Scéna v kostce #001 od Stanjaha

Scéna v kostce je zbrusu nová rubrika, v níž si budeme povídat se zástupci nejen české drumandbassové scény. Stanjah si v ní připravil sérii několika otázek, jejichž zodpovězení se v prvním díle ujal zástupce Shadowboxí mafie, Stuart.


23. 5. 2017, publikoval STANJAH

Stuart se na drumandbassové scéně objevuje od roku 2010, kdy si pořídil své první gramofony a hrál na lokálních akcích v jihozápadních Čechách. V létě roku 2012 se připojil k uskupení Drumy i Nedrumy, kde po boku DJe Honeyho se stejnojmenným večírkem obráží pražské kluby. V létě 2015 začíná aktivně psát pro Shadowbox a o necelý rok později rozšiřuje řady Shadowboxu i jako DJ. A právě DJ Stuart je první, koho jsme si proklepli v naší nové rubrice „Scéna v kostce“.

Na začátek jedna odlehčující….Jak se ti daří?

Úplně „hele supr“ to není, ale nemůžu si stěžovat.

Jaký byl tvůj první kontakt s elektronickou hudbou a kdy to bylo?

Němečtí Scooter v roce 1999. Viděl jsem v televizi klip ke Call Me Mañana nebo Faster Harder Scooter, už nevím přesně. Ale rozhodně mě to poznamenalo.

Jak vzpomínáš na své DJské začátky? Pamatuješ si ještě na svůj první gig?

No jasně. „Kofáč“ v Nepomuku a deep liquid opening set na akci Gabr3t3ku. V tu dobu jsem měl doma gramce 14 dní a odtrénováno pár hodin. Stěna, kytarový kombo místo odposlechu, hromada ještěrů. Celkem punk.

Podle čeho sis vybíral svůj DJ nick?

Je to moje přezdívka ze střední, už jsem u toho zůstal.

Crew za kterou kopeš?

Už pár let za Drumy i Nedrumy (yeboi!), něco málo přes rok i za Shadowbox.

Jaké styly od tebe můžeme slyšet?

V drumandbassu hlavně deep a liquid funk. Baví mě halfstep i autonomic, občas naopak sáhnu po tvrdších věcech nebo nějaký mainstream pí*ovině, záleží na situaci. No a pak i nedrumy, tam se pohybuju od 110 do 140 bpm, všemožný styly i nestyly.

Co si rád poslechneš ve volném čase?

Když pominu elektroniku, tak hodně českých kapel, písničkářů… No, řekněme mimo hlavní proud. Kittchen, Květy, Xavier Baumaxa, Vasilův Rubáš, Bratři Orffové, Kieslowski, teepee. A nejen to, mám poměrně širokej hudební rozptyl, což spoustu lidí překvapuje. A zrovna teď jedu pořád dokola Bez Klobouku Boss od Kapitána Dema.

Tvůj první kontakt s Shadowboxem? Jak jsi se dozvěděl, že nějaký Shadowbox vůbec existuje?

Legendární Koogiho mix v Tripmagu. Až o pár let později web, z kterého jsem nasával první informace o nových releasech a mejdanech v Praze a taky pořad na Radiu 1.

Jací interpreti podle tebe stojí v současné době za pozornost?

Hodně mě baví Phaction, ten teď vydal parádní EP na CIA Records. A taky Hugh Hardie. Když se přesunu k temňárnám a ťukačkám, tak určitě Homemade Weapons.

Prozradíš nám nějakou zajímavou historku z hraní nebo z návštěvy nějaké party?

Třeba to, jak mě sundal ten absinth, o kterém jsem si původně myslel, že je to prachsprostá vodka a pak jsem hrozně hajpoval skoro prázdnej klub a půlku setu si vůbec nepamatuju. Něco takovýho jsi myslel?

Tvých aktuálních TOP 5 a TOP 5 all time?

Aktuálně to jsou:

Alix Perez & SpectraSoul – Undone feat. DRS

Bob Moses – Like It Or Not (Dreamworkers bootleg)

Kid Drama – Luv (feat. Skeptical)

Moby – Porcelain (Pola & Bryson Remix)

Mohican Sun – Where Did You Go

a all time:

Alix Perez feat. Peven Everett & SpectraSoul – Forsaken

Alix Perez & Sabre – Solitary Native

Blu Mar Ten – Believe Me

dBridge & Vegas – True Romance

Icicle – Arrows

Jakým koníčkům se kromě DJingu věnuješ ve svém volném čase?

Auta a motorsport. To mám spojené s dalším žroutem času a to je focení. Loni na podzim jsem založil web downshift.cz, je to převážně o fotkách z rally, od lokálních amatérských soutěží přes český mistrák až po zahraniční závody. Občas se tam objeví (teda hlavně na FB page) i další „petrolhead“ témata. Ale bohužel mi na to nezbývá moc času. Kromě toho rád jezdím na kole u nás na jihozápadě nebo se pozérsky projíždím s pivem v ruce na longboardu na trase Stalin – Výletná.

Co bys popřál Shadowboxu do budoucna?

Jen to nejlepší!

Díky za rozhovor a ať se daří!

Stuart na internetu:

FB fanpage

Profil na Soundcloudu

Profil na Mixcloudu

publikoval STANJAH