Report z DrumiXu od Tomselyho

DrumiX zná snad už každý český dnb fanoušek. Minulou sobotu se na Lávce konal již šestý díl, opět se zajímavými hosty. Zavítal k nám Stu z legendárních Cause 4 Concern, veliký objev poslední doby, Rockwell a Francouz Naibu. Support obstarali X.Morph, M4Y4 a Rudeboy b2b ahZ feat. MC Procter…


19. 3. 2010, publikoval tomsely

text: TOMSELY

Na místo dorážíme až po půl dvanácté a před námi je menší fronta, čítající pár holek z vedlejší diskotéky. Když po nich pánové od security chtějí 250 korun českých, tak se otočí a jdou zpět na svoji zábavu. My však pokračujeme a na uvítanou ještě dostaneme CD s aktuálním mixem od X Morpha. Po odložení věcí do šatny si ještě vyzkoušíme, jak hrají sluchátka Skull Candy, a poté už míříme k hlavní stagi.

Tam už hraje první zahraniční host, Naibu. Vlasáč s kšiltovkou se nám představuje především poslechovou, někdy až relaxační selekcí, jen škoda, že už zde nenajdeme sedací pytle jako minule. Překvapuje mě ne moc zaplněný parket, a tak doufám, že na poslední chvílí ještě pár lidí dorazí. Rozkoukávám se kolem, zdá se mi tu celkem zakouřeno, a tak se jdu zadními dveřmi podívat ven a nadechnout čerstvého vzduchu. Škoda, že je ještě zima, jinak by tu bylo velice příjemné posezení.



Vzpomínám na nedávný díl se Sporem, jak bylo všude plno lidu, tak kde jsou teď? Ještě se stihnu podívat na dolní stage, kde právě hraje polovina dua Deadly Viperz, nebo v tomhle případě spíše Deadly Perverz, Anakin. Po mixu Pon De Floor (Major Lazer) s Riverside (Sidney Samson) si to ale opět šinu na hlavní stage.

Za dohrávajícím Naibem již postává Stu. Bohužel jsem nepochytil nic z toho, co Naibu zahrál, tak se pokusím alespoň o C4C. Ještě mě přepadá žízeň, ale když si vzpomenu, že tu chtějí za čtvrtinku litru nealka 45 Kč, tak si to hned rozmyslím. Lidí na parketu příliš nepřibylo, ale co, alespoň budu mít kolem sebe hodně místa. Úplně vpředu, hned pod podiem, je „vyhrazený“ prostor pro místní tanečníky, kteří celou noc předvádějí zajímavé, nebo spíše neuvěřitelné a nepředstavitelné kreace. Já se k nim ale nepřidávám a raději zůstávám v pozadí.

Potlesk pro francouzského chlapíka a přivítání Stua. Začíná nějakou novinkou zřejmě od Cause 4 Concern, kterou hned následuje Snorkel (Vicious Circle & Universal Project) s Upbeats samplem, který jsem si v poslední době dost oblíbil. Nějaké neznámé stoupající zvuky střídá Virusácký Blabber Mouth (C4C), poté sází starou Peep Show (C4C) a nechává dlouze v mixu. To už ale zabíjejí The Sect, respektive jejich remix na Bring It (Adam F).



Zvuk je velice čistý a na takovou masáž ideální. Světla na sebe příliš pozornosti nepřitahují, ale jsme na hudební akci a na prvním místě tu je tedy zvuk. Opět Virus – Ed Rush & Optical – Get Ill (Prolix remix). V ní je opravdu hodně energie a jen tak se asi neohraje. V dálce se ozývá Deception (Noisia), kde drop je těžce postřehnutý, protože stále je v popředí Get Ill. Následuje ovšem rewind a Noisii si můžeme vychutnat od začátku. Tu chvíli nechává hrát, a pak už přidává dlouhý tease Turbulence (Moving Fusion) – tak tu už jsem dlouho nikde neslyšel. Párkrát se na pódium přijde podívat i Rockwell, ale když vidí občas i opravdu prořídlý parket, zřejmě nebude potěšen.



Stu sází novinku Hammer House (C4C), ale pak už přichází solidní neurofunková masáž. Opět si silném soundu vychutnávám ozvěny snarů a plechů. Rozhodně se neztratí ani Prolix – Disolve The Illusion a Fotran – Sardines (Bad Company Rmx). Stu se mi velice zamlouvá, občas se mu sice mírně nepovede nějaký mix, ale kompenzuje to selekcí. Zvolní trackem od Cyantific  – 88Mph s teasem Jungle Beast (Dom & Roland). Záplava hutního materiálu následovaná ostrými plechy: Axiom & Jade – Midnight Crusher, zase něco plechového a navazuje starší tvorba od Total Science – Squash a přibližně stejně staří Bad Company.

Ženský hlas zpívající Nothing Last Forever s identickým zvukem C4C střídá zřejmě nový Prolix. S povzdálí slyšíme sporovské zvuky a já už vím, že se bude drtit parket, protože přichází Ed Rush & Optical – Slip Thru (Spor rmx)! Slyšíme ho uplně od začátku a tak můžeme směle vychutnávat. Neméně dobrá je i VIP verze Between The Lines (Vicious Circle). Blížíme se ke konci, Stu ještě zvolňuje v deepovějším rytmu, poté zpomalí ještě víc, aby nakonec mohl zahrát ještě Camouflage (Bulletproof & Optiv).

Nyní přichází ten, na kterého asi mnozí čekali – Rockwell. Můžeme předpokládat jasně deepovou selekci. Bohužel u sebe shledávám únavu a přemýšlím čím to může být. Zřejmě návštěvou fotbalového utkání coby hostující fanoušek v Edenu. Co naplat, alespoň chvílemi se musím jít projít, nebo ještě lépe – sednout si. Nakonec neodolám ani koupi vody a uvelebím se na jednom z gaučů, které jsou vedle dolní stagi. Nebudu tu ale sedět věčně, a tak se chodím koukat i na Rockwella, že…



Pěkně nám to tu cvaká a klape a kupodivu se mi zdá ,že je tu víc lidí než na C4C a i atmosféra se zdá být lepší. Nejvíce jí asi podporují sami promotéři, kteří hltají vše, co jim Rockwell nabízí. Vypadá celkem na velkého pohodáře, užívající si tuhle pražskou akci. Jeho set se skládá, řekl bych, hodně z jeho vlastní produkce, ale slyším třeba i Cause 4 Concern – Synergy. Novinkou je Full Circle (Rockwell), kterou hrají i přední světoví DJs. Páradní atmosféra vystupuje ze Shards (Rockwell). Představuje i své nedávno vyšlé EP – Noir a hraje stejnojmenný track, nebo spolupráci se Zero T – Bone Structure.

Bohužel mi zavřeli bránu do světa čerstvého vzduchu, a tak se těším na dobu, kdy na akcích bude pro kuřáky vymezený prostor. Na parketu zahlédnu pár osobností naší scény, kteří se přišli podívat, ale fotky pro Blesk jsem neudělal. Sem tam se objeví i někdo v kvádru a třeba i pokročilého věku… a pak že na dnb choděj jen mladí. Asi mnoho lidí potěší, když slyší možná nejznámější track Rockwellovy tvorby, a možná pro něj průlomový – Underpass, který mu vyšel na Criticalu. V tiších pasážích je slyšet odezva publika a nakonec to není tak zlé. Jsme pomalu v cíli, ale ještě nás potěší Abstract Elements – Essence Of Time následovaná úchvatnou Inner Disbelief (D-Bridge). To už nám to ale opravdu doklapavá a po dohrání Rockwella se jdu dolů ještě posadit, i když na řadu přichází druhý nejlepší DJ podle CZ DNB Awards za minulý rok – X.Morph.

Místo bez problému nacházíme a dáváme odpočinout svým nohám. Někteří lidé už pomalu opouští klub a my se k nim za chvíli přidáme. Ještě se naposled stihnu podívat a rozloučit s hudební produkcí při zvucích Sigmy – Paint It Black. Díky za dnešní zajímavé hosty, ale únava mě nenechala si je vychutnat dokonale. Škoda, že dnešní návštěva nebyla ideální. Kdo nebyl, ať to příště kouká nahradit na sedmém a zároveň narozeninovém dílu se Cyantificem a Kasrou.