Profil // Instra:mental

Živě si pamatuju, jak jsem reagoval při objevu jména Instra:mental: „Proč ta dvojtečka, co je to za blázny, že se snažej odlišit zrovna takhle?“ Pak jsem se dostal k informaci, že jsou klucí dva a všechno bylo o dost jasnější. Navíc mi jejich nicky Kid Drama & Al Bleek připadaly neskutečně sexy…


1. 12. 2009, publikoval ahz

text: ahZ, ukázky: CHEMICAL RECORDS

Od té doby však už uplynul nějaký ten pátek, stačilo jen zachytit tím správným hmatem formující se cestičku k jejich tolik odlišné a v současnosti tolik inspirativní produkci. 

Zní to logicky: Se stárnoucí scénou přibývají roky i jejím tvůrcům a posluchačům. A co si budeme povídat, jump up nebo schranz techno all night long už první generace kluberů nedávají. Všechno má svoje příčiny. Úplně všechno. Tak jako se před pěti, šesti lety na Ostrovech objevil a dostal na výsluní dubstep, jako odpověď na dlouhé roky se neměnící formu tanečních parties „rovných stylů“, tak se to přihodilo i autonomic soundu ve vztahu k drumandbassu. Tím pochopitelně není řečeno, že Instra:mental vymysleli nový styl. V hudbě, troufnu si říct, už bylo vymyšleno (skoro) vše a s přibývajícími lety na kalendáři dochází k opakování cyklů, recyklaci starých nápadů a jejich hození do nových kabátů. Stejně jak to chodí ve světě módy. A Instra:Mental byli v pravý čas na pravém místě s těmi pravými recykláty. Jejich nápad vycházející jednoznačně, ne však jedině, z úspěchu dubstepu a z technických možností současných softwarů a masteringu a láska k starému elektru, IDM a discu vyústily v produkci tracků a uhranutí takové postavy drumandbassové scény jakou je bývalý člen Bad Company a nyní majitel velekvalitního labelu Exit, pan dBridge. Ten dvojici Instra:mental nejprve vydal desetipalcový singl v omezeném nákladu, jenž dostal název Intervention/Hor­se (feat. Nico), načež následovalo založení jejich společného projektu PlusUltra a vzájemná hlubší spolupráce, jejíž sladké plody začínáme sklízet prostřednictvím pravidelných Autonomic Podcastů již od ledna letošního roku. Spojením se s dBridgem Instra:mental získali na větší popularitě, nicméně rozhodně nešlo o jejich první release. Na scéně se s poměrně temnou až zrezlou, či jak ten minimalistický zvuk nazvat, produkcí objevují už v roce 2000. Spolupráce se Source Direct na značce Demonic byla však na delší dobu tím posledním, co vydali. 


Až v roce 2006 Marcus Intalex pánům vydal track Naked Zoo na své kompilačce Dat Music Vol. 1. Ta, ještě spolu s rozjetím nového labelu jejich kamaráda Paula Laidlaw s názvem Darkestral předznamenala příchod něčeho nového, spontánního nebo chcete-li autonomického: Známé tempo na jedné straně, zato rytmus mnohem houpavější, tribal feeling, zdánlivě netaneční nálada zato hromada skryté energie, kterou jakmile objevíte, chytne vás až hypnoticky za uši a nepustí. Jejich první větší počin bylo EP Sepia Tones, které vyšlo na Darkestral v krásném černo-zlatém obalu a s deskami v igelitových separé obalech, což samo o sobě odkazuje na dřívější styl balení vinylů. Kromě těch temnějších kousků jako Detuned/Dead Zone/Thugtroni­ka nebo Thugtronik umí Instra:mental právě i nádherné balady jako Photograph/Wat­ching You/Pacific Heights nebo Sakura. Vedle autorské produkce nezapomeňme na jejich remixérskou práci, která zatím čítá ofiko jen Warped Remix pro Saburuko, nicméně už řadu měsíců je znám vynikající remix pro Commix a jejich Japanese Electronic. Navíc se mluví o jejich debutovém LP, které by mělo vyjít zkraje roku 2010.

http://www.drumix.cz/…ramental.mp3

Autonomic Podcast: vítejte v budoucnosti

V květnu rozjeli vlastní label NonPlus+, kde debutovali s nadčasovou No Future a pocitovkou Wonder Where od dBridge. Letošek je ale hlavně o Autonomic Podcastech – unikátních mixovaných setech plných starých raritních ne-dnb věcí spolu s úplnými novinkami od dosti neznámých jmen, o kterých bychom, nebýt Nitrouse a jeho „Seznamte se“ tady na Boxu, třeba netušili, že vůbec existují . S Autonomic podcastem tak vznikla i samostatná neoficiální disciplína: Hádání, kdo se skrývá za trojicí otazníků ve věčně neúplném tracklistu každého z dílů. Věřte, že debat na podobné téma proběhly už desítky a, jak vidno, nejen u nás. Stačí mrknout na jůtub. Autonomic sound začíná na svých Macboocích tvořit velká řada takřka neznámých projektů a producentů. Věhlas těchto podcastů už dávno překročil stín drumandbassové scény a kupříkladu po vydání Layer 8 došlo na několik hodin k totálnímu výpadku jeho mateřského serveru kvůli desítkám tisíc přístupů během chvíle. 


Můžeme autonomic nesnášet, můžeme nad ním kroutit hlavou a polemizovat, ale to je tak vše, co se s tím dá dělat. O autonomic soundu se hlasitě mluví i mezi zastánci jiných stylů – breakbeatu a dubstepu (viz jejich společná věc se Screamem). Mamky od plotny si prozpěvují Translucent, když usilovně válí těsto na ten nejkřehčí štrúdl a to se stejným zápalem jako si omladina na celém světě v duchu recituje text orwellovské No Future. Autonomic sound a jeho hlavní průkopníci Instra:mental představují logický progres drumandbassu a věřte, že jeho nejlepší léta teprve příjdou. Vítejte v budoucnosti, ochutnávku servíruje Al Bleek z Instra:Mental v sobotu 5. prosince na párty DrumiX na pražské Lávce! Be there and be autonomic!

www.club-autonomic.com
www.myspace.com/instramentaluk
www.myspace.com/nonplusrecords