Britský dnb inovátor Overlook: Atmosféra je na prvním místě

Pokud si současný drumandbass představíme jako obří, poněkud rezavějící vesmírnou stanici, pak OVERLOOK, jeden z hostů letošního Shotgun festivalu, představuje jeden z jejích průzkumných modulů. Legitimní otázka zní, zda ho ještě s domovskou základnou něco spojuje.


3. 9. 2017, publikoval NITROUS

text: Stanzim

Umělecký pseudonym, který si Jason Luxton z jihoanglického Bournemouthu zvolil, naznačuje, že nedostatečné uznání není něco, čím se nechá rozhodit. Přitom nakročeno k uměleckému úspěchu má víc než slibně.

Zhruba pět let zdobí Overlookovy tracky katalogy takových zvučných labelů jako 31 Records, Samurai Music, Horizons nebo Narratives. Od kompaktního minimalistického halfstepu a la Ruffhouse nebo Clarity se Overlook postupně posouvá k tříštění beatu a návratu k synkopovanému zvuku zlaté éry dnb poloviny devadesátých let. Nejlépe ovšem Jasona reprezentuje jeho letošní debutové album „Smoke Signals“, nabízející temný halucinační pád do netušených vrstev posluchačova nevědomí.

Jako malou vizitku k prvnímu českému vystoupení tohohle zástupce mladé generace tvůrců, který dnb obohacuje o vlivy techna, ambientu a world music, u nás, přinášíme krátký rozhovor.

Jaké své skladby si nejvíc ceníš a proč?
Cením si všech, které jsem dokončil, ale důležitá je pro mě samozřejmě „Smoke Signals“, protože mě vystihuje asi nejlíp.

Tvoje debutové album se docela setkalo s ohlasem. Čím je podle tebe zvláštní?
No, mě osobně dokáže jeho poslech odnést úplně někam jinam, kde zapomenu na to, jak album vznikalo, a ztrácím se v jeho náladách. Takže jsem asi dosáhl toho, o co mi šlo – podřídit všechno atmosféře.

Je to podle tebe vůbec drumandbassová deska?
To záleží na posluchačích, v tom je krása umělecké tvorby. Já jenom vítám, když si to každý vyloží po svém. Album z drumandbassu vychází, ale to z něj ještě nedělá „drumandbassovou desku“. Myslím, že se toho na něm dá najít víc.

Prý ti má něco vyjít na značce Blackest Ever Black. Sleduješ, co dělají?
S Pessimistem jsem udělal track s názvem „No Matter What“, který u Blackest Ever Black vyšel na jeho debutovém albu, a fakt si hodně považuju toho, že můžu být spojován s tak úžasnou deskou a labelem. Objevil jsem je před třemi lety, když vydali album od Tropic Of Cancer, a od té doby jsem jejich velký fanoušek.

Cestuješ hodně? Na jakém nejdivnějším místě ses ocitl kvůli hraní?
Jo, jsem docela dost na cestách. Mám velkou kliku, že jsem se mohl podívat na spoustu úžasných míst! Nedávno jsem hrál v Litvě na metal-rockovém festivalu, což bylo minimálně docela zajímavé :o)

Na čem v současnosti pracuješ? Máš něco zajímavého na cestě?
Brzy mi toho spousta vyjde, třeba EP na UVB-76 Music (label, který založili Ruffhouse a Gremlinz) a dokonce i něco na Metalheadz. To je tak všechno, co k tomu momentálně můžu říct.

Na Shotgunu nejspíš narazíš na Pessimista a Kid Dramu. Znáte se?
S Pessimistem jsme dobří kámoši zhruba od roku 2011. S Kid Dramou se uvidím poprvé, ale jsem jeho velký fanda už léta, ať už jde o jeho sólové aktivity nebo éru s Boddikou coby Instra:mental.

Na co se máme na Shotgunu připravit?
Na hodně nových věcí a taky nějaké staré oblíbené pecky. Fakt se na ten fesťák těším!

Overlook přebírá Volnej Průběh stage na letošním Shotgun Festivalu v pátek 8.9. 2017 o půlnoci.

Shotgun festival 2017 8. – 10.9. 2017, Kemp Kristýna, Hrádek nad Nisou
www.shotgunfestival.com
Call Super – Houndstooth UK Kid Drama – Exit Records UK Paul du Lac – Bio Rhythm Records NL Pessimist – Samurai Music UK Leibniz.live – Rat Life Records D Overlook – UVB-76 Music UK Olivia – Radar / CHRONO BROSS PL Exhausted Modern live – Midlight CZ Two Pixels Above live – The Little Universe CZ Mike.H & Not_me Rade, Stanzim, Ahz Dialect & elektrabel livePA Disco Møreti & PSJ Nitrous & D.Resist Sta, Raphael Kosmos Annita

UK VERSION

What is the tune you are proudest of and why?
I'm proud of everything I've achieved, but of course Smoke Signals is very important to me, as I feel it really sums up what i'm all about.

Your debut LP was highly acclaimed. According to you, why is it so special?
Well it's special to me because It takes me to another place when I listen to it, I forget about the whole writing process and just get lost in the atmosphere, So I think I achieved exactly what I intended. Atmosphere first, everything else second.

Would you call it drumandbass LP?
It's whatever the listener thinks it is, that's the beauty of art. Everyone will interpret things in different ways, and I welcome that with the LP. It's rooted in drum and bass but again that doesn't make it a drum and bass album, I think it's alot of things.

I heard that you gonna release for Blackest Ever Black label. Are you following them?
I have done a collaboration with Pessimist for his debut LP for Blackest Ever Black called ‚No Matter What‘, Really proud to be involved with such a fantastic album and label. I first found out about them about 3 years ago when Tropic Of Cancer released their LP through the label, and have been a big fan ever since.

Do you travel a lot? What is the oddest place you have ever performed on?
Quite often, I feel very lucky to have been to so many great places! I played recently in Lithuania at a Metal/Rock festival which was pretty interesting to say the least haha.

What are you working on right now? Any new releases on pipeline?
I have lots of music coming up, including my EP for UVB-76 and even something for Metalheadz.. Don't have anymore info than that for the moment.

At Shotgun Festival you´re gonna chance to meet Pessimist and Kid Drama. Do you know the guys?
I have known Pessimist since around 2011 and have been good friends since. As for Kid Drama this will be the first time we have met, but I have been a great fan of his work for many years, both under the Kid Drama name and of course under Instra:mental with Boddika.

What are we to expect from your set at Shotgun?
Lots of new material, and some old favourites. I'm really looking forward to the festival!

Shotgun festival 2017 8. – 10.9. 2017, Kemp Kristýna, Hrádek nad Nisou
www.shotgunfestival.com
Call Super – Houndstooth UK Kid Drama – Exit Records UK Paul du Lac – Bio Rhythm Records NL Pessimist – Samurai Music UK Leibniz.live – Rat Life Records D Overlook – UVB-76 Music UK Olivia – Radar / CHRONO BROSS PL Exhausted Modern live – Midlight CZ Two Pixels Above live – The Little Universe CZ Mike.H & Not_me Rade, Stanzim, Ahz Dialect & elektrabel livePA Disco Møreti & PSJ Nitrous & D.Resist Sta, Raphael Kosmos Annita

publikoval NITROUS