RECENZE // STABILIZER: 'CANINE'

Nový objev britského breakbeatového labelu Plastic Raygun přichází s debutovým albem. 'Canine ' znamená „psí špičák“ a Plastic Raygun i sám Stabilizer do svého nového kousku vkládají velké naděje. Určitě ne plané, protože tohle je ambiciózní album, na kterém se podíleli MC Chickaboo, Figure Of Speech nebo zpěvačka Rachel Roberts.


13. 7. 2004, publikoval bartias

text: RADIM BARTÍK

Jedenáct plnohodnotných breakových skladeb (a jedna mezihra) rozdělil Stabilizer do dvou poloh. První s menším počtem zástupců můžeme označit jako „pomalejší zasněnější aranže“. Na breakbeatovém albu mohou zprvu působit jako vata, ale jen pro vyplnění prázdného místa rozhodně nevznikaly. Docela by mě zajímalo, jestli Stabilizer někdy s radostí poslouchal downtempo (Shakka, Downtip). One Ten Truck dokonce výrazně připomíná zvukové koláže DJ Shadowa.

Druhou plnou vypalovaček si můžeme pracovně pojmenovat „funky rozjetý break“. Věci jako Unbreakable, What It Takes, Dirty Funk nebo Low Slung mají dostatečně hutný zvuk i silný tah, což z nich dělá nebezpečnou i dobrou společnost na taneční plac. Nejdůležitější ale je, že obě polohy mají jednotný zvuk dochucený špetkou podmanivé melancholie. ‚Canine‘ drží pohromadě a CD mechanice s přehledem vládne.

STABILIZER: CANINE
Plastic Raygun 2004
 www.plasticraygun.co.uk