Kasra: drum'n'bass je teď ve skvělé formě

Spolu s britským Cyantificem se na pražskou Lávku v sobotu 1. května podívá také boss hyperkvalitního labelu Critical, skvělý DJ a producent Kasra. Čtěte exkluzivní interview, ve kterém jsme si před jeho vystoupením na oslavách druhého výročí DrumiXu povídali nejen o tom, co na své značce chystá.


25. 4. 2010, publikoval mamba

otázky: MAMBA

Ahoj Kasro, jak se máš? Už cítíš ve vzduchu jaro nebo žiješ ještě v představě, že je zima?
Mám se dobře, dneska je v Londýně nádherný jarní den. Takže se děje spousta věcí, ze kterých může člověk mít radost…

V Praze jsi hrál před více jak rokem v zimě na narozkách Shadowboxu, party se myslím docela vydařila. A teď se po roce vrátíš a budeš hrát podruhé v ČR na DrumiXu. Jak se těšíš na Prahu, pamatuješ si ji ještě z minula?
Jojo, fakt jsem si to tehdy užil. Všichni v Shadowboxu jste hrozně fajn, takže jsem byl rád, že jsem s vámi mohl oslavit narozeniny. Tenkrát jsem vypil fakt hodně rumu…

Kde se ti celkově hraje líp? Ve studených klubovkách v Londýně či jiných městech nebo radši open-airy pod širým nebem?
Mám rád obojí, studený londýnský klub je někdy skoro balzám na duši, někdy zas člověk potřebuje čerstvý vzduch open-airu.

O Criticalu je teď v poslední době moc slyšet, zvlášť ve spojitosti s novými talenty, kteří se nebojí přijít s něčím novým. Co ještě od vás můžeme očekávat?
Těšte se na hudbu od lidí jako Rockwell nebo Stray, brzy vyjdou debutové singly od Hybrise nebo Raidena. Jinak taky Total Science, S.P.Y, Code 3…chystám pro vás hromadu kvalitního drum’n’bassu. Taky mám v plánu zabrousit s Criticalem do jiných hudebních žánrů.

Koho teď sám upřednostňuješ, co teď nejvíc hraješ?
Hraju hodně tracků od Rockwella, Breaka, Spectrasoul, S.P.Ye, Stray, Sabra nebo Total Science. Rukama mi teď prochází tuny kvalitní hudby.

Všimla jsem si, že vy mezi svými djs, nebo možná obecně nosíte hodně kostkované flanelky. Kdo s tím přišel jako první? Proč vás to tak chytilo?
Nemám tušení, já je nosil vždycky. Odkojil mě grunge. :)

Tak jedna typická otázka. Co si myslíš o drum’n‘bassu v současnosti? Jsi jeden z těch věčných rejpalů, který by se vrátil ke starým časům nebo se ti líbí, že teď nabírá nový směr, je více dostupný a kombinuje veškeré styly dohromady? Co říkáš na současné party people, kteří na ty akce chodí?
Drum’n’bass je v současnosti ve skvělé formě, člověk může slyšet zajímavou hudbu doslova na každém kroku. Jasně, někdy, když poslouchám staré tracky z dob dávno minulých, si přeju, aby se ty časy vrátily. Ale je to hodně o emocích a člověk má při vzpomínkách nasazené růžové brýle. Vždycky se bude dělat dobrá i špatná hudba. Je potřeba se soustředit na to, co tě baví a naopak. Je totiž zároveň obrovská ztráta času soustředit se na to, co tě nebaví.

Vzpomínáš si vůbec, jak vypadala tvoje první party?  V kolika letech to bylo?
Jo, byl to World Dance Rave, tuším, že mi bylo 18. Randall a Goldie mě málem vystřelili na Mars.

Máš nějakou vizi, jak dlouho se chceš ještě hudbě věnovat? Rodina, děti, to počká?
I když se některé věci mění den ode dne, můj život se pořád točí kolem hudby. Vždycky budu dělat něco s muzikou, ať už jako producent / DJ nebo jen z pracovního hlediska.

Budeš svoje děti posílat na party?
Jasně!

Ještě k těm experimentů s hudbou, co si pustíš ve volném čase, když třeba jedeš v autě z práce? Všimla jsem si, že jsi fandou The XX, taky se mi líbí, co tě na nich konkrétně baví?
Poslouchám hodně jiných žánrů, než jen drum’n’bass. V tuhle chvíli jsou asi nejoblíbenější Deftones, Caribou, DeepChord, FourTet a Real Estate. Na The XX mě baví ty jemné detaily každého tracku a vůbec vlastně to, jak je ta deska napsaná.

Určitě rád cestuješ, to myslím patří ke každému dji na tvé úrovni. Nemrzí tě třeba, že většinou trávíš svůj čas na letišti a samotné město nepoznáš?
Rád bych z měst, kde hraju, viděl vždycky víc. Jenže sotva přiletíš, už jsi skoro na cestě na další mejdan nebo zase letíš domů si odpočinout. Je to fakt škoda, ale beru to jako součást práce.

Tak doufám, že Prahu poznáš tentokrát líp než z okénka letadla a DrumiX se povede. Díky za rozhovor a těším se!
Díky, taky se moc těším!