Tomselyho report z DrumiXu s Cyantificem a Kasrou

V sobotu na prvního Máje se konal 7. díl DrumiXu a jeho 2. narozeniny. S gratulací přijel majitel labelu Critical – Kasra a zástupce Hospitalu – Cyantific. Na akci, která byla warm-upem letního LIR nemohl chybět kvalitní český support Deadly Viperz, Bifidus Aktif, Bano a jako obvykle i Rudeboy, M4Y4 & ahZ.


6. 5. 2010, publikoval tomsely

text: TOMSELY, foto: JARDA (kompletní fotoreport zde)

Byl pozdní večer, první máj, večerní máj – byl párty čas! A my se vydáme na Lávku, kde se dnešní noc odehrává. Něco po desáté hodině není klub zrovna dvakrát zaplněný, ale to je v poslední době bohužel časté. Na prvního dnešního hrajícího Bana postává na parketu několik a my se rozhlížíme všude kolem. Upřeně hledíme až na finální zahraniční line-up LIR open-airu který je všude vyvěšen a nemůžeme se nabažit pohledem na něj…

Venku sice prší, ale i tak můžeme posedět venku pod zastřešenou zahradou a z dálky poslouchat Bifiduse, který hraje především tanečnější pecky, proložené deepovkami. Čas se blíží k jedenácté hodině a tak se i my vydáváme na parket, kde nás má za chvíli rozpohybovat Kasra. Lidí bohužel mnoho nepřibylo a tak máme kolem sebe místa habaděj. Dohrávajícího Bifiduse, kterému patří potlesk, tedy střídá první dnešní zahraniční host – Kasra a hned od začátku se s tím nepáře.

 Jako první pecku totiž pouští masážní věc od německé dvojky Phace s názvem Vintage. Zvuk dokonalý! V nastaveném tempu pokračuje i další peckou : Noisia & Phace – Floating Zero, která je následována The Cleaner (Hybris). Po pár neznámých se v reprácích ozývá Rockwell a jeho Full Circle. Dále úřaduje Icicle, tedy jeho remix na This is My World (Jade) a pak už čistě jeho práce Late Hours VIP. Mezi spousty neznámými deepovými kousky v režii jmen jako jsou např. Sabre, Jubei nebo Spectrasoul se tu a tam objeví něco známějšího. Kasra – Perception nebo System – Near Miss jsou některé z nich. Občas je velice smutný pohled na parket když vidíte pár pohupujících se lidí. Nesmíme se ale nechat otrávit a vychutnáváme si Kasrův set.



V jednu chvílí se sice objeví pár vymóděních tancujících lidí s rychlými pohyby, za malý okamžik se však znova vytratí. To už ale zní perfektní spolupráce Vicious Circle & Universal Project – Snorkel. Za ní se postupně hromádí další novinky z dílny Criticalu až se vynoří Cause 4 Concern – Something Else (Break remix) a poté hned Spectrasoul – Alibi. Kasrovi zbývá necelá čtvrthodinka do které se vejde ještě Total Science & S.P.Y – Gangsta, nebo Breakovina – The Drone. To už se kolem pódia objevuje John Cyantific a organizátoři pro něho připravují DJský pult. CD míchačky střídají 3 gramofony, ovšem Kasra ještě na jedné dohrává poslední věc, kterou je krásný vokál zpěvačky Riya a společně s Total Science tvoří pecku Redlines. Kasrův výborný set je zakončen důstojným potleskem už přece jen zaplněnějšího parketu, který však čeká hlavně na Cyantifica. Dočkali se!

John už má vše nachystané, a tak už mu nic nebrání, rozjet svojí show. Freshův Talkbox značně roztančí přítomné publikum, o to víc když měl přijít drop a najednou kde se vzal, tu se vzal Timewarp VIP (Sub Focus). Ten však rychle zmizí, stejně tak jako na chvíli objevivší se All That Jazz (Fresh). Talkbox skončí a zajímavé zvuky nám opět připomínají Freshe,  nakonec se z nich ovšem vyklube nějaký electrohouse, který podpoří ještě známá Pon De Floor (Major Lazer) a snad ještě známější pecka Wile Out (Zinc feat. Ms Dynamite). Krátká odbočka od dnb ale končí a dále pokračujeme zlámanými rytmy. Can You Feel It (Drumsound & Bassline Smith) a poté sice opět Major Lazer, ale tentokrát v novém remixu (Hold The Line, Cyantific & Wilkinson Remix). Dav je značně rozhýbaný a aspoň v tuhle chvíli je tu celkem důstojná kulisa. Po Culture Shockovi (Gears) přitvrdímě Halogenem (Spor) a zazpíváme si s Daft Punk (One More Time, Cyantific Remix).

Některé mixy jsou rychlé, někdy John nechá track déle hrát a přidá pár rychlých teasů. Pokračujeme s Rework (Culture Shock & Brookes Brothers) a s často hranou hitovkou Twerk (Basement Jaxx ft. Yo Majesty, Sub Focus Remix). Zazní také několik neznámých tanečních novinek, a dále známá věc Brighter Day od Hospital spolupráce Cyantific & Logistics nebo Cyantific – Hong Kong Express, která nedávno vyšla na kompilaci Sick Music 2. Další věcí, která je často ke slyšení, je Deep Space (Sub Focus), následována zvukem připomínající Culture Shocka.

Opět úřaduje Sick Music 2 : Logistics – Warehouse (Ill Skillz remix) + tease něčeho? Nechybí ani můj oblíbený Deception (Noisia), opět z teasem a Rushing Dragon (Xample & Lomax). Dále zazní veselá věc Zarif – Box of Secrets (Cyantific & Wilkinson Remix), do toho Do You Wanna (Nero) a poté Get Low (Interface). Hospital style M.A.N.D.Y. & Booka Shade – Donut (Logistics Remix) střídá závan ze starší doby: D Bridge – True Romance nebo Renegade – Terrorist. Opět jeden Sub Focus : Could This Be Real (D&B Remix), kdyby ovšem DJs hráli originální verzi, udělali by podle mě lépe…



V tuhle chvíli přichází mezi tanečními také několik tvrdších pecek, něco ve stylu Lifted/Virus, prostřídá je třeba Nu:Tone – Hyper, Hyper s teasem hopsačky Mysterons (Shimon & Moving Fusion, Baron Remix) nebo Logistics – Inside My Soul. Chvílemi je na parketu zase o něco víc místa a někdy se zas musím posouvat, abych nebyl namačkaný. Lidé totiž různě přicházejí a odcházejí, ale odejít je chyba, protože Cyantific baví! Nepohrdnu ani Lowdown VIP (Xample) či Piano Anthem (Sonic feat. Diane Charlemagne). Zas je tu ten Sub Focus a oddychovka Smooth, vokál Natalie Williams (Nu:Tone – System, Matrix & Futurebound Remix) a nestárnoucí Flashback (Cyantific & Logistics). To už se ale blíží třetí hodina, která znamená konec Cyantificova setu. Na závěr ještě Nu:Tone – Set Me Free a Cyantific – Disconnected VIP. Poslední jmenovanou ještě zrewinduje, přidá tease Game Over (TC) a nechá dlouho hrát až jí nakonec zastaví. Ovace na sebe nenechají před poslední věcí dlouho čekat. Tou poslední je opět pro mě nějaká neznámá energická věc.

Následuje dvojka Akira & Anakin aka Deadly Viperz, ale já si jako tradičně musím trochu někde odpočinout. Venkovní prostor už je uzamčen a tak nacházím místo hnedle za rohem, kde jedním uchem slyším stage hlavní a druhým dolní. Tam se mi zalíbí selekce tří známých dubstepových tracků od dvojky KamCZa & Franill. Deadmau5 – Ghosts N Stuff (Nero remix), The Streets – Blinded By The Lights (Nero remix) a Emalkay – When I Look At You. Po krátkém odpočinku se vracím zpět na hlavní stage, kde publikum znovu prořídlo, přesto tu ještě tanečníci jsou. Spolupráce a selekce dvojky Deadly Viperz je jako vždy kvalitní a já v sobě hledám ještě zbytky sil, abych si ještě zatrsal. Zvlášť třeba na Get Ill (Ed Rush & Optical, Prolix remix) nebo velice líbivý mashup Ed Rush & Optical feat. DMX – Chubrub.



Čas je neúprosný a tak se musíme rozloučit z dnešním DrumiXem, jenž ještě zakončovali Rudeboy, M4Y4 & ahZ a kterým také patří pochvala za tyto povedené večírky. Jejich set jsme už nestihli, protože v tuto dobu už jsme byli ve vlaku na cestě domů. Jestli ještě někdo váhá s návštěvou DtrumiXu, tak už příště neváhejte, ale přijďte, stojí to za to!