TECHNICKÁ RECENZE // KORG ELECTRIBE ER-1

Firma Korg uvedla na trh bicí syntezátor Electribe ER-1, o kterém tvrdí: „Je to nový druh syntezátoru. Snadno se ovládá a se svou novou technologií DSP syntézy bude jak začátečníkům, tak profesionálům zdatným pomocníkem při tvorbě zvuků a hudebních frází.“ A jak zapůsobil na mě?


7. 10. 2005, publikoval ANAKIN

text: Anakin

 

O CO JDE?

Electribe je bicí modul, jehož hlavní předností je, že můžete vytvářet syntetické perkusivní zvuky a z nich potom sestavovat více či méně originální loopy a skladby. Připojit ho můžete přes audio výstup přímo do mixu, k aparatuře, do sluchátek, nebo také přes MIDI konektory jako MIDI zařízení. Dále je možné zapojit externí audiosignál, který se dá také efektovat a modulovat.


ZÁKLADNÍ POPIS PŘÍSTROJE (tenhle odstavec je nuda! doporučuju přeskočit:))

electribeVizuální dojem je ucházející: relativně bytelně se tvářící krabička se stříbrnou vrchní deskou – kterou bohužel hyzdí jedovatě růžová hlavní ovládací sekce – je přehledně rozdělena do několika částí. První z nich je oscilátor, na kterém se nastavuje výška (pitch) zvuků; způsob, rychlost a hloubka modulace a samozřemě typ základní zvukové vlny (wave). Další vlastnosti výsledného zvuku můžeme upravovat v druhé části, nazvané Amp – jde o hlasitost, decay, umístění ve stereu (pan) a zvýraznění basů (low boost). Pokud jdeme níž, narazíme na ovladače ozvěny (delay) a hned pod nimi na část Part Select, kde vybíráme, který zvuk chceme editovat nebo modulovat, případně můžeme některé zvuky obohatit o kruhovou modulaci (ring mod). Ve spodní části se nachází jakási klaviatura, na které probíhá samotné programování a editování rytmů, vlevo nad ní nezbytná tlačítka record, stop a play a vlevo nahoře již zmiňovaný hlavní panel, na kterém se zadávají obecné vlastnosti skladeb, patternů, nastavení MIDI, atd.


JAK (SE NA) TO HRAJE?

Po zapnutí jsem byl nejvíc zvědavý na zvukové možnosti nástroje, proto jsem si hned přehrál většinu výrobcem nastavených patternů. První dojem byl velmi dobrý, ale po delším poslechu, jsem se nemohl ubránit dojmu, že i když to celé výborně basuje a výšky jsou opravdu čisté a zřetelné, plnému zvuku chybí výraznější středové frekvence. Po chvíli jsem neodolal a začal kroutit různými ovladači – zde jsem poprvé ucítil největší kouzlo této hračky: i když modulačních prvků není moc, dá se jejich pomocí vytvářet nepřeberné množství zvukových variací. S úsměvem od ucha k uchu jsem si vydržel hrát s těmi deseti „kroutítky“ a čtyřmi tlačítky asi půl hodiny.Opravdu mě nadchla výborná delay, se kterou jsem si připadal chvíli jako Mad Professor, chvíli jako Chemical Brothers :) Skvělé také je, že extrémě nízkými hodnotami a použitím automatizace (o té si povíme za chvíli), můžete vytvořit efekty typu flanger, nebo chorus a pokud budete vykrucovat opravdu zběsile, drum loopy se začnou chovat jako hodně úchylné robotické plochy, ze kterých není problém plynule přejít zase pěkně zpátky do beatu.

Další neocenitelnou vychytávkou je automatizace. O co jde? V libovolné stopě kteréhokoliv patternu je možné v reálném čase nahrát modulaci kteréhokoliv zvuku. Je to opravdu jednoduché: zapnete record, něčím otáčíte, ono se to zaznamená, stopnete a napříště už se to přehrává i s tím co jste „nakroutili“. Má to ale jednu nevýhodu, která mě dost zamrzela: ke každé stopě můžete automatizovat jen jeden parametr.


er-1VYTVOŘ VLASTNÍ BEAT

Zde toho není moc k řešení, programování je podobné jako u jiných drummašin. Nastavíte tempo, k čemuž slouží šikovné jog-wheel, které hodně urychluje i pohyb mezi patterny a v menu vůbec. Pak už přepínáte jednotlivé stopy a pro každou zadáváte na spodní klaviatuře pozice jednotlivých „úderů“. K dispozici jsou 4 syntézou vytvářené a 4 přednastavené (2 činelky, velký činel a tlesknutí) stopy. Také je možné nahrávat – opět velmi jednoduše – i v reálném čase: zapnete record a vyťukáváte rytmus. Samozřejmě nezůstáváte omezeni na tvorbu jednotlivých loopů, ale máte možnost vytvářet celé skladby se spoustou změn.


KOUPIT, ČI NEKOUPIT?

Z výše napsaného je jasné, že odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Za velmi nízkou cenu (necelých 5000,– bez DPH) pořídíte kvalitně hrající mašinku s relativně velkými možnostmi. Výrobek bych díky jeho velikosti a intuitivnosti ovládání doporučil DJs, kteří chtějí své sety okořenit něčím speciálním (snadnou synchronizaci tempa zajišťuje tlačítko TAP), i živým kapelám, které hledají nové zvuky do rytmické složky. Ve studiu ho určitě uplatní tvůrci stylů techno, house, dub a experimentální elektronické hudby, výraznější využití asi nenajde v drumandbassu, nebo breakbeatu.

V této recenzi se mi podařilo zachytit jen část možností nástroje Electribe. Pokud vás něčím zaujal, doporučuji zajít za prodejcem a vyzkoušet na vlastní kůži. Určitě to bude stát za to.

Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.techno.cz
Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na splátky) v Maxistore, Bořivojova 57, Praha 3.
Email:
x@maxistore.cz
Tel.: 222 722 999

publikoval ANAKIN