Experimentators: Kofe-In chystají album ovlivněné d'n'b

Není kofein jako Kofe-in. Přesto mají obě slova ledacos společného. Látka povzbuzující tělo i mysl na jedné straně a stejně povzbuzující svěžest čišící ze spolupráce opavských muzikantů a elektronických mašinek ve spojení s českou lyrikou. Jestli už máte dokola ohranou většinu desek, kterou pouští DJové v klubech, možná byste měli zpozornět…


16. 1. 2007, publikoval win.cent

TEXT: WIN.CENT

…Tihle kluci hrají živě a finišují v přípravách debutového alba. A tak jsou ideálním úlovkem do naši nové rubriky Experimentators, kde hodláme zpovídat muzikanty, DJe a producenty, kteří dělají něco jinak, nově. Na otázky nám odpovídal frontman téhle party Jan Kunze.

Jseš cestovatel, básník, trochu promotér, skladatel, frontman… Necítíš se občas v těch mnoha rolích schizofrenně?

Někdy cítím, že toho mám hodně, ale schizofrenik nejsem. Doufám. Hlavně je to o tom, že mě všechny ty role baví. Psát texty, makat na muzice, organizovat, spolupracovat se zajímavými lidmi. Pamatuju si, že na naší základce visel nad tabulí obrovský nápis „Bez tvořivé práce parazitem společnosti!“ :-) Asi mě to nenávratně poznamenalo. Mám v sobě takový vnitřní motor, který mi nedovolí zastavit.

A čím jsi nejvíce a nejraději?

Všechny tyhle polohy jsou mojí součástí, neodděloval bych to. Někdy jsem víc to, podruhé ono, záleží na tom, co zrovna v danou chvíli dělám. I když je pravda, že celoročně nejvíc času věnuju muzice a textům. Teďka je to hlavně Kofe-in, a taky připravuju k vydání novou knížku.

Odhlédneme teď trochu od mistra frontmana a podíváme se na vaši hudbu. Mícháte elektroniku a živé nástroje. Jaká to je vlastně směs elektroniky? Které žánry vás nejvíce inspirují?

V současné době nás z elektroniky nejvíc inspiruje drum’n’bass (viz singl Ikaros, na který přinášíme exkluzivní náslech). Rádi však  brouzdáme i v tranceových a houseových vodách. V té naší hudební směsi ale můžeš slyšet taky jazz, funky nebo rock. Vychází to z cítění jednotlivých muzikantů, kteří v Kofe-in hrajou. Třeba náš kytarista dřív hrál jen v jazzových formacích. Chceme v naší muzice zachovat instrumentální živost a dávat si navzájem dostatek prostoru. Všichni vycházíme z živého hraní. Mašinky jsou pro nás jeden z prostředků, jak dělat hudbu, rozšiřují naše zvukové a technické možnosti. Do budoucna se nebráníme ničemu, chceme experimentovat. Žádnou stylovou čistotu v tom nehledej.

Je na albu hodně cítit drum’n’bass?

Některé skladby mají čistě drum’n’bassový podvozek, jindy se melodie nese třeba na těžkém hip-hopovém nebo tech-houseovém beatu. Ale je pravda, že drum’n’bassové postupy jsou u nás velmi výrazné a časté, určitě je nepřeslechneš. Přestože tento styl je pro nás zásadní inspirací, najdeš v naší hudbě i spoustu jiných vlivů. Řekl bych, že každá skladba je výlet někam jinam.

A bude to vlastně album jako takové, nebo spíš demáč? Kolik skladeb se chystáte na cédéčku vydat?

Bude to EP s pěti nebo šesti skladbami. Rozhodně se budeme snažit, ať je to maximálně dotažené, žádné demo neplánujeme. Prostě regulérní cédéčko se vším, co k tomu patří. Taky bychom rádi dali naše tracky k dispozici nějakým schopným remixerům. Některé spolupráce už se rýsují. Remix přislíbili například producenti Jock the lock, Trixie, Win.cent a další.

Kofe-in je hodně mladá kapela, zato složená z ostřílených muzikantů. Jak dlouho společně fungujete?

Kofe-in vznikl na začátku roku 2006, fungujeme necelý rok. S některými kluky z kapely jsme se už dřív potkali v různých hudebních projektech anebo jsme o sobě alespoň věděli. Vize téhle kapely v nás zrála celý minulý rok, postupně jsme hromadili nápady a pak jsme to tak nějak přirozeně dali dohromady.

Jste jedni z mála, kteří se do taneční hudby rozhodli tvořit české texty. Už vás angličtina omrzela? Vždyť je „houpavější“… Nehodila by se k vaši hudbě víc?

Chtěli jsme to prostě zkusit česky, jinak než ostatní. Je pravda, že na tohle si tady nikdo moc netroufá. Taky se to v podstatě nabízelo v návaznosti na moje literárně-hudební projekty, jako je Hičhaikum – což je stále fungující projekt na bázi tzv. slam-poetry, ve kterém je text nejdůležitější složkou vystoupení a hudba dodává atmosféru. V tomhle projektu hraje náš saxofonista a flétnista Honza Tengler a brácha Petr Kunze coby šéf elektroniky a strunných nástrojů. Myslím, že čeština je skvělý jazyk, barevný, zajímavý a ještě k tomu náš rodný. Umíme se v něm nejlíp vyjadřovat. Taky mi přijde trochu směšné, když některé české kapely zpívají jednoduché anglické banality, protože nejsou schopné v cizím jazyce kvalitní text napsat. Je ale možné, že v budoucnu anglické texty taky zkusíme. Nebráníme se tomu.

Zamilované dopisy a nadšené ohlasy od fanynek a fanoušků zatím asi sbíráte především na Moravě… Chystáte se prorazit i do Čech nebo na Slovensko… nebo do zahraničí?

Musím s potěšením říct, že všude, kde jsme hráli, byly ohlasy fakticky moc dobré až bouřlivé. V jednom klubu to lidi rozdivočili tak, že jsem měl pocit, že ten barák brzo spadne. Normálně se tam houpala podlaha! Zamilované dopisy nebyly, ale fanynky máme rozhodně rádi :-) Za pár dní, 23. prosince, hrajeme v jednom z nejlepších bratislavských klubů –Subclubu. Taky se nám rýsuje vystoupení na jednom festivale ve Francii, možná klapne i pár koncertů ve Španělsku. Všechno je v jednání. Koncertování nás baví, takže rádi hrajeme kdekoliv. Samozřejmě chceme hrát po celé České republice i na Slovensku. S nějakým prorážením bych se nezabýval. Důležitá je zajímavá kvalitní muzika.

Pro více informací čekujte www.kofe-in.cz. Poslechněte i náslech na jednu z chystaných skladeb – Ikaros.