Tomselyho report z noci Vision se State Of Mind

V pátek 9.dubna se v Crossu konal 5. díl audiovizuální noci Vision. V rámci evropského turné zavítal Patrick Hawkins z novozélandských State Of Mind. Support obstarali Beast 67, P.No, X.Morph a Mersi; live vystoupili U-Prag. Dolní stage rozhýbali v dubstepovém rytmu KPK, Break!Fast, Kredenc, a Abu…


15. 4. 2010, publikoval tomsely

text: TOMSELY

Po příjezdu do Prahy jsme neotáleli a rovnou zamířili do Crossu, protože se zde člověk nikdy nenudí. Bylo někdy kolem půl desáté a klub se začínal naplňoval lidmi, kterých jsem vzhledem k momentální četnosti akcí příliš nečekal. Na hlavní stagi zrovna hraje Beast 67 a tanečníků zatím mnoho není. Budu šetřit síly a ochutnám jednu z nedávno zavedených pizz. Nahoře v kavárně je plno, najdeme jediný volný stolek. Pizza s identickým názvem Cross je výborná, hodinky nám ale ukazují, že za okamžik začínají U-Prag, které si nechceme nechat ujít a upalujeme o patro níže.

Přiznám se, že jsem jméno U-Prag poprvé uviděl až na plakátu na dnešní Vision, a tak jsem byl zvědavý, co nám nabídnou. Překvapí mě velice slušně zaplněný parket, a tak, postávající vzadu, sleduji na pódiu 5 členů kapely. Zpěváka doplňují bicí, basovka, elektrická kytara a perkuse, které střídají bonga. Jejich hudba se nese především, řekl bych, ve stylu pop-rocku a breakbeatu. Někdo by možná namítl, že to není ideální volba k dnb párty, já to ale hodnotím jako zajímavou a příjemnou změnu.

Vystoupení se mi líbí a myslím, že i většině zúčastněným. Celkem příjemná atmosféra si vyžádá i bonus v podobě přidání songu a tím celé vystoupení končí. Zbývá ještě poklidit a připravit pódium pro DJs, a tak jdu omrknou dolní stage. První, co mě napadne je, že snad vypadl proud, alespoň co se světel týče, protože je zde celkem velká tma, ve které se dá orientovat až po chvíli rozkoukání. I zde je celkem dost tanečníku, ale míst k sezení dostatek. Hudba mi moc nepříjde jako dubstepová, ale spíše v rytmu house.

Na pár hodin opouštím dolní stage a po koupi zásob tekutin jdu trávit čas na stage hlavní. P.No hraje různorodý set odnoží dnb a můžeme slyšet jak tanečnější věci, tak tvrdší beaty ale i několik klaunů. Lidí je nečekaně hodně a tak je i někdy trochu boj, najít si kolem sebe dostatek místa. Zamlouvá se mi zdejší zvuk, ale co se mi zamlouvá ještě více, je projekce. Vedle DJského pultu se totiž nachází i pultík pro VJs a jestli čekáte laptop a hraní si s vrstvami v nějakém studiu, vězte že jste na omylu. Mladík se slečnou mají nad sebou kolmo položené 2 kamery a pod ně dávají různé předměty se kterými různě pohybují. Vidíme zde i umění v podobě kreseb live vysílaných na plátno. Přiznám se že tak zaujatě jsem se na plátno ještě nikdy nedíval. Pochvala pro VJs z crew, která si říká Pure B!

Už přichází čas pro hlavní hvězdu večera – State Of Mind, respektive pro Patricka Hawkinse, který se už objevuje na pódiu. Snažím se dostat trochu dopředu, ale snadné to zrovna není a když už najdete jakž takž volné místo, někdo se pár centimetrů před vámi objeví a můžete ho hledat znovu. P.No dokončuje svůj set a přenechává prostor pro Patricka. Ten si připravuje své CDs, ještě nechává dohrát poslední věc a potleskem doprovázen mačká tlačítko play.

Pod ním se skrývá pecka Moneytrain VIP z vlastní produkce, kterou hned asi po 5ti vteřinách doplňuje tease Swamp Thing (Sub Focus). Ten vydrží jen krátce a slyšíme Valium Express od novozélandské spolupráce Dose, Trei & Menace. Nedávno vydaný SOM remix pecky Dark Times (Bulletproof, Mindscape & Tiki) mě nenechává nehybným. Pohyby nešetříme ani při nových Concord Dawn a Heatwave VIP od Gridloka. Za neznámou věcí ve stylu SOM music se klube Break – Submerged (Calyx & Teebee Remix) a poté zajímavý track Reality (Camo & Krooked), který čerpá z jednoho intra od Limb Bizkit. Klapačky od State Of Mind střídá spolupráce s Axiomem (Deadzone), Real McCoy a Wanna Hear (feat. Chris Su). Mixy jsou velice svižné a efekty často používané. Nemůžete se ani divit když občas dostanete lehkou sprchu od piva, ale hudba mě zde drží jako Magnet (Telemetrik & Black Sun Empire). Velice často hraný Get Ill (Ed Rush & Optical, Prolix remix) pokračuje peckou Kinetic (State Of Mind & Tiki). Track připomínající Frictiona, Time Elastic od Gridloka, neznámé železářství a typickou ruskou školu ukončuje The Nine (Bad Company), které se zvrhne až do dubstepu a nadšení graduje.

To ale ještě příjde brutální electro věc a jedna breakbeatovka, která je přeřezána motorovkou Oiled Up (The Upbeats). Po zvucích SOM přichází čas na jeden z největších hitů jejich produkce – Sun King. Očekávané nadšení je tu a to samozřejmě žádá rewind, který také přichází. Při druhém rozjedu se do dropu přidává 8 Bit Bitch (Evol Intent, Spor remix) a můžeme skotačit. Situaci trochu sklidní Spinline – Coldfeet, ale opět rozjede Electrons (Nero), následovaný Sub Focusem – Deep Space. S přibývajícím časem už mam kolem sebe přece jen více prostoru, ale atmosféra neklesá a ani nesmí, když pod kotel přitápějí Black Sun Empire a Apex – Gonzo. Neznámé tóny opět připomínají Frictiona a to už tu jsou DC Breaks – Take Me Alive. Novinka a šlapající věc Vega (State Of Mind) a po ní další jejich nová věc. Blíží se závěr. One, One, One – Camo & Krooked (One) pomalu zastavuje a na místě jsou zasloužené ovace. Připravený je již X.Morph, ale je tu ještě poslední věc, nebo-li Last One. Tou nejsou nikdo jiní než State Of Mind (City on Fire feat. PNC)! Někteří lidé si chodí odpočinout a mezi nimi jsem i já.

Dolní „tmavá\" stage je stále slušně zaplněná lidmi, vlnícími se v rytmu dubstepu. Zde najdu odpočinkové místo a nějaký čas setrvám. Dohrávajícího X.Morpha střídá nahoře Mersi a pro nás to znamená čas odchodu. Lidé moc neubývají a já jim jen můžu závidět tu energii.