Scéna v kostce otevírá rok 2018 s Theyou

I v roce 2018 se můžete těšit na sérii našich pravidelně nepravidelných rozhovorů s názvem Scéna v kostce. Letos jako první přijala pozvání djka a promotérka v jedné osobě, Theya.


16. 1. 2018, publikoval STANJAH

Theya je aktivní součástí české hudební scény již od konce roku 2008. Hned od začátku organizovala své vlastní party, což se záhy vyplatilo. Stěží se najde pátek nebo sobota, kdy nestojí za gramofony – buď na jedné z jejích vlastních akcí v legendárním Crossu nebo jednom z jejích domácích pražských klubů. Posledních pět let Theya pracuje na svém vlastním projektu Liquid Flights (dnb/bass noc v pražském klubu Cross), na kterou pravidelně vozí svoje srdcovky jako jsou Calibre, dBridge, Riya, Alix Perez, Suda, Rushmore, Mella Dee…abychom jmenovali alespoň některé. Hrála na velkých českých festivalech (Let It Roll, Shotgun) a nezřídkakdy přijme pozvání i za hranice (Brighton, Oslo, Víděň, Valencie, rumunský Cluj, Bratislava či švýcarská Geneva, kde je několik měsíců žila. Je členem Liquid drum and Bass crew (která spravuje 60k facebookovou fanpage, má vlastní radiovou session a YouTube kanál) a dále také čistě ženského projektu BasSistaz. Její sety vždy odraží hodně z ní samotné, jsou oduševnělé a pohybují se od surovějších deepových poloh až po melodické nebo soulful věci. Její hudební záběr však rozhodně nekončí u drum and bassu, kromě něj od ní můžeme slyšet často i house (rezidence v pražském Groove Baru a projekt Revier se Sta), bass & club music (Liquid Flights 2nd stage) a další věci, které jí baví. bez bpm limitů.

Na začátek jedna odlehčující. Jak se ti daří?

Ahoj! Zastihl jsi mě zrovna po dovolené, takže výjimečně celkem odpočatě.

Jaký byl tvůj první kontakt s elektronickou hudbou a kdy to bylo?

To mi mohlo být tak 13 let, v té době jsem milovala jazz a zkoumala jeho subžánry, a tak jsem se dostala až k Nu jazzu. Ten vibe mě naprosto uchvátil.

Jak vzpomínáš na své DJské začátky? Pamatuješ si ještě na svůj první gig?

Můj první gig byl v roce 2009 v Le Mirage na I.P.Pavlova. Měla jsem na kousku papíru napsané, jak mají jít desky za sebou a klepaly se mi ruce. Měla jsem pocit, že mě každý sleduje a slyší všechny chyby, který jsem dělala. Bylo to šílený :D.

Podle čeho sis vybírala svůj DJ nick?

Chtěla jsem, aby to bylo blízko mému jménu a aby se to ke mně nějakým způsobem hodilo. Theya vychází z řeckého Theia, což byla titánka a to jméno znamená buď „bohyně“ nebo „božská“. Aby to ale neznělo tak šíleně narcisticky, Theia nebyla v rámci řecké mytologie vlastně vůbec důležitá, měla jen slavné rodiče.

Crew za kterou kopeš?

Řekla bych, že sama za sebe, ale to by mě kluci asi ukamenovali. Takže v dnb za liquid crew samozřejmě.

Styly, které od tebe můžeme slyšet?

Uff..no jestli chceš odpověď, tak je jich fakt hodně. Mám ráda i hodně hybridní hudbu, která se nedá moc nikam zařadit, říkáme jí „divnohudba“.

Co si ráda poslechneš ve volném čase?

V telefonu mám teď dost tvrdšího techna, bassu, pár vybraných kousků housu a poslechovějšího instrumentálního grimu. Jinak poslouchám taky hodně podcastů od svých oblíbenců a technicky se inspiruju.

Tvůj první kontakt s Shadowboxem? Jak jsi se dozvěděla, že nějaký Shadowbox vůbec existuje?

První kontakt byl asi skrze Shadowbox akce v Roxy, kam jsem pravidelně a ráda chodila.

Jací interpreti podle tebe stojí v současné době za pozornost?

Special Request, Objekt, Dark0, Peverelist, Randomer, Murlo, Kelela, Sevdaliza, aaa to by byl fakt nekonečnej seznam!

Prozradíš nám nějakou zajímavou historku z hraní nebo z návštěvy nějaké party?

Si mě rozesmál. Ti, kteří mě dobře znají vědí, že podobná historka se mnou nastává téměř na každé akci, ale nevím, co z toho by se dalo zveřejnit. Možná teď jedna z Berouna:

Já: „Tyjo, máte to tu celkem hezký, jsem v Berouně dneska poprvé.“

Promotér: „Ale ty už jsi tady dvakrát hrála“.

Tvých aktuálních TOP 5 a TOP 5 all time?

Asi se ode mě očekává i nějaký dnb co? Tak jo no :)

  1. Alix Perez & Sabre – Solitary Native
  2. Blu Mar Ten – Overwhelm (Seba remix)
  3. Fierce & dBridge – Twilight
  4. The Levels feat. dBridge – We Could Be
  5. Calibre & Marcus Intalex – Meltdown

Jakým koníčkům se kromě DJingu věnuješ ve svém volném čase?

Ha ha, v jakym jako volnym čase? :) Mám kočku a mazlím se s ní.

Co bys popřála Shadowboxu do budoucna?

Ať se vzchopěj chlapáci! A samozřejmě jen to nejlepší.

Díky za rozhovor a ať se daří!!!

Já díky!

Theya na síti:

FB Fanpage

publikoval STANJAH