Koogi: Drum & bassu se hned tak nezbavíme

Pokud pravidelně sledujete Shadowbox, neuniklo vám, že budeme na páteční Take Control pokračovat v oslavách našich 10. narozenin. Proto jsem vyzpovídala Koogiho a zeptala se ho na počátky rozhlasového pořadu, jeho vztah ke Calibrovi, ale i postoj k anketám a na budoucnost drum & bassu.


19. 5. 2009, publikoval danko

ptala se: DANKO

Drum & bass se od začátku tvého působení na scéně hodně posunul. Když zapneš R1, je nepravděpodob­né, že bys hned nezaslechl nějakou hitovku od Pendulum, Hospital crew apod. Vždy tomu tak ale nebylo. Pamatuješ si ještě, když vznikal rozhlasový Shadowbox, jak jsi přesvědčoval vedení, aby dalo prostor dnb? Šlo to lehce?

Je fakt, že vedení Rádia tenkrát drumandbassu nijak zvlášť nefandilo, ale pokud si dobře pamatuju, tak žádný problémy nebyly. Asi se jim něco podobného zrovna hodilo do programu, to už teď přesně nevím. Každopádně po pár letech vysílání byla tendence pořad dokonce zrušit, ale mezi posluchači se zvedla vlna nesouhlasu, tak to jen zredukovali na současnou podobu. Dřív se totiž vysílalo každý týden a dokonce snad i dvě hodiny. Dnes je podle mých informací situace jiná a spolupráce podle všeho klape dobře. Jen by mohli dát Nitrousovi nějaký denní směny, aby posluchač nemusel slyšet pořád jen Pendulum a Hospital.



Shadowbox oslavil 10 let s Kasrou teď s Calibrem. Hrál jsi s ním už na Planet Sound před 5 lety a tím si splnil svůj sen, je to tak?

To ne, opravdu nemám sny o tom, jak hraju na stejný party s mým oblíbencem. Navíc zrovna tenhle večer nebyl nijak extra. Hrál jsem nějak zkraje do prázdné haly a ani Calibre si neužil moc vstřícný atmosféry. Zahrál dobře, ale těch málo lidí, co tam na něj bylo, se stejně asi víc těšilo na Ed Rushe s Opticlem.

Už máš nějakou představu, co budeš na TC hrát? Padnou věci od Calibra nebo to necháš na něm?

Hraju po něm a od toho se to tak trochu odvine. Matnou představu mám, ale uvidí se až na místě, jaká bude nálada. Nicméně nějaký věci od Calibra stoprocentně padnou.) Jen doufám, že tam budou lidi, kteří vědí, na co přišli a nebudou se dožadovat těch Pendulum.)

Je pro tebe pořád nejlepší producent? Stíháš vůbec to kvantum desek, co vydává, poslouchat?

Nejlepších producentů je víc. Teď zrovna třeba Instra:mental. Ale Calibra samozřejmě stíhám sledovat, pořád se těším na nový tracky. Je obdivuhodný, jak vysoko si dokáže udržet laťku kvality i při takovém kvantu hudby, kterou pořád vydává. Slyšel jsem teď nějaký jeho nový věci z chystanýho ne-drumandbassovýho alba a jen mi klesla čelist… Doporučuju si stáhnout Preshovu Samurai Show, kde měl Calibra a DRSe.

Stíháš  pořád aktivně sledovat releasy, co vycházejí, nebo si koupíš občas svátečně“ nějakou tu pecku? Kolik máš vůbec doma desek, jestli smím být tak troufalá?

Určitou skupinu labelů a producentů sleduju pořád docela pečlivě a hlad po nový muzice mě nutí shánět pořád něco novýho. Kupuju pořád spoustu muziky, ale převážně digitálně. Desek mám až moc, určitě několik tisíc. Ale vzhledem k tomu, že jsem se v posledních letech několikrát stěhoval, tak je pořád ještě nemám všechny doma a na jednom místě. Trochu se bojím okamžiku, až se tak stane.

A teď z jiného soudku. Jako jeden z prvních průkopníků dnb jsi zažil mnoho akcí, dostal ses do kontaktu s lidmi z české i světové taneční scény, jsi jedním z nejrespekto­vanějších tuzemských DJs Máš pocit, že ti tvá hudební kariéra něco naopak vzala? Změnil bys teď něco?

Nejsem ready na filozofický rozbory, tak odpovím krátce. Za tak dlouhou dobu by bylo divný, kdybych nenašel něco, co bych udělal raději jinak. Ale myslím, že nemá význam se tím zabývat, tak jsem o tom nikdy moc nepřemýšlel.



M
áš v plánu v blízké budoucnosti nějaký další projekt nebo se soustředíš už jen na práci, občasné hraní a rodinu? Co tvoje alterego Calvera, produkuje občas?

Už jsem to v nějakém rozhovoru říkal dřív – můj jediný plán kolem hudby je do budoucna ji mít opravdu jen jako koníček, který mi dává radost. Ano, občas se snažím trochu si hrát ve studiu, dokonce jsem poměrně zásadně zainvestoval do vybavení, ale co bude nebo nebude, to nevím.

Nedávno jsi vyjádřil svůj názor na Czech Drumandbass Awards v rozhovoru pro Drumandbass.cz: zatím pro tebe nemají moc valný význam. Jak se stavíš k Dance Music Awards, které už svou tradici mají? Mám snad i pocit, že ses kolem organizace DMA v minulosti motal - je to tak?

K DMA se stavím v podstatě stejně jako Drumandbass Awards – v našich podmínkách vyznívají tyhle ankety skoro až legračně, takže moc nechápu, k čemu je máme. DMA má tradici a i o několik tisíc víc hlasujících, takže se z těch výsledů dá aspoň něco vyčíst. Vím, že ty výsledky asi někoho zajímaj, ale já osobně nikoho takovýho neznám. Kolem organizace DMA jsem se nikdy nemotal, jen jsem pracoval pro Techno.cz, jehož majitel se v pořádání DMA angažuje už od počátků. Jediné, co jsem pro anketu udělal, bylo, že jsem v jednom ročníku hlasoval. Dělali jsme totiž na webu anketu, jak hlasujou známý tváře z naší scénky. Přišlo mi to tenkrát loajální.

Myslíš, že se počet hlasujících v anketách bude zvyšovat se vzrůstající popularitou dnb nebo tomuhle stylu dávášrok, maximálně dva?

Těžko říct, já mám momentálně spíš dojem, že vrchol popularity veškerý elektronický hudby už máme pomalu za sebou a dalších pár let se to asi nijak dramaticky měnit nebude. Drumanbassu rozhodně rok nebo dva nedávám. Toho se hned tak nezbavíme… Obzvlášť ne teď, když podle mě zažívá něco, co by se dalo nazvat renezancí. Poslední dva roky začalo zase vycházet po delší době hodně opravdu kvalitních releasů s nápadem a novým zvukem.