To se nedá nemít rád. Ať už je sobota!

Volnej Průběh Crossem 12
22.10. 2016
Cross club

VP stage
Spirit 3 Hours set (Metalheadz, Phantom Audio, Inneractive, Alegria (PL// Bassdrive, DrumObsession), Volnej Průběh djs

Shotgun stage
Uncanny Valley Soundsystem (DE), Mooris, Disco Møreti

publikoval NITROUS