Report z Take Control s Bad Company od Tomselyho

V pátek se v Abatonu konal další, tentokrát jubilejní dvacátý díl noci Take Control. Pozvání na oslavu přijal Maldini z legendárního projektu Bad Company a talentovaný Prolix. Dále jsme si mohli poslechnout moravské duo Local Heroes, Sukiho s Bifidusem a na druhé Sety.cz stagi Philipa TBC, Kaplicka a další.


25. 1. 2010, publikoval tomsely

text: TOMSELY

V ten den bylo v Praze snad mínus 10, a tak se vydáváme směr Abaton nabalení od hlavy až k patě. Cesta je lemována velkými plakáty na další Let It Roll. Je něco málo před jedenáctou a udivuje mě velice malá fronta, čítající asi 3 lidi. Po prohlídce, zda u sebe nemáme Revolver či snad Magnum, můžeme směle vyrazit dovnitř. I když ještě nejsme dostatečně ohřátí, dáváme do šatny kromě bund i mikiny, protože čekáme, že na parketu se zahřejeme dostatečně.

Na dolní stagi hrají podle line-upu Zwooky & Halama a několik lidí se pohupuje do pomalejších beatů. My však jdeme rovnou po schodech nahoru, kde nás cestou lákají letáky na budoucí akce a my zase můžeme přemýšlet, na kterou z nich se vydáme příště. Dnes jsem ale na Take Control, a tak se pojďme věnovat jí. Na horní stagí nám mají své umění na 2 mixáky a 4 gramofony předvést Local Heroes, ale kvůli nějakým problémům s jedním gramofonem slyšíme klasický b2b set. Opět se divím, že i na parketu je celkem málo návštěvníků, a to už je jedenáctá hodina. Že by to bylo tou velkou zimou, která venku panuje, nebo že by lidi více lákala „ještěří párty“ v Kolbence? No uvidíme a budeme doufat, že snad ještě nějací lidé dorazí. Výhody to však má – nejen že nejsou velké fronty na barech, ale dokonce najdeme i místo k sezení, a tak můžeme společně klábosit a z povzdálí poslouchat linoucí se hudbu z repráků.

Chvílí se to nese v deepovějším stylu, namátkou krásný Guardian (Spectrasoul), ale jak čas plyne, tak se přeneseme do neurofunkových vod. Zbývá nám půlhodina, než začne hrát první ze zahraničních hostů – Maldini, a tak se jdeme podívat na parket. Ten už je o poznání více zaplněný a tančící třeba na Cannonball (Nosia & Phace), Causation (Prolix) nebo Deception (Noisia). Moravská dvojka je celkem dobře sehraná a jde jim to hezky od ruky. Rozhodně se neztratí ani Bautiful Lies (B-Complex), nebo Gears (Culture Shock).

Kolem nás si to do backstage šine Maldini s Prolixem a my už se můžeme těšit na „Bad Taste Night“. Dekorace se nese v duchu loga Bad Company a pult je polepen s aktuálními letáky s nápisem Bad Taste. Projekce je ve stylu Final Fantasy. Bohužel nevím proč, ale před koncem moravského setu nám plátno napíše „No signal“ a od té doby už vidíme jen černé pozadí. V poslední čtvrthodince ještě zazní Fast Forward (Kubrak), Bullet Time (BC, Spor remix), Infusion (Noisia & BSE) nebo The Unearthly (The Upbeats). Mezitím Suki mění jednu z dvojice gramofonů za dvojici CD playerů a tak to vypadá, jak už je zvykem, že se dnes od Angličanů vinylů nedočkáme. 

Potlesk pro Local Heroes a přivítání Maldiniho. Pohledem kolem sebe zjišťuji, že už se počet návštěvníků nezvýšil, ale tak na druhou stranu máme kolem sebe dost prostoru a nemusíme svádět souboje o místo. Začínáme hitovkou Ransom od Pendulum, která se zřejmě objeví na jejich připravovaném albu. Následuje Cretin od nového projektu BC a Umana – Blockhe4d, právě z kompilace Bad Taste 3. Další tancovačkou je Sub Focus – Splash a Dirtyphonics – Teleportation. Mix je celkem svižný, ještě více ho oživí Virus sound – Ed Rush & Optical feat. Ryme Tyme – Get Ill (Prolix Remix), nadšení pokračuje i se Spinhead (Blockhe4d) s breakbeatovou vložkou. Brookes Brothers – Crackdown (Shock One Remix) nám potvrdí dosti taneční začátek setu. Přitvrdíme však Halogenem (původně Bumblebee) od Spora, poté už pozměněná My World od Noisie a nakonec skvělý Control Freak od Audia také ze zmiňované kompilace Bad Taste 3.

Další na řadě je neznámá věc, tipuji na Blockhe4d, později zjišťuji, že je to jejich remix na Theme For Great Cities (Simple Minds). Energický Stuck (Passive Resistence, Uman Remix) střída odpočinkový Smooth (Sub Focus). Blockhe4d – Blok O Theque je věcí další, ale to už na řadu přichází Virus v podobě Crack Ball (Ed Rush & Optical). Poprvé ho slyším naživo a opravdu stojí za to! Sálá z něj hodně energie, a tu ze sebe vydávají i lidé, když se snaží vytvořit dobrou atmosféru. Před druhým dropem se vynoří Planet Dust (BC) a lup ho do doubledropu, krása! Nevím co je to za remix, ale neurofunková verze Deadline (Digital) se mi zamlouvá. O to víc když přibyde Absolute Zero & Subphonics – The Code (SKC remix), což si říká o rewind, který také padne.

Potlesk je na místě. Poslední dny diska nám připomínají Blockhe4d – Last Days Of Disko. Trocha odpočinku v pomalejší pasáži Space Invasion (J Majik & Wickaman). Hláška „I Don't Understand“ značí rychlý tease Heavyweight (Fresh), rychle přecházíme na Bullet Time (BC, Spor remix) a poté přichází prostor pro novinku Tor (The Upbeats). Po ní už je však pro mě cosi neidentifikova­telného. Následuje klasika: Konflikt – Messiah (Noisia remix) která zvedá ruce nahoru a samozřejmě nesmí chybět legendární The Nine (BC). Pokračujeme ve starších věcech s Hivem a Gridlokem – Standing Room Only a také Freshem – Signal. Znamená to i signál pro Prolixe, který už se objevuje vedle pódia. Další neznámá věc a to už si Prolix stoupá na pódium, nebo to spíš vypadá, že ještě někam výše, protože je minimálně o hlavu větší než Maldini. Zrovna v ten den někdy odpoledne jsem si pochvaloval novinku od The Upbeats, kterou můžete slyšet v Lifted podcastu 16. No a uběhlo půl dne a mám tu čest jí slyšet naživo! Upbeats – Untitled Evy Tekno připomínající Pacmana je tu! To už je ale druhá hodina ranní a s ní přichází last one. Tou je Body & Soul ft. Fourward – Autority. Maldini si balí věci a na pódiu už je samotný Prolix. Ten zastavuje Maldiniho poslední „desku“, následuje celkem slušný potlesk a dvoumetrový Prolix může začít.



Prolix – Watch Your Step je první věcí a snad můžeme očekávat tvrdší nálož. Tempera D, u kterého si nevzpomenu název, střídá big tune : Kingdom (Spor), po něm najíždí Deception (Noisia). V jízdě pokračuje neznámý neurofunk, pak nejspíše něco od Cause 4 Concern a opět neznámá. Dnes podruhé Blockhe4d – Last Days Of Disco, následovaná novým Prolixem. Spolupráce Black Sun Empire & State Of Mind – Sand Bag. Prolix míchal docela zajímavým způsobem, vždy když mu jedna strana dohrávala, tak jí roztočil a nechal hrát už jen druhou. Můžeme slyšet Fortress – Clockers kterou střídá velice oblíbená a hodně často hraná Ewun – Screw Up (The Upbeats Remix) a poté neznámá věc v podobném rytmu. To už ale slyšíme hip hop/electro/dnb nebo jedním slověm skvělou věc Contact (Foreign Beggars & Noisia). Následuje Gridlok – Radar z jeho nového alba. V chvíli se dokonce spustí i bílý kouř. Kvůli absence projekce byla v klubu chvílemi docela velká tma, což podtrhovalo temnou atmosféru. Nový Optiv – Krakpot a pak povedený remix na povedenou věc: Bulletproof, Mindscape and Tiki – Dark Times (State Of Mind remix), kterou se snažím v duchu zpívat. 



Podruhé za večer zazní i Teleportation (Dirtyphonics) a Prolix sází i starou Bring It On (Keaton & Hive). Jen na malou chvíli dává prostor jeho produkci – Twisted Angel a hned dává Smash TV (Chase & Status), kterou i zrewinduje. Následuje neznámá a poté potěší Block Control VIP feat. Eminem s metalovým rozjezdem. Energie v podání Prolixe s Maldinim a Vegasem – Hall Of Mirrors. „Bring The Paranoia The System Destroyed“ – určitě poznáváte City 17 (Ed Rush & Optical). Jen škoda, že nebyla od začátku.

Prolix zavelel ke chvilkovému odpočinku a hraje po sobě 3 deepovky. Hned nás ovšem zas více rozhýbe Crack Ballem (Ed Rush & Optical) a já si říkám, už aby to vyšlo. Zabíjí to Shellshokem (Noisia & Foreign Beggar), rewind! Potlesk! Najíždí podruhé a do toho pak nějaký elektro/break hodně připomínající Machine Gun od Noisie. Blíží se konec a Prolix se rozhodl drtit až do konce. Asi nějaké trochu starší věci blížící se až kulometům. Staří dobří Pendulum – Voyager, opět Pendulum, tentokrát Masochist a před rozjezdem ještě The Tide (Noisia) tvořící doubledrop!

Rewind a znova Masochist + The Tide. Na závěr ještě Konflict – Messiah a dílo jest dokonáno. Parádní neurofunková masáž v podání Prolixe je za námi. Suki s Bifidusem už mají nachystané gramofony, ale my si jdeme odpočinout a podívat na dolní stage.Tam můžeme slyšet electro/house a vidět asi 5 tančícíh lidí. Místa na sezení je dost, ale než vyrazíme směr hlavní nádraží, naposledy se ještě podívám nahoru. Lidí moc neubylo a není divu, když Bifidus Aktif se Sukim pokračují v parádní jízdě. Namátkou slyšíme Phace nebo Spora. Myslím, že akce se všem líbila i když by si určitě zasloužila větší podporu. Je čas vyrazit a do zimy se nám vůbec nechce. Bereme bundy a loučíme se s pohledem na plakát příštího dílu Take Control s Temperem D a Vicious Circle.