Recenze // ESS / Björk & MJ Cole RMXs / Mixmaster Doc

19:30, TV Novak: Hloubkový návrh na řešení plynové krize přednesl Kremlu Andrey Burtaev. Americký senát odhlasoval vydání speciálního balíčku releasů pro posílení tamní ekonomiky. Islandská diva Björk bojuje za záchranu svého ostrova radikálním způsobem. Dnešním borcem nakonec Poulíček.


4. 2. 2009, publikoval ahz

text: ahZ

Electrosoul System – Bookworm / Deep Blue
FILM026 (Soundtrax)

Lucie: Máme středu, 4. února a jsou tu hlavní zprávy dne. Dobrý večer. Návrh řešení plynové krize dnes na tiskové konferenci přednesl Rus Andrey Burtaev vulgo Electrosoul System. Tento agilní skladatel, který se ve své tvorbě poslední dobou věnuje opravdu hlubokým tématům, vydal neoficiální plynový soundtrack, jenž dokazuje, že tělo i mysl lze zahřát i bez pomoci ložisek ruského zemního plynu. Více v reportáži, kterou připravila Veronika Valčumová, Veroniko?

Veronika: Co má společného ložisko zemního plynu a muzika na výlisku Film026? Jedno slovo: Hloubka. Z obou tracků, které se na dvanáctipalci vyskytují vás v tomto chladném období zahřeje více druhá strana s názvem Deep Blue. Po pomalém rozjezdu a poměrně nenápadném dropu z hlubin pomalu vykrystalizuje syntezátorová melodie, Rusův to typický rukopis posledních dní. V Deep Blue jde o ruskými bylinami ovlivněnou smyčku, která se posléze rozjede do již šlapající atmosférické jízdy. První stranou desky se pomalu, ale důkladně prokousává Bookworm. Jak už název napovídá, nepůjde o veselý příběh z petrohradské knihovny, ale o promyšlenou mapu chodbiček bez výraznějších vykouknutí na povrch. Co obě strany ale dokonale spojuje, je zvuková čistota a preciznost poskládaných zvuků. Veronika Valčumová, televize Novak.

Lucie: Děkujeme, Veroniko. Nevím jak tobě, Rayi, ale mně se z toho ještě teď houpají kolena.

Ray: Máš pravdu, Lucie, nám nezbývá než dodat, že film s označením 26 je již k mání.


Björk vs. Akira – Machines / MJ Cole vs. Eveson – Sincere
NAUGHTY001B (Naughty)

Ray: Na Islandu to vře. Se zadlužeností tohoto ostrovního státu, který byl ekonomickou krizí vážně zasáhnut, bojuje zpěvačka a tamní rodačka Björk. Její spolupráce s dalšími třemi hudebníky vyústila ve vydání nízkonákladové desky na divokém labelu Naughty. Na první straně se objevuje bootleg její skladby Machines, kterou k obrazu svému předělal český dj Akira. Skladba jeho přispěním získala drive a…

Lucie: Musím tě přerušit Rayi, ale dostávám pokyn ze studia, že nejde o onoho českého dje a šoumena, nicméně o japonského hudebníka Akiru, budu tě někdy muset vzít na opravdovou párty, ale to až po sportovních novinách. Zpět k Machines bootlegu. Skladba Akirovým přispěním získala drive a pevný spodek v podobě basové linky, která spolehlivě boří subwoofery. Druhá strana představuje předělávku starší písně Sincere od britského 2stepaře MJ Cole, o němž se nám podařilo zjistit, že prý vyrůstal a pracoval v prostředí jakési anglické garáže, věřme, že se mu již daří lépe. Zmíněnou skladbu do bub´n´basového hávu předělal mladík Eveson a šlape neméně kvalitně jako strana první.

Ray: Zůstaňte s námi!

Mixmaster Doc – Mr. Scott / She Dances
SONOROUS005 (Sonorous)

Ray: Americkému senátu byl dnes docentem Mixmasterem představen protikrizový projekt zvučné laboratoře Sonorous, jímž se autor snaží ponoukat tamní chudnoucí obyvatelstvo k pojídání hmyzu. Více už v reportáži Tomáše Hauptfotra,…Tomáši?

Tomáš: Nápad se vylíhl v hlavě mladého amerického vědce, docenta Mixmastera, když ve své laboratoři zkoumal využití hmyzu v potravinářství. Výsledkem jeho výzkumů je gramofonová deska, do jejíchž drážek, konkrétně strany s názvem Mr. Scott, což je, jak se nám podařilo zjistit, vědcův laboratorní potkan, zanesl docent poselství prostřednictvím hmyzích samplů. Sám docent k tomu řekl asi toliko: „Jde o první výlisek, první vlaštovku, přičemž uvidíme, jak se osvědčí v praxi. Začali jsme u zvuku bzučící mouchy, jenž je ve skladbě následován zvukem rozpláclé mouchy. Tyto zvuky každý dobře zná. Zvlášť tady v USA máme much přehršel a je potřeba je vychytávat. Máčené v medu chutnají opravdu výběrově! Druhou stranu desky jsme pojali jakoby motivačně. V tracku se objevuje nápadný sampl Let´s Go!, kterým se snažíme apelovat a občany takříkajíc popostrčit k činům. Strana dostala název She Dances, čímž jsme veřejnosti snažili představit ideál současné americké hospodyňky, jež rozradostněna tančí nad večerní tabulí plnou chutného hmyzu.“

Lucie: Hihi, no nevím nevím, jestli se tento nápad uchytí i u nás. Co vás čeká nyní?

Ray: Vás sportovní noviny a nás párty, ale až po reklamě. Hezký večer!

http://www.junglistz.co.uk/…_podcast.mp3