Stanjah a jeho Scéna v kostce, tentokrát s Neighbourem

Osmé pokračování Stanjahovy pravidelně nepravidelné rubriky s názvem Scéna v kostce je venku! Pozvání nyní přijal zástupce oblíbeného pražského projektu Parallel Activity, Neighbour.


27. 2. 2018, publikoval STANJAH

Na začátek jedna odlehčující….Jak se ti daří?

Já myslím, že dobře a bude ještě líp :).

Jaký byl tvůj první kontakt s elektronickou hudbou a kdy to bylo?

Jako malej jsem koukal na Paskvil, který vysílala Česká televize, a už tehdá mě elektronická muzika bavila. Tou dobou jsem si začínal kupovat časopis Report, který dnes již v tištěné formě nevychází. K tomu časáku byly vždycky přibalený cédéčka s muzikou. Touhle cestou jsem se dostával k hudbě, která kromě Radia 1 nikde jinde nejela. A pak mi hodně pomohli kámoši, klasika, že jo. Sharovali jsme mezi sebou cédéčka skoro se vším, co bylo „non commerce“. A taky jsme začali s bandou chodit do Roxy na partošky.

Jak vzpomínáš na své DJské začátky? Pamatuješ si ještě na svůj první gig?

Právě v Roxy jsem si řekl, že začnu hrát. Byl jsem na kultovním mejdanu Bush, na kterém vystupoval High Contrast. Klub byl úplně plnej, a když jsem viděl, jak crowd kopíruje energii jeho setu, tak jsem si řekl, že tohle chci umět. Hodně mi dalo, že jsem tou dobou začínal hrát s Blofeldem. Jak jsme začínali spolu, tak jsme si rychleji předávali zkušenosti. Bylo to hodně formou pokus omyl, neznali jsme tehdy další djs.

První gig si pamatuju, bylo to v Le Mirage na Ípáku. Odehrál jsem hodinu, přičemž jsem mixoval jenom intra, ale i přes to mě to děsně bavilo! Pak jsem se radostí z toho zhulil tak, že jsem si chvíli pospal na stole. Na tohle se nezapomíná…

Podle čeho sis vybíral svůj DJ nick?

DJ Neighbour jakože vznikl docela omylem. Chtěl jsem se jmenovat v doslovným překladu do čestiny DJ Bližní. Jakože budu předávat energii parketu skrze beaty. No a ejhle… On Neighbour fakt znamená bližní a nejenom soused. Nicméně nikdo tenhle význam nezná a tak se ze mě stal soused.

Projekt, za který kopeš?

Parallel Activity, dnb formace, v níž společně působím s djem Frockem. Mixujeme spolu drum and bass, který máme rádi, a baví nás. Nenecháváme se žánrově limitovat, nám jde o to, aby to vajbilo. Jsme schopný otvírat deep-liquid setem či zavírat svižným drum and bassem s neurem.

Styly, které od tebe můžeme slyšet?

Jako Parallel Activity drum and bass a jako DJ Neighbour rovný beaty.

Co si rád poslechneš ve volném čase?

Naprosto unlimited cokoliv. Hodně si ladim Radio 1 a díky němu objevuju jména, která pak poslouchám nebo hraju. Ze zahraničních kapel mám rád třeba Fat Freddy's Drop, Sofa Surfers ,The Herbaliser nebo hip hopáky The Mouse Outfit. Česká muzika mě baví taky. Rád si dám Zrní, Tata Bojs, Midi Lidi nebo dnes již neexistující Khoibu či Emu Brabcovou. Ale rád si pustím třeba i jazz. Z tohohle ranku určitě stojí za zmínku Dave Brubeck a nesmrtelnej Louis Armstrong…

Tvůj první kontakt s Shadowboxem? Jak jsi se dozvěděl, že nějaký Shadowbox vůbec existuje?

Po Bushi mám pocit, že v Roxy navázala na dnb mejdany Shadowbox night, jestli se nepletu…? Takže skrze řadu super akcí, na kterých jsem slyšel Brookes Brothers, Makota s Deezim a spoustu dalších super jmen.

Jací interpreti podle tebe stojí v současné době za pozornost?

Za drum and bass určitě Ed:It, jehož zvuk mě děsně baví. Na podzim jsem hrál v Crossu na Double Trouble a na druhý stagi hrál Ed:It. Trochu jsme se překrejvali, tak jsem hned po setu běžel na dolní stage si ho poslechnout a hrál skvěle. Jinak mě už řadu let baví Calibre, Break, Silent Witness, Scott Allen a další…

V rovných beatech patří mezi mé oblíbené Juan Deminicis, Guy J, Guy Mantzur, Anthony Yarranton či Maya Jane Coles. Nejsem nějak úzce profilovanej soundem, ale mám rád, když je to krapet progressive.

Tvých aktuálních TOP 5 a TOP 5 all time?

All time dnb:

Justify – Trei

Climate (Cause 4 Concern Mix) – Matrix, Fierce

Strange Behaviour – Switch, Icicle

Blackjack – Mercy

Eastern Gates – Cern

Current roviny:

Luna (Oxia and Nicolas Masseye) – Marc Romboy and Stephan Bodzin

Go! – Adriano Dodici, Alessandro Tognetti

Nocturnal – Sam Ball, Scope

Sunlight (Juan Deminicis Remix) – Vitaly Shturm

Music is Hypnotizing (Blood Groove and Kikis Remix)

Jakým koníčkům se kromě DJingu věnuješ ve svém volném čase?

Zevluju, čtu si, poslouchám muziku, rád chodím do přírody. A taky miluju cestování, a to zejména hory bez ohledu na roční období.

Co bys popřál Shadowboxu do budoucna?

Ať se daří a šlape vám to :)!

Díky za rozhovor a ať se daří!!!

Taky díky!

DJ Neighbour FB Fanpage

Parallel Activity Project

Parallel Activity Mixcloud

publikoval STANJAH