Report z Junglist Unity s Dirtyphonics a Ed Rushem

Dirtyphonics, Ed Rush, Akira & Bifidus Aktif, Pixie & Suki, Basetix Unity plus electro stage a Calvertron, Beats4Education a Substance-D. Tak tahle nabitá squadra musela z domova vytáhnout i ty největší pecivály, kteří se zajímají nejen o drum & bass. Říjnové vydání Junglist Unity v Abatonu byl totiž pořádný RIOT!


2. 11. 2010, publikoval tomsely

text: TOMSELY

Někteří si možná pod názvem Junglist Unity představují noc zaměřenou spíše na jungle, tento díl však sliboval pořádnou párty a na názvu akce vůbec nezáleželo. Tentokráte vyrážíme do Abatonu dost brzo a po krátké prohlídce od pánů ze security a uložení si věcí do šatny se opět můžeme kochat pohledem na plakáty se jmény, která nás v budoucnu čekají.

Před desátou hodinou je klub zatím poloprázdný, ale začíná se postupně naplňovat. Dolní stage se nese v electro stylu, který se zalíbil několika lidem, oproti tomu stage horní, kde zrovna dohrává Basetix Unity a nastupují Akira s Bifidusem, si oblíbilo více lidí. Tohle duo pod novou přezdívkou BifiAki, (neboli BifÁk) hraje všechny možné hitovky, přes jména jako Ed Rush & Optical, Chase & Status, Sub Focus nebo B-Complex. Zabrouzdají i do electra či dubstepu a vytvářejí tak slušnou show a lidé skvělou atmosféru. Teplo se dostavuje, alkohol působí, lidé přibývají a Abaton je slušně zaplněn. Tentokrát je otevřen i balkon, ale tam jsem se za celou dobu nepodíval. I přes tento nával lidí však neregistruji, alespoň na horním baru, větší fronty. Čas kvapí závratnou rychlostí a než se nadáme, přicházejí kluci z Dirtyphonics. Jejich dvorní MC Youthstar vyhecuje pořádný řev všech přítomných a dva pánové za pultem startují svůj DJ set. 

Ze začátku dávají novou pecku v rytmu dubstepu, která se však po chvíli přenese do rychlejších rytmů a hned navazují Camo & Krooked – Feel Your Pulse. Je tu první z jejich věcí – Teleportation, která nás teleportuje do jiné dimenze a snad i času společně s Timewarpem (Sub Focus). Oba pánové mají svůj mixák a své gramofony, respektive CD-Js a jejich spolupráce mi připomíná souhru Calyxe a Teebeeho. Selekcí jsou však zcela jinde. Nabitý parket jásá nad strhující peckou Shimon – The Shadow Knows (Dirtyphonics Remix) a do toho ještě příjde tease Baron – Guns at Dawn (Pendulum).

Youthstar se ohání ručníkem a při každé příležitostí stále více a více burcuje publikum. To mu doslova zobe z ruky a dává to najevo i při Xample & Crystal Clear – Heaven & Hell VIP nebo při Camo Krooked – One, které snad každou chvíli vyjde. V případě Halo (DC Breaks) se už tomu stalo na stejnojmenném EP. Vzduch mi i přes tento počet lidi připadá vcelku OK, a tak si můžeme směle užívat i další nášup energie: Camo & Krooked – Vampires VIP a Sigma – The Jungle. Jak vymrštit ruce co nejvíce lidí vzhůru? Stačí nasadit Camo & Krooked feat. Friction – Stand Up a výsledek je téměř okamžitý, navíc když k tomu máte pána s mikrofonem. Kluci ještě před první electro vložkou přimíchají něco od Camo & Krooked, něco svého (French Fuck), to podtrhnou Take Me To The Hospital (Prodigy, Sub Focus remix) a již zmíněnou electro pasáž odstartuje Vandals (Dirtyphnonics), v ní najdeme asi dalších 6 věcí, např i Le Castle Vania – Nobody Gets Out Alive (Noisia Remix) a všechno to ukončuje Tarantino (Dirtyphonics). Ten však ukončuje i můj pobyt na parketu a já se v tuto chvíli ztrácím někde vzadu v backstagi a proto omluvte, že následují řádky budou spíše útržky zbytku večera.


Francouzi předvádějí opravdu skvělou show všech možných stylů. S přechodem k drum and bassu k tomu pomáhá Polygon (Shock One, Dirtyphonics remix) a následuje velmi pěkná Stronger od Sigmy. Mixy jsou velice svižné a myslím, že jich kluci během hraní stihli velmi mnoho. Dávají také něco z nového Nightlife EP a to konkrétně Soundboy (Hamilton) a dále slyšíme Disconnected VIP (Cyantific). Nesmí samozřejmě chybět také dubstepová vložka. Před ní ještě stihnou zahrát Quarks (Dirtyphnonics) a krátce přihodit i Witchcraft v remixu (Pendulum). Jejich dubstep je převážně s wobblovými zvuky, ale slyšel jsem jen malou část. Nenechám si však ujít příležitost k návratu do budoucnosti – Hoverboard (Dirtyphonics) a také závěrečnou Loterry (Dirtyphnocis), ve které snad slyším zvuky i Night (Benga & Coki). Naposled ještě musím vyzdvihnout jejich vystoupení a komu to nestačilo, nebo o vystoupení přišel, nechť se dostaví na zimní LIR, kde bude tahle partička dokonce Live!

Nyní se už ale pojďme podívat na dalšího z hlavních vystupujících. Tím není nikdo jiný, než mistr Ed Rush. V Praze vystupuje přesně po roce a tak jsme zvědavi, co nám předvede teď. Eda začíná výborným intrem z Journey (Audio), leč to není ta verze z alba, ale ta původní, z rychlejším rozjezdem. Samotná však hraje jen pár chvil a už do ní rve stále oblíbený Chubrub (Ed Rush & Optical). Zostra dále přihazuje Kingdom (Spor), ale také už dlouho neslyšenou Juno (Sub Focus). Vypadá to, že na parketu stále není k hnutí, ale já se této situaci pro dnešek vyhnu. Ozývá se výživný zvuk trojice Blokhe4d, ale také zvuky z české produkce. Konkrétně jde o Can\'t Be Soft (Forbidden Society). Pěkné slyšet, že český producent se dostane do selekce samotného Ed Rushe, palec nahoru. Nevím kolik lidí to ale poznalo.



Nadále se dostáváme k věcem, které hrál Eda před pár lety, ale stále se k nim vrací. Nejdřív zazní The Bane od pauzírujícího Telemetrika, poté tedy aktuální hitovka Collision od Audia, která se možná časem stane tou, která se bude hrát i za dalších pár let. Jako legendu ale můžeme jistě označit Messiah (Konflikt) a Eda si neodpustí ani Voodoo People (Prodigy, Pednulum remix). Ano, opět a zase. Kdyby si ale pořídil 2007 verzi, tak by to bylo jiné kafe. Je to škoda, že tuhle verzi snad panďuláci nedali k dispozici, i když třeba Cam ze Sigmy jí vlastní. Po nějaké době snad slyším Loudener (Audio) a následně Stigmu (Noisia).

Zdá se mi, že Eda se vrací o rok dva zpátky a až na několik výjimek. Jedna z nich je šlapající Roulette, kterou si vzalo na starost několik partiček (State Of Mind, Bulletproof & Black Sun Empire). Virus poslední dobou samozřejmě žije z nového alba od Audia, na které i Eda spoléhá. Genesis Device, s breakbeatovou vložkou + přimíchaná legenda Nine (BC) zní perfektně. Následně zamíříme i do trichu jiné odnože: Camo & Krooked – History of the Future a poté se vracím až na Cathedral (Culture Shock) z dnes již zmiňovaného EP Nightlife 5 kterou vystřídá Task Horizon – Focused Locust. To už se dostáváme do závěrečné části Edova setu. Ten nezapomene ani na Neo VIP (Hive), přimíchává One (Camo & Krooked) a nahazuje Last Days Of Disco (Blokhe4d). Na závěr ještě dvě Audioviny: Pandorum (možná VIP) a Stratosphere. Nezapomene ani na parádní Stompbox (The Qemists, Spor remix) a rychle dokrášluje Deception (Noisia). No a tady někde končí Edův set.

Z mého pohledu bych čekal o něco překvapivější selekci, ale neslyšel jsem celý set, tak nemůžu tolik hodnotit. Lidem se ale snad líbil dost (tím neříkám, že mně ne), a tak ho odměňují velkým potleskem. Na řadě už je ale dvojka Suxie, tady Suki & Pixie, ale z jejich vystoupení už nepostřehnu téměř nic. Jak je ale znám, rozhodně lidi nenudili a pokračovali v roztančené noci. Dostávám informace, že ani na dolní stagi rozhodně nuda nebyla a hlavně Calvertron udělal skvělou show. Nicméně čas našeho odchodu se blíží a tak asi v půl páté opouštím prostory Abatonu s doufáním, že se sem zas vrátím třeba na další díl Take Control.

Nezbývá mi, než poděkovat všem, kdo se na této akci podíleli, všem návštěvníkům a v neposlední řadě všem dobrým lidem v backstagi! A moje rada na závěr? Příště méně alkoholu a více hudby!