Tomselyho report z Beats 4 Freaks s Audiem

Léto je tu, a tak nastává čas pro venkovní open-airy. Jedním z nich byl Beats 4 Freaks minulý pátek, který se uskutečnil v Ústí nad Labem. Na jeho první ročník přijal pozvání sám Audio a jako český doprovod přispěchali IM Cyber, Pixie, Azawakk a samozřejmě ústecká partička Basscoffee, která tuhle srandu pořádala.


30. 6. 2010, publikoval tomsely

text: TOMSELY
fotky: PEPÍNO (SENZAPARTY.NET – část 1 / část 2)
 
Prázdniny bijí na poplach a všichni školáci mohli jejich příchod oslavit na jedné z mála hudebních akcí v kraji. Nutno říct, že v ústeckém kraji je o větší dnb jména celkem nouze, a tak jsem doufal, ze Audio bude ta správná volba ke vzdělání lidí v tomto žánru a uklizení rovných kšiltů do skříní. Páteční počasí nám celkem přeje a i když se občas objeví nějaký ten mrak, tak to na déšť nevypadá a to je u open-airu hlavní. Zvlášť po osobní zkušenosti z bouřlivé noci Cosmic Tripu 07. Už nikdy víc!

Vyrážíme brzy, ať okoukneme prostor. Cestou už potkáváme mladistvé, posilňující se alkoholem, ale areál zajím zeje prázdnotou. Vrak, jak se tenhle bar jmenuje, a jeho okolí jsou hned vedle Labe s výhledem přímo na mariánskou skálu a tudíž místo velice příjemné. Snad jako mezi prvními ochutnáváme místní pivo, s pohledem na přípravy stage. Poté ale ještě na nějakou dobu opouštíme Vrak a vracíme se až o nějaký ten čas později.

Lidí s lahvemi v ruce před vstupem přibylo a naštěstí i lidí na opačné straně vstupu. Podle line-upu hraje Azawakk, a tak z povzdálí sleduji pár postávajících lidí pod stagí. Slyším převážne starší tanečnější věci a ještě hrátky se zvukem a světly. Když mluvím o zvuku, tak bych určitě přivítal, kdyby se na Audia hlasitost ještě zvýšila. Tak snad se dočkáme. Po chvíli se přidá i dvojice MCs Decker & Massta a snaží se to tu ještě více rozhýbat. Přicházející tma nás informuje o tom, že je čas na další, tentokrát DJku Im Cyber.

Ještě zmíním, že stage je postavená na úzké cestě, kde na je jedné straně sráz dolu až k Labi a na druhé malá stráň, takže taneční „parket" by měl být spíše do nudle. Tanečníku už je celkem slyšný počet a ti se potleskem loučí s Azawakkem a zároveň vítají IM Cyber. Ta volí selekci také většinou ze starších desek, jednou z nich, která se shledá s asi největším ohlasem je Planet Dust (Bad Company). Kromě tvrdších kousků slyšíme i nějaké deepovky, Breakoviny nebo i Netskye. Oba MCs jsou neúnavní, nechybějí staré raggajunglové hlášky, či „ptaní" se publika „jak se vám to líbí“. Jen doufám že Audio se obejde bez nich. 



Už netrpělivě koukám na hodinky a vyhlížím, kdy se na pódiu objeví ten, kvůli kterému tu hlavně jsme. A když vidím chlápka v červeném triku, konečně se zvednu ze židle a jdu na to. Na první pohled mi příjde, že publikum poněkud prořídlo, než když jsem se tu byl podívat naposled. To už ale Audio rozdává úsměvy na všechny strany a opět z potleskem pro IM Cyber a poté i Audia, můžeme rozhýbat naše (hlavně) dolní končetiny. Hned na úvod nějaká Audiova novinka, kterou jsem ještě neměl tu čest slyšet. Typicky dlouhý nájezd s ženským hlasem celkem připomíná Tech Freak časy. Po prvním dropu se mi i zvuk zdá lepší než tomu bylo ze začátku akce. Po první pecce tedy přichází další a to z dílny C4C, konkrétně Optiva, ale jeho Stereotype stereotypní rozhodně není. Dlouho dopředu se schovává Bullet in the Head (BSE & DKay – Bullet In The Head, Gridlok rmx), než vyleze čitelněji.



Musím pochválit světla + zelený laser – to se mi líbí! To samé se dá říct i o nedávné spolupráci Noisie s Ed Rushem + Opticalem, při které vzniklo dílo Brain Bucket. Audio si zapaluje cigaretu a u toho stíhá hýbat s crossfaderem. Na druhé straně se nachází věc připomínající Breaka. Audio nechává tracky celkem dlouze hrát, do toho popíjí pivo a často i tleská publiku. Na tomhle zvuku pěkně vynikne Gridlok & Dom – Londons Burning (Prolix Remix) ale především snad několik dní starý Audiův remix na Tor (The Upbeats). Je nám dopřán malý oddych s deepovější věcí, ale pak následuje neuvěřitelná zabijárna. Najede to z ničeho nic, v prvních chvíli si říkám snad Pandorum VIP? Rychle ale rewind! Následuje ticho, podpořené potleskem. Audio ukazuje nějaké gesto, možná na zvukaře o stáhnutí jedné strany? A opět, bez žádného intra ta nabitá věc, opravdu to připomíná energičtější Pandorum, snad říznuté ruským zvukem, šílenost! Za ní neméně povedená novinka, s takovým Jade-ovským snarem. Do ní se při druhém dropu přidává trhač podlah Slip Thru (Spor rmx) – vyjde tahle věc někdy? Jistotu vydání má ovšem další hrající Stratosphere (Audio) na stejnojmenném LP, kterého se snad dočkáme letos na podzim, kde jinde než na Virusu.

Atmosféra je tu až nad mé očekávání dobrá, i když by si situace zasloužila více lidí pod stagí. Často šlapu na kelímky od piv, ale na to už bych měl být v ČR, ale asi i jinde na světě zvyklý. Opět Virusárna – Book Of Sight (Ed Rush & Optical) která má datum vydání ještě před Audiem, následována lehčí poslechovkou (možná BTK). Jsme přibližně v polovině, ale už si dovolím konstatovat, že mě Audio baví více než na posledním LIRu. Čím to? Kdo ví… 



Snadno poznatelný zvuk Cause 4 Concern se jménem Hammer House a opět další velice energická Audiovina – Scanners, která si bere prvky z My Generation. S hláškou Kill Everybody přichází trochu starší věc Costello (Chris.SU). Z Audia vyzařuje dobrá nálada a tu se snaží celou dobu přivodit i nám. Disco, Disco, Last Day Of Disco (Blokhe4d). Nechá rozjet a chvíli po dropu rewinduje. Velké ovace, po zásluze! To ale není vše, ještě více totiž přitvrdíme. Nějaká nová rychlo-pecka od partičky The Sect a poté rovnější peklo od Katharsys (jak rád bych je tu někdy v blízkosti přivítal), něco ve stylu Jupiter, která donutí lidi doslova skákat. Tím můžeme pokračovat i u Radaru (Gridlok).

I když se to nezdá, tak už se blíží závěrečný nápor, ten čas ale letí. Další věc zní, jakoby se Prolix chtěl dostat na Virus, alespoň tak mi to připadá. Nevím jestli se ještě Audio setkává ve studiu s The Sect, ale další pecka napovídá, že nejspíš ano. Mam rád hip-hopové rozjezdy, jako je tomu třeba u Vamanos či Contact (o té za chvíli). Ta první od ruské dvojky (Encode & DaVIP) přichází, aby ještě zvýšila grády nastolenému tempu. Málo bylo Virusu, to slovo už jsem tu musel párkrát psát. Další je Ed Rush & Optical – Time War, dle mě ještě lepší než již hranou novinku Book Of Sight. V tuto chvíli si ale bere do rukou mikrofon MC Decker a na to se netvářím zrovna přívětivě, protože k Audiově selekci se to zrovna dvakrát nehodí. Naštěstí to netrvá dlouho a tak si ještě můžeme vychutnat úplný závěr.

Virusí dvojka je velmi aktivní. Po Time Waru je totiž další Ed Rush s Opticalem, ale tu slyším prvně. Nyní slíbená Contact (Foreign Beggars & Noisia), která se mi ani omylem ještě neohrála. No pódiu už se objevuje Pixie a když Audio pomalu zastavuje Contact, musíme se smířit s tím, že přijde už jen last one. Copak to bude? Neuhodli by jste, že Virus. Další Audiova věc z LPčka s názvem Genesis Device. Na začátku opět typické ženské hlášky a pak rozjezd. Já se však těším na další část. Vteřinka ticho, poté má najet druhý drop, ale ten breakbeatový! Skáčeme o 106. Vrátíme se zpět do dnb a to je konec představení. Alespoň tedy co se týče Audia. Naposled ještě veliký potlesk a já odcházím najít pohodle místo k odpočinku. Jsem ale asi jediný, protože všichni zůstávají, a tak budu pozorovat zase z povzdálí. 



Jak je u Pixieho zvykem, hraje všemožné a velice se u toho baví. Asi ideální pro udržení zdejšího publika. Daří se velice, v setu se objevují věci od jmen jako: Ed Rush & Optical, Subsonik, Pendulum, No Money, High Contrast, Phace, Rregula, L Plus, Camo & Krooked, The Upbeats a mnoho dalších. Lidí neubývá a zábava nekončí, alespoň prozatím. Blíží se třetí hodina a ta znamená konec Pixieho setu a začátek Fefeho z Basscoffee. Co se ale nestane. Fefe odehraje snad 3 desky a najednou ticho. To se sice občas stává, jenže tentokrát to ticho zůstane. Od zvukaře se dozvídám, že kvůli stížnostem na hluk lidí z okolí je na příkaz Policie produkce zvuku něco málo po třetí hodině ukončena. Několik lidí ještě pod stagí doufá, že „něco" bude, ale i ti později pochopí, že ne. Většina lidí tedy areál opouští a my s nimi. Naštěstí kolem sebe ale neregistruji žádné rozhořčení. Mě to určitě na hodnocení akce neubralo, hlavně to není samozřejmě vina pořadatelů. I přesto tedy musím říci, že jsem s touto akcí spokojen, nenacházím žádné výtky. Jen lidí mohlo přijít víc. Snad tedy nebyly žádné větší pokuty a budeme se moci těšit na další ročník Beats 4 Freaks.