Calibre: Génius nebo blázen?

„Don´t know.“ Genius nebo blázen, napadne hned posluchače. Jinak si Calibrovu odpověď na otázku „How the f*ck is possible to make so many tracks?“ v rámci jednoho nedávného rádiového rozhovoru nelze vysvětlit. A protože hranici, oddělující blázny od géniů lze měřit dosaženým úspěchem…


3. 5. 2009, publikoval ahz

text: AHZ

… jeho si s ledovým klidem zařadíme do kolonky „génius".  Na irského mága jménem Calibre se jako na málokoho z drum & bassové scény hodí hláška o producentském průjmu. Myšleno s tou největší úctou, doplněno o to nejhlubší pukrle.

Calibre už v Praze byl. Bylo to poměrně dávno, konkrétně na Planet Sound indoor festivalu na Výstavišti před Asian Dub Foundation v roce 2004. Tam byl dle tehdejších návštěvníků zvuk takříkajíc na pěst. To by se vzhledem k tehdy panujícím technickým poměrům na druhých stagích dalo pochopit. Jeho hvězda tehdy ještě ani zdaleka tak nesvítila, jako lasery krájející Hackenovo bílé těsto v Sazce. Na pováženou ale je, že ona totiž ta hvězda u nás v Česku Calibrovi nesvítí nijak zvlášť ani dnes. Což je fakt, který je díky nehitovosti jeho tvorby pochopitelný, přesto leckoho dohání k šílenství. My ale zůstaneme v klidu, protože víme, že Dominick Martin je kalibr, který nepodněcuje svou hudbou k agresi. Jeho harmonie se nikam nederou, nejsou greed ani universal, často nejsou snadno zapamatovatelný ani přehnaně intoušský.

Calibre si za ta léta produkování vytvořil zvuk, který můžeme označit za nadčasový. Za tímto slovem mnozí vidí PR hantec, tolik používaný u jmen z jiných stylů, která jinak podobným kalibrům nesahají ani po rozmázlý bláto na podrážce bot do rakve a u kterých se nelze o nic pro hudbu skutečně přínosného opřít. Calibre na drumandbassové scéně funguje už od roku 1998 a již dnes má na kontě víc jak dvoustovku vydaných tracků. Calibre by se mohl smát, cucat si svý pivko bez pěny, dlabat z hrnce irish stew a kynout a kynout. Jenže to se neděje. Dál nás zavaluje tunami tracků, o nichž jen analfabet může říct, že jsou špatný.

Květnová Take Control bude bezesporu výjimečná, silnější než dřív. Už nějaký ten týden omarkovaná titulem nejlepší drumandbassová party roku, k tomu nejznámější tuzemský booking Shadowbox slaví 10. narozky a zahrát a ukázat se v čase své největší síly přijede právě Calibre. Lze tedy říct, že kdo tam nebude, může si až do letních Ždánic, kam dojedou další inovátoři Commix, plačky rvát kštici.