Scéna v kostce #004 s Runkym

Čtvrtý díl Stanjahovi pravidelně nepravidelné rubriky s názvem Scéna v kostce je tady! Pozvání do horkého křesla nyní přijal DJ a promotér v jedné osobě, Runky.


3. 12. 2017, publikoval STANJAH

Na začátek jedna odlehčující….Jak se ti daří?

Mám se fajn !

Jaký byl tvůj první kontakt s elektronickou hudbou a kdy to bylo?

Začalo to v mých 17ti letech, kdy mě vzal bratránek na první techno párty do opuštěné mlékárny kdesi v Trutnově. Na hlavním pódiu bylo techno, kde hrála Ladida a Zaffarano. A na vedlejším nějaký jungle. Techno bylo fajn, ale jungle mě uchvátil natolik, že jsem na tom pódiu strávil skoro celou noc. Poté, co jsem přijel do Prahy, jsem rozbil prasátko s drobnejma a letěl si do Bontonlandu pro svoje první „drumcový CD“.

Jak vzpomínáš na své DJské začátky? Pamatuješ si ještě na svůj první gig?

No, jelikož jsem začal s DJingem samotným teprve nedávno, tak se dá říct, že jsem stále v začátcích a pamatuju si to velmi dobře. Bylo to minulý rok na jaře. Můj první gig byl na Double Trouble a byl jsem z toho dost nervózní. Nervozita ze mě začala trochu opadat až tento rok. Velký díky patří Blofeldovi, který mě naučil začátky a teď už je to jen o tom získávat dál praxi a zkušenosti. Jsem strašně rád za každý pozitivní komentáře k tomu, co hraju a určitě i za konstruktivní kritiku, která mi postupně pomáhá se dál zlepšovat.

Podle čeho sis vybíral svůj DJ nick?

Prakticky krom rodiny mi nikdo jiný neřekne jinak než Runky, což je odvozeno od mého příjmení Runkas, takže nebylo nad čím moc přemýšlet a DJ nick byl na světě.

Crew za kterou kopeš?

Samozřejmě za naší Liquid Drum And Bass Crew !

Styly, které od tebe můžeme slyšet?

Baví mě undergroundovější odnože liquidu nebo dnb obecně. Nejvíce asi soulful, jazz a atmospheric dnb. Rozhodně blízko mám i deepu.

Co si rád poslechneš ve volném čase?

Popravdě ve volném čase mám rád hlavně klid. Hudbě se věnuju konstantně skoro každý den opravdu už dlouho. Když mám volno, tak se věnuju jiným činnostem než poslechu.

Tvůj první kontakt s Shadowboxem? Jak jsi se dozvěděl, že nějaký Shadowbox vůbec existuje?

Ještě v dobách, kdy jsem vymetal pražské parkety, co by řadový návštěvník mejdanů to byli právě Shadowbox párty nebo spíše bookingy Shadowbox promotérů v Roxy, Abatonu nebo třeba na dnes už legendárním DrumiXu na Lávce, které mě vždycky nejvíc bavili. Od té doby jsem tuhle bandu začal sledovat. Právě oni kdysi nejvíce obohacovali naší scénu kvalitní hudbou, která mi byla nejblíže.

Jací interpreti podle tebe stojí v současné době za pozornost?

Z mého pohledu a úhlu záběru na scéně je jich dost. Pokud tady vypíchnu pár těch TOP tak to jsou Calibre, Silence Groove, Satl, Pola & Bryson, Seba, Alix Perez, Mohican Sun, Enei, Dave Owen, Arp XP, Blu Mar Ten, Phil Tangent, Philth, Riya, Malaky, Redeyes, Alibi, Macca & Loz Contreras a mohl bych takhle pokračovat ještě dlouho. Takovým pěkným ukazatelem mých oblíbenců jsou naše pravidelné párty Liquid Flights a Double Trouble kam zveme producenty, kteří mě a samozřejmě celou naší crew opravdu moc baví. V description našich párty vždy najdete úplně ve spod seznam artists, které jsme k nám už pozvali, takže tam můžete hledat další inspiraci.

Prozradíš nám nějakou zajímavou historku z hraní nebo z návštěvy nějaké party?

Ha ha. Historek je za ta léta na scéně dost. Vždy v tom figuruju já, nějaký můj kamarád a nebo známý producent takže sorry, ale tohle nebudu veřejně na nikoho práskat.

Tvých aktuálních TOP 5 a TOP 5 all time?

Moje nejmíň oblíbená otázka. Je vždycky strašně těžký pěti tracky specifikovat svůj žebříček. Napadne mě okamžitě desítky songů a nevím, který vybrat dřív. Vždycky záleží na náladě a asi i ročním období, co mě právě baví. Zkusím tu nahodit teda nějaký, který jsou aktuálně slyšet asi v každém mém setu. Dám jich alespoň 6. A TOP 5 all time to je úplně v prd… ! Vybral jsem nějaký starý krásný klasiky, který jsou pro mě nesmrtelný a celkem se hodí k tý zimní náladě. Bohužel musím taky porušit pravidlo 5 protože to prostě nejde.

TOP 5

Deskai – Earth

Safire – Voice of Instinct

Air.K & Cephei – Savannah

Seba feat. Robert Manos – Cold Spring

HumaNature, Skeletone & Silence Groove – Flow

ActRaiser & Tremah – Tipping Point (feat LaMeduza)

TOP 5 all time

Calibre – All you got / Even If (prostě nevím, který od něj vybrat)

Alix Perez & Sabre – Solitary Native / Forsaken (same problem)

Bachelors Of Science – The Ice Dance

Dave Owen – Still Waters

Utah Jazz – Broken Home

D Kay – How Much Does It Take

Electrosoul System – No One Knows

BCee & S.P.Y – Is Anybody Out There?

No, pokračoval bych ještě dlouho ….

Jakým koníčkům se kromě DJingu věnuješ ve svém volném čase?

Krom hudby je to třeba malování. Poslední rok a půl se snažím doma nahánět štětec po plátně. K výtvarnému umění jsem měl vždycky hodně blízko. Uvidíme, jak daleko to dotáhnu, třeba budu jednou někomu viset na zdi. Další z mích koníčků je mineralogie. Pro neznalé prostě sbírám drahokamy a polodrahokamy. Jezdím po českých lokalitách a tam mlátím kladivem do skály až do bezvědomí, nebo se hrabu v zemi třeba až do 2m hloubky, aby na mě vypadl nějaký hezký krystal do sbírky. Baví mě i motorky, v mládí jsem se snažil po vzoru rodinné tradice závodit na terénních motorkách. Úplně to nevyšlo z finančních důvodů, ale tenhle sport mám v srdci dodnes. Teď motorku vytáhnu na pole, louky, lesy jen rekreačně.

Co bys popřál Shadowboxu do budoucna?

Ať se dále daří obohacovat českou scénu jako doposud, nové fanoušky a ať vám to hraní vydrží ještě hodně dlouho.

Díky za rozhovor a ať se daří!!!

Díky, tobě taky !

publikoval STANJAH