Reportáž od Tomselyho: Cooh na Drumstation

Letní sezóna open-airů skončila a ta klubová začala pěkně zostra. Do Crossu totiž první zářijový pátek zavítal bulharský génius Cooh, společně se svým parťákem Ogonkem. Ty podpořila česká squadra ve složení Beast 67, Leed a Blue4. Cooh si ještě zahrál na dolní dubstep stagi s DJs Balkansky, ANS a Matoa.


17. 9. 2010, publikoval tomsely

text: TOMSELY
fotky: KOSTKA pro Drumandbass.cz

Čas denního světla se nám pomalu krátí, a tak už nás kolem deváté obklopuje tma. Zajdeme si na bar koupit něco k pití, a ze skoro prázdného Crossu vycházíme posedět ven. Lidé postupně přicházejí a my se do klubu ponořujeme ve 22:30. Míříme do dolní stage, kde se má každou chvíli objevit Balkansky, aby se rozehrál před svým vystoupení na stagi horní. Ta dolní čítá slušný počet lidí, kteří vítají právě Balkanskyho. Začíná nějakou možná vlastní věcí s vokálem, která nás donese až k 16Bit – In the Death Car. Mixy nejsou příliš agresivní, spíš panuje pohodová nálada. Ivan s červeným trikem a nápisem Balkansky ale celkem brzy odpaluje výbornou sérii, však posuďte sami: Noisia – Machine Gun (16Bit remix), Chase & Status feat. Dizzee Rascal – Heavy, 16Bit – Swine Flu, Foreign Beggars & Noisia – No Holds Barred (Excision remix) a nakonec Future Prophecies – Dreadlock (Tony Anthem remix). Zde se určitě neztratí ani čistě dnb fanoušek. Na chvíli se po straně objeví i Ogonek aby si poslechl svého kolegu a načerpal atmosféru. Tu nakopává Balkansky feat. Theodosii Spassov – Kuker a do třetice Noisia – Split The Atom (Bar 9 remix). Chvílemi slyším tiché pokusy o MCing, ale nic převratného.

Další, kterou poznávám, je až pecka Mechano (Datsik, Culprate remix) a pak všude oblíbená Nirvana – Smells Like Teen Spirit (Dual Dubstep remix), následována další vypalovačkou Beastie Boys – Girls (Balkansky mashup). Balkansky o něco zkracuje svůj set, aby se ještě stihl mezi vystoupením nahoře občerstvit a jako na rozloučenou sází Bjork – All is Full of Love (? remix). Zbývá mu sotva 15 minut na přesunutí. To využijeme ještě ke krátkému posezení a hlavně načerpání sil před očekávanou jízdou.

Poprvé ten večer vstupuji na hlavní stage a poprvé slyším zlomené a rychlé beaty. Zároveň je to poslední věc Blue4: Noisia – Machine Gun (Spor remix). Je přesně půlnoc a na scéně se objevuje Cooh, triko Balkansky vyměnil za triko černé „drsnějšího“ rázu a my doufáme že potvrdí svou pověst.

První, co od něj slyšíme, jsou hlasy z výzkumné stanice urychlovače částic, neboli LHC. Ty si do parády vzali Cooh s Panaceou (The Large Hadron Collider) a odstartovali budoucí nadšení všech přítomných. Následuje pomalejší část tracku Channel Zero (Broken Note), ale to už se na nás řítí neúprosný Galaxian (Cooh & Silent Killer & Breaker) – konečně ho slyším déle, než v různých setech, kde se objevil. Následuje další ultra nářez Popim (Dub Elements & Erre), který nenechá nikoho klidným. Už takhle brzy ho pronásleduje oblíbený mash-up Ready Or Not (Fugees) s Rhyno (Receptor). Nadšení je velké, ale nutno říct, že jsem čekal více lidí. Alespoň mám kolem sebe dostatek prostoru. Další je nová mlátička od Cooha a poté jeho spolupráce s Counterstrike – Computer Control. Rychlopalba Cat Scratch (Cooh & Dean Rodell), a dostává mě, když přimíchává skvělou Axon (The Sect, Audio remix), paráda! Uběhlo pár minut a už mlaskáme blahem. Cooh & Machine Code – K Crowd předskakuje Ear2brain (The Panacea) a navazuje Cooh – Sezon. Cooh jako tradičně doprovází své vystoupení různými gesty a nejinak je tomu při Broken Note – Pyrotek (Cooh remix), nebo velice povedeným remixem Nanotek – Never Say Die (Cooh remix). 



To už ale přichází první z krátkých sérií hardcoru. První z hláškou motherfuck a druhý z těch nejtvrdších, co jsem kdy slyšel. Řev je na místě! Na konci je propleten krásný vokál Clear Blue Water (Current Value feat. Saiba). Slyšíme také českou krev: Forbidden Society – Facing Extinction (Curent Value remix). Nestačíme vydýchat a už řveme slova „jungle“ a „techno“, tedy Jungle Techno (The Panacea), podtrženou ještě ostrými zvuky The Good (Current Value). Nestíháme reagovat, a už se k nám valí parádní rychta Cruscampo (Cooh), opravdový blázinec v dobrém slova smyslu! Ten je posléze doplněná slovy: „Wicked, wicked, jungle is massive!“ a hop doubledrop! Opět směřujeme k hardcoru, tentokrát jsou tu The Outside Agency & SPL – Separate Ways, na chvíli Current Value a nový Limewax ve stylu Jupiter, kterého jsme tu mohli celkem nedávno slyšet i od samotného Limewaxe.

Poté zřejmě něco od Machine Code, jeden neznámý hardcore a jeden, co to má dokonce v názvu: Dune – Hardcore Vibes (Cooh bootleg remix). Další smrští tracků je Cooh remix na už samotnou parádní Turrican (The Sect), následovaný The Panacea & Limewax – OMG Klonk a mírné zpomalení tempa: Current Value – Bruja. Podlaha se lepí, chvílemi nás obklopí hutný kouř, ale párty je stále v řádném tempu. Jak by také ne, když tuhle jízdu okrášlí jatka od Ganchera – Cyberpunk nebo ještě větší nářez Soul Keepers (Cooh & The Outside Agency). Tohle všechno ještě více vyhecuje Connect The Dots (Raiden & The Panacea), tenhle nášup jsem opravdu nečekal! Těžko vyjádřit slovy, jaká to je jízda, no prostě bomba. Cooh si samozřejmě neodpustí ani svojí Duuure VIP, do které ještě narve metalový mash-up Raining Blood (Slayer) s Dark Rain (Current Value). Každý jeho mix doprovází velké nadšení a on si dokonale podmaňuje přítomné publikum. Situaci nadále vykrášluje The Panacea – Found a Lover (Cooh rmx), či prasárna Current Value – Evac. Připadám si jako šílenec! Nějaký metal-hardcore, happy harcore CLSM feat. Stefan B – Drifting Away (Panacea remix), který přejde až do Metallicy, konkrétně Zany – Nothing Else Matters (Cooh mashup). Snažíme se zpívat. Poté na chvíli zazní i Techno Prisoners (Temper D, Cooh remix).

S pomalým, ale pěkným rozjezdem provázeným atmosférou bitvy u Thermopyl zní 300 od Cooha a další mash-up, tentokrát Chop Suey (System Of a Down) a New Life (Current Value). To už nás čeká závěr, ten je ale mocný! Ostatně jako celý set. Tak tedy: Ultra bomba Limewax & The Panacea – Operation X VIP nás všechny rozebere na kousky s přídavkem Therapist VIP (Current Value). Následuje dubstep a úplně poslední věc – nějaký dubstepový remix metalové pecky, která je nejdříve pomalá se zpěvem, ale poté už klasicky řvoucí metal.

No pane jo, Cooh mě sice už dostal před rokem, ale nečekal jsem ještě větší rozsekávku. Na konci jeho setu je už parket dosti prázdný, ale aspoň nějaký potlesk samozřejmě přichází, i když by to zasluhovalo spíše poklony. Cooh odchází, Ogonek přichází. Ten se s tím od začátku také vůbec nemaže a hned dává něco ve stylu Ganchera, bohužel i mě došli síly a tak na chvíli opouštím prostor. Dolní stage se už nese ve stylu house a venkovní prostor ve stylu zimy. Dlouho tu tedy nevydržím a proto jdu najít místo dovnitř. To není žádný problém, a tak blízko hlavní stage můžu pozorovat vystoupení Ogonka v televizi. Jeho selekci je pro mě už těžší rozeznat, hraje převážně svojí tvorbu, mezi kterou patří třeba Ogonek feat. Syze – Not My Type nebo Klas – Sutrinta (Ogonek bootleg). Ještě poznám The Sect & Cooh – Danger Nation, ale to už se vedle Ogonka objevuje znovu Cooh. 



Zdá se, že mu dnešní skoro 3 a půl hodinové hraní nestačilo, a tak se znovu převlíkl do nového trika a přidává se k Ogonkovi. Já se jdu tedy ještě postavit na nohy a zdá se že to udělalo více lidí, protože parket je už zase slušně zaplněn. Cooh mě opět dostává do obrazu a to Crowd Surfer (Cooh & Counterstrike) a Ogonek přidává Titan (Gancher). Pěkně jim to ladí, jen by to chtělo více sil. Cooh představuje svojí tvorbu ala Vtakt, Naglfar (feat. Current Value), Frogger, nebo To. V poslední části ještě zazní Alpha State (Current Value), Rodina (Zardonic & Syze) a také nová verze Scared Of Dark (Ogonek & Cooh feat. Botze).

Čas kvapí a dnešní hosté končí, škoda že už neměli na konci takové ovace jako samotný Cooh. Leed je už připraven zakončit dnešní noc, načež my jdeme zhodnotit dnešní vystoupení před klub, kde následně zakončujeme dnešní večer a vydáváme se na cestu do svých domovů.

Kdo dnes od Cooha čekal hodně, měl smůlu, dostal totiž mnohem víc. Zaslouží velkou pochvalu jak za dubstepový, tak hlavně dnb set. Nelze opomenout ani Ogonka, i když ho dnes Cooh dosti zastínil – ale on by dnes zastínil asi každého. Kdo nebyl, nechť doma brečí v koutě a příští vystoupení Cooha si laskavě nenechá ujít!