THE PROFESSIONALS (10.) // JAY B.

Po dlouhé době se ozývám s dalším dílem profíků, ač se jedná o jubilejní;) desátý díl, tak jsem si nepřipravil rozhovor opět se zahraničním hostem, ale měl sem to štěstí narazit na šéfa českého breakcorového labelu „Hardliner“. A tuším, že i pro ty co název tohoto stylu slyší poprvé, bude interview velice zajímavé:) http://hardliner.unipex.cz/


5. 9. 2005, publikoval kubatko

text: Kubatko

Pro lidi, co slyší slovo hardliner poprvé, mohl bys pár větami nebo slovy, jestli to zvládneš, definovat zvuk vašeho labelu?

Zajímá nás, obecně řečeno,extrémní elektronická taneční muzika. Stylově bych nás mohl definovat jako breakcorový label. Ovšem slovo breakcore znamená v elektronické scéně to samé jako hardcore ve scéně rockové.

Znamená to, že se v útrobách Hardlineru skrývají i pomalejší věci s ovšem ponurou atmosférou?

Něco by se určitě našlo!

Když si zřejmě většina lidí poslechne vaše ukázky, při prvním poslechu jí zřejmě lehce odsoudí, co tobě tahle hudba samotná přináší a proč se ti líbí a baví tě víc, než ostatní odnože dnb?

Samozřejmě, že se tvrdá až agresivní hudba nemusí někomu líbit. Já osobně ale mám rád muziku, která je tvrdá a která je temná. Jestliže se budeme bavit přímo o d'n'b, tak mě většina současné produkce docela nudí a moc ji nevyhledávám, protože tam chybí ta „našláplost“ a energie. Naopak breakcorová scéna je podle mne nejprogresivnější součástí současné „taneční“ hudby. Odehrává se tam spousta nového.

Když mluvíme o těch novinkách, kdo ti připadá jako největší talent tohoto směru v Čechách do budoucna? Z osobní zkušenosti vím, že se tenhle talent snad skrývá v pražákovi Dustmanovi, který má dar oslovit něcím novým a neobvyklým i „obyčejné“ posluchače tkz. středního proudu;).

Z pražáků to je rozhodně Dustman, člověk který je velmi šikovným producentem čehokoli. Zrovna rozbíhá svůj techno projekt Skullcrash. Pak je tu můj kolega z labelu, Jindra Brejcha (Noize Punishment) a ten je podle mne národním pokladem:-) Nechci aby to znělo nějak namyšleně, ale tenhle člověk vydává na všech kontinentech a je mezinárodně uznávaným producentem. Co se týče nějakých dalších talentů, pár lidí se tu objevilo ale zatím nelze říct co se z nich vyklube…

To zní moc dobře, jak se tedy daří vašemu labelu, jak v domácím, tak mezinárodním měřítku? Máte nějaký zvláštní výběr tracků co přijdou na vinyl? A jak je to s prodejností, pokud máš nějaké informace.

My Hardliner vlastně podruhé rozjíždíme, takže těžko to nějak hodnotit. Náš poslední vinyl HLR006 vyšel čtyři roky po HLR005. Co se týče prodejnosti, je prakticky vyprodaný do celého světa (náklad 500ks). Trochu mě ale rmoutí, že v čechách o desku takový zájem není. Výběr tracků na vinyl je naprostý punk – když nás něco nadchne, chceme to vydat. Label je hlavně o vydávání muziky která se líbí nám. Zatím se zdá, že se líbí i pár dalším lidem.

Ještě se trochu vrátím k těm scénám. Jak vidíš naší scénu ve srovnání se zahraniční? Kde to nejvíc „kvete“?:) 

Ta scéna je tak internacionální že ti těžko řeknu nějaké centrum. Anebo jo: Berlín – to je z mého pohledu Mekou breakcoru. O české scéně toho asi moc nepovím, zdá se mi že ji tvoří pár lidí. Na to se zeptej starejch harcovníků jako sou třeba Yukimura nebo Raveboy.

Při pohledu na vaše stránky vidím chystanou kompilaci a pár známých jmen (Panacea nebo The Reedemer /DJ Scud a Panacea/, které si pamatuji ještě z dob, jak ranného, tak pozdějšího Positionchrome), jedná se o průřez několika let? nebo zahrnuje čistě novinky? Jaký byl impulz pro stvoření této kompilace?

Tohle CD je takový kostlivec ve skříni. Noize Punishment sehnal před pár lety exkluzivní tracky pro kompilaci, kterou chtěl vydat na svém labelu Rigid Crash. Plán byl udělat průřez celosvětovou scénou, ale nakonec z toho nějak sešlo. Když jsme obnovili Hardliner, spousta lidí se začala ptát „a kde je ta kompilace připravovaná Noize Punishmentem?“ Rozhodli jsme se tedy toto 2CD vydat v limitované edici, aby jsme splatili dluh a všechny tyto písničky spatřily světlo světa:-) Mimochodem, jeden z tracků na kompilaci patří také jedné známé pražské d'n'b postavičce, která vystřihla masivní ragga breakcore – víš o koho jde?

Bohužel, prozraď;)

Sugrivah vs. Hanuman – Visit Ya Dealer.....říká ti to něco?

Taktéž bohužel, sem looser:)

EGGG

Aááá už sem doma;)

Hodnotíš breakcore jako převážně poslechovou nebo taneční hudbu? Pro mě osobně je to hodně poslechová záležitost.

Já mám rád taneční muziku a myslím že ten „mainstreamový“ breakcore je čistě taneční záležitostí. Např. ragga-breakcore, tam je to bez debaty. Na druhou stranu takový Venetian Snares není zrovna dancefloor-friendly. Takový úchylárny moc dlouho nevydržím, když si chci opravdu něco poslechnout, jdu do baroka:-)

Hehe, dobře, díky moc za zajímavý rozhovor, máš nápad, na co jsem mohl zapomenout?

To nevim, asi jen nějaký ty děkovačky..co?

Hehe to je na tobě;), klidně ahoj a nazdar;)

Okay, konec, dost bylo patosu:-)

http://hardliner.unipex.cz/

Unsane Virusez | Information War
Chainsaw | CrematorNoize Punishment | Against the Wall
Noize Punishment | Violence
Forbidden Society | The Cell
Mental Output fucks Dustman | Dental Tech