Tomselyho reportáž aneb jak Limewax zničil Cross

První červnový pátek se Crossu konala další Imperialistic Night s podtitulem Dark Edition. Důvod byl jasný: Po dvou a půl roce se na místo činu vrátil rodilý Ukrajinec žijicí v Holandsku, mistr Limewax, aby nám naservíroval ty nejzběsilejší rytmy. Podpořili ho Forbidden Society, Hanzall, Dukor, Smario a Yukimura.


10. 6. 2010, publikoval tomsely

text: TOMSELY
fotky: KACHNI (celý fotoreport na Drumandbass.cz)

Příjemné večerní počasí přímo vybízelo k posezení venku před klubem, který se pomalu začal naplňovat, i když jsem očekával větší frekvenci přicházejících lidí. První hrající Dukor a po něm i Yukimura měli skoro po celou dobu hraní poloprázdný parket. Bylo po jedenácté hodině a já začal mít obavy, že by i v Crossu klesala návštěvnost. Nicméně když nastoupil jeden z předních producentů naší scény, Forbidden Society, parket už se celkem zaplnil. Především první řady, ve které celou dobu nikdo nebyl, se ujala skupina fanoušků tvrdých beatů.

Forbidden začíná hned zostra, když vytahává Anarchy (Forbidden Society & Lucio de Rimanez) a do toho hned pere Alpha State (Current Value). Už minule jsem chválil zvuk a musím pochválit znovu. To už ale slyším start francouzských Katharsys, následován něčím od Counterstrike. Dá se očekávat, že uslyšíme spousty nových i starších pecek přímo z Jindrovy dílny, tipuji, že další je jedna z nich. Mírné zpomalení tempa v podobě The Outside Agency & Donny – Among Us, ale následná kompenzace s Current Value – G2 Hunt. Vražedný pohled doprovází FS & Switch Technique – Shelter, následně další řežba, opět Katharsys, možná i spolupráce s FS a následně už se solidně ztrácím. Pecka střídá pecku, nenechává nás vydechnout ani na vteřinu a to, tipuji, prostřednictvím většiny vlastních tracků. Poznávám až Attack the Beatiful, jak jinak než od FS a poté Parasite. Skvělou zabijárnu Extreme (Counterstrike & Forbidden Society) si vzal do parády Current Value a odezva je veliká. Atmosféra je slušná, nechybí skákání, mlácení hlavami a samozřejmě spousty \„paroháčů\“. To hlavní ale teprve přijde. Do třetice tu jsou Katharsys a poté opět solidní řezničina.



To už se na pódiu objevuje Limewax, není ale sám, protože s ním také přichází Animal Chin z Counterstrike, který momentálně žije v Praze. Následují veliké ovace, podpořené ještě metalovou Extreme Steel (KC, Counterstrike remix). Několik lidí dokonce vyskočí na pódium, aby se s těmito dvěma pány vyfotilo. Tomu říkám metal! Moje slova potvrdí další dvě přímo metalové pecky, které rozsekne až Current Value – Mothman. Drtihlav Pentagram (CS & Gein), následuje legendární dvojka Konflict – Fucking Hostile (Kemal & Rob Data remix). Blíží se konec, ale Forbidden nepolevuje, ba naopak! Závěrečný náhul v podobě Focus on Violence VIP (FS) a nakonec pořádná jatka Violent Outburst (Forbidden Society & DELTA 9)!!! Tohle byla opravdová jízda bez přestání. Big Up Forbidden Society za předvedený výkon a hlavně za spousty exklusivních pecek z jeho tvorby.

Nyní ale přichází na řadu ten, na kterého jsem čekali nejvíce. Limewax seděl v závěru Forbiddenova setu v ústraní na židli, ale teď už si stoupá za mixák a může rozjet svojí show. Začíná nějakou rovnější věcí, ale než se vzpamatujeme, už tam rve Icebreaker od I:gora (CS remix), pokračuje další palbou, z níž vyplave na povrch OMG Klonk (Panacea & Limewax) z Panaceova posledního alba, který se shledá s pozitivními ohlasy. Lidí je pro mě ideální počet, atmosféra za jedna a kolem sebe dostatek místa. Někdy si stěžuji na málo lidí, někdy zas není k hnutí, tak tentokrát nemůžu říct ani popel. Následuje něco, kde úřaduje Panacea nejspíš sám a také jsem to už slyšel v jeho setech, ale název neznám. Nevím, jaký má Limewax vztah k některým labelům, ale název Fuck The Labels (Limewax) hovoří za vše.

Dokonce i lehce zpomalíme, ale to netrvá dlouho, protože Panaceům mash-up Cleansed By A Nightmare (Dylan & Limewax) a Agent Orange (Limewax) neboli Cleansed by Agent Orange na sebe nenechá dlouho čekat. Je jasné, že tady nemůže nikdo zůstat klidným, a proto ruce nahoře a další těžce popsatelná gesta jsou samozřejmostí. Opět tipuji něco mezi Limewaxem a Panaceou, možná nový materiál na Limewaxovo připravované LP. Hardcorový nášup od The Outside Agency & SPL s názvem Seperate Ways rozhodí vaše myšlenky do jiné dimenze, a tak to má také vypadat. Velice známý vševěd Kristall Weizen (Limewax) a výborná spolupráce na L/B rec v podobě Limewaxe & Current Value (Shape Of Space) jsou taktéž součástí setu tohohle zlého panáčka, který sází pecku za peckou a pomalu nehne brvou.



Tempo neustává, přední řady neodpadají, a aby také jo, když slyšíme Another Realm (SPL & Eye D) nebo Each Of Us (Cooh & Lucio de Rimanez). Přípravou na zběsilý hardcore je Among Us (TOA & Donny), který jsme dnes už mohli slyšet od FS. Poté slibovaný nášup v podobě hardcoru a stále ještě nevydaná věc s krásným názvem WoOoOoOo (Limewax). Dále si můžeme zaskákat a zazpívat slova nářezu Jungle Techno (The Panacea). Rychlým tempem pokračuje i Current Value (Therapist), který nás přenese až do vesmíru, konkrétně na planetu Jupiter (Limewax). Tahle dupárna opět donutí ještě zvýšit hlasivky všech přítomných. Po Jupiteru něco neznámého a poslední lehčí výdech v podobě Hubble od ne už tak tvrdého Raidena.

Komu se zdá, že už nemá síly, tak ať je kouká nabrat, protože Limewax se chystá do závěrečného náporu. Přežijí ale jen ti nejsilnější! Milovníky tempa kolem 200BPM jistě potěší Cooh & DvK – Kat Schratch. Všude kolem vládne chaos, ten ale ještě umocní mash-up by Panacea: The Panacea feat. AC Slater – Ravemusic Ressurected / Cooh – To / Technical Itch feat. Kemal – The Calling a za ním hned další: Limewax – Every6olution (Everything & 666).

\

Limewax zabíjí nějakým teknem a následně zahajuje vlastní bombový útok (The Attack, Bomb). Nikdo nezůstane celý! Shape Of Space? Jistě, to už jsme dnes slyšeli, ale ne tenhle hardcorový remix či co. Ještě nám předvede nějaké svoje novinky, jedna z nich trochu připomíná Zombie vs. Zombie a konec je tu. Tedy zdá se být, ale ještě je tu nakonec jedna neuvěřitelná zběsilost, která doslova vymlátí duši. Nikdo jiný než holandská dvojka The Outside Agency a jejich Flux Capacitator. Tak tohle už je total! Po dohrání se ozývá obrovský aplaus a následně skandování: „Limewax, Limewax…“ Není divu, protože po tom, co nám dnes předvedl, si to jistě zaslouží. Limewax zatleská, zamává a mizí do neznáma.

Po chvíli ticha již nastupuje Hanzall a alespoň prvních několik minut lehce ubere nastolenou brutalitu. Ovšem remix Ed Rushe & Opticala na Split The Atom od Noisie, nebo Crackball této Virusí dvojky určitě nemůže nikoho nepotěšit. Já se ovšem po pár minutách musím odebrat k odpočinku. Mrknu ještě na dolní stage, kterou zaplavují lehčí rytmy, ale i zde je slušně zaplněno. Bohužel mi před nosem zavřou občerstvení a tak se ještě posledním pohledem na stage, kde už řádí Smario s pořád slušným počtem tanečníku, loučím a vydávám hledat potravu jinam. Bylo mi potěšením a snad zas někdy příště.